Altijd blijven hopen op een Elfstedentocht: 'Het kan zomaar gebeuren' - Omroep Brabant
Video

Altijd blijven hopen op een Elfstedentocht: 'Het kan zomaar gebeuren'

4 januari 2022 om 07:00 • Aangepast 4 januari 2022 om 12:15
nl
Wachten op privacy instellingen...
Brabantse schaatsers die meededen aan de laatste Elfstedentocht houden hoop dat de tocht ooit nog wordt gehouden. De laatste Elfstedentocht werd vandaag precies 25 jar geleden verreden. Oud-rijder Ton van Schie uit Berkel-Enschot acht de kans op een nieuwe tocht alleen niet zo groot: “Het wordt steeds warmer, maar van de andere kant heeft het na 1963 ook 23 jaar geduurd.”
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

“Ik weet nog dat het er ineens was”, mijmert de 77-jarige Ton van Schie over de schaatstocht van bijna 200 kilometer. “Het vroor anderhalve week en ik had weinig getraind.” Rick Overheul en zijn broer Arjen uit Sint-Michielsgestel reden de tocht ook uit en ze weten het nog goed: “Ik heb onderweg weerman Piet Paulusma heel erg verwenst. Het zou niet gaan waaien, maar de wind werd steeds harder.”

Arnold Stam uit Sprang-Capelle werd in de wedstrijd vijfde achter winnaar Henk Angenent. Zijn eerste associatie naar 25 jaar geleden gaat naar de start. “Het was zo massaal, een extase waar je vanaf de eerste minuut lid van bent. Vanaf het moment dat de deur opengaat word je geleefd.”

“Als je erop terugkijkt denk je wel: ik heb iets moois gedaan.”

Ton van Schie deed drie keer mee, de eerste keer in de hel van 1963 en de laatste keer op 4 januari 1997. “Het was een zware tocht door de harde wind. Vooral ’s middags ben ik veel gestopt. Ik was voor half zeven in Dokkum, daar was het feest en heb ik erwtensoep op. Als je erop terugkijkt denk je wel: ik heb iets moois gedaan.”

De broers Overheul hebben met kerst de verhalen van vroeger, op verzoek van oma, nog verteld aan hun zoons. Zeker ook dat de finish in Leeuwarden niet fijn was. “De lampen van de televisie hingen op ooghoogte. We werden verblind. Ik heb toen veel mensen zien vallen en dat was niet prettig.”

Hoewel het al 25 jaar geleden is, leeft de magie van de Elfstedentocht nog steeds bij de rijders. Ton van Schie gaat de tocht gezien zijn leeftijd niet meer schaatsen. De broers Overheul zijn 57 en 53 jaar oud en Rick doet zeker niet mee vanwege klachten aan heup en knieën. “Mijn zoons Rickardo (30) en Jeremy (21) zijn vreselijk jaloers op de kruisjes die aan de muur hangen. Zij staan wel op de lijst van de Elfstedenvereniging.”

“Toen we in het donker op het ijs stapten was er een enorm gekraak."

De fakkel is bij de familie Stam ook doorgegeven. Danny, de zoon van Arnold, is tegenwoordig wedstrijdrijder. Arnold (53) staat nog ingeschreven bij de Elfstedenvereniging en gaat ook zeker schaatsen als het zover komt. “Ik heb met Henk Angenent afgesproken dat we hem samen rijden en gaan genieten van het publiek en de sfeer.”

Hoewel het precies 25 jaar geleden is dat de laatste Elfstedentocht was, zijn er toch mensen die hem later nog hebben geschaatst. Op 5 januari 1997 was Frans Dotinga uit Den Bosch misschien wel de laatste die de tocht voltooide.

“Het klimaat is wel een dingetje, maar ik blijf optimistisch.”

“Ik was geen lid en samen met twee vrienden hadden we zoiets van: het ijs ligt er en de planken ook, we moeten het doen. Toen we in het donker op het ijs stapten was er een enorm gekraak. We hebben er 13 uur over gedaan en toen we in Leeuwarden waren was het nog druk ook.”

De schaatsers gaan er stuk voor stuk vanuit dat de Elfstedentocht ooit nog gereden wordt. “In 2012 is het bijna doorgegaan”, spreekt een hoopvolle Frans Dotinga. Ook Arnold Stam heeft hoop, vooral voor zijn drie zoons die hij de belevenis gunt. “Het klimaat is wel een dingetje, maar als de wind uit de goede hoek waait kan het er zomaar ineens zijn. Ik blijf optimistisch.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.