Joseph Oosting redelijk tevreden over prestaties van 'vriendenteam' RKC

2 januari 2022 om 11:49 • Aangepast 3 januari 2022 om 07:41
nl
De feestdagen zijn achter de rug en dus gaat de focus bij de voetbalclubs automatisch op de tweede seizoenshelft in de eredivisie. RKC Waalwijk-trainer Joseph Oosting heeft ook met Kerstmis en tijdens de jaarwisseling gedacht aan zijn team en de mogelijkheden voor de rest van het seizoen, het zorgt voor een 'redelijk' tevreden gevoel.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

RKC staat na achttien gespeelde wedstrijden op de vijftiende plek. Aan het einde van de competitie is dat goed voor een langer verblijf in de eredivisie. Het gat met de nummer zestien Sparta en nummer zeventien Fortuna Sittard is drie punten. Kijkend naar de stand is Oosting niet helemaal tevreden.

"Tot het einde van het seizoen zal het voor ieder punt knokken zijn."

"We lopen twee punten achter de meet, we willen graag één op één lopen. We denken namelijk dat we er dan in kunnen blijven”, zegt de oefenmeester. “Tot het einde van het seizoen zal het voor ieder punt knokken zijn. Dat weten we, daar lopen we niet voor weg. Wat de punten betreft ben ik redelijk tevreden, helemaal tevreden ben je nooit. Als ik echt alleen naar de punten kijk, dat is dan wel een beetje scorebordjournalistiek, hadden we achttien uit achttien moeten hebben.”

Maar Oosting kijkt natuurlijk niet alleen naar de ranglijst en de punten. Voor de trainer, bezig aan zijn eerste seizoen in Waalwijkse dienst, zijn er ook andere belangrijke zaken.

"Ik wil kijken naar het hele proces, ik kijk ook naar waar we vandaan komen. Als ik zie dat we kunnen schakelen in systemen, dan is dat heel prettig. Dan kun je iets naar je hand zetten. Als ik kijk naar ons proces, ben ik tevreden. Er staat een vriendenteam, een team dat voor elkaar door het vuur wil. Dat vind ik belangrijk. Het is een team dat wil samenwerken en dat kan variëren in de manier van voetballen, dat is fijn.”

"Het klinkt misschien populair als ik het zo zeg, maar ik regeer niet uit angst."

In de laatste wedstrijd van 2021 ging Oosting tegen concurrent Sparta vol voor de winst in de slotfase. Hij ging met drie spitsen spelen. Twijfels had hij daar niet over. “Het klinkt misschien populair als ik het zo zeg, maar ik regeer niet uit angst. Ik kies voor het agressieve en offensieve. Ik denk niet zo snel ‘als we verliezen’, omdat ik denk dat je gelijk ook afdwingt.”

Na het gelijkspel tegen Sparta kwam ook de vraag waarom Oosting zo aanvallend wisselde, want een punt is een punt. “Achteraf kun je het makkelijk zeggen. Maar vooraf was het ook het plan om bij een goed gevoel en nog een kwartier te spelen met drie spitsen te gaan spelen.” De overwinning kwam er uiteindelijk niet, waardoor RKC dus op zestien in plaats van achttien punten het kalenderjaar eindigde.

Oosting heeft zijn ploeg, de ranglijst en het proces tijdens de feestdagen los kunnen laten, al wist hij vooraf al dat hij er ook zeker mee bezig zou zijn. “Reflecteren op mezelf, op mijn jongens. Waar kunnen we een procentje pakken? Wat kunnen we en wat kunnen we niet? Zo ben ik dan wel."

RKC hervat de competitie op zaterdag 15 januari met een uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles. Na een bekerwedstrijd op dinsdag volgt daarna op zondag 23 januari een thuiswedstrijd met directe concurrent Fortuna Sittard.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.