Bulgaarse Cody schrikt van vuurwerk en duikt onder in De Mortel

3 januari 2022 om 21:24 • Aangepast 4 januari 2022 om 10:44
nl
De Bulgaarse hond Cody heeft na een warme ontvangst en geslaagde inburgering in De Mortel met oudejaarsavond toch de benen genomen. De reu is op de vlucht geslagen voor het (verboden) vuurwerk in het dorp. Er loopt een grote zoekactie. Een lastige klus want Cody is als ervaren zwerfhond zo'n beetje de Rambo van de straat. Een overlever die zich niet zomaar voor een koekje laat strikken.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Je hond loopt weg en wat moet je dan? Die vraag kreeg Maud van den Elsen uit De Mortel pardoes op haar bordje tijdens de jaarwisseling. "Nee, ik heb geen idee hoe je weggelopen huisdieren terugvindt. We zijn meteen gaan zoeken natuurlijk en hebben een berichtje met foto's van Cody op Facebook gezet. Zo zijn we in contact gekomen met de stichting 'Waar is onze Angel?' die weten hoe je zoiets moet aanpakken."

Tot verbazing van het gezin Van den Elsen stond er binnen een half uur iemand op de stoep. Met een speurhond van de stichting is zaterdag, nieuwjaarsdag, een eerste zoekgebied bepaald. Op maandag is met inzet van een tweede speurhond dat perceel strakker afgebakend. "We hebben twee voerplekken met wildcamera's geplaatst", vertelt Kitty Luft van 'Waar is onze Angel?'

"Ik vermoed dat Cody in de wildstand staat."

Ze komt net terug uit het veld met Maud. Om de zoekactie niet te verstoren omschrijft Kitty het zoekgebied als 'niet ver van huis'. "Cody is als 'buitenlandertje' geoefend in overleven. Voor de hond is de omgeving van De Mortel een luilekkerland. Genoeg veestallen met voer in de buurt. Ze zijn ook beter in het vangen van klein wild dan hun Nederlandse soortgenoten. Helaas werkt dat pluspunt in ons nadeel. Ik vermoed dat Cody nu in de 'wildstand' staat. Overdag slapen en 's nachts eropuit voor voedsel."

De zoekactie draait om lokaliseren, op de plek houden en dan vangen. Zodra Cody toehapt op de voerplekken, komen er vangkooien aan te pas. "Die houden we dan 24 uur per dag in de gaten. Mocht er wild in terechtkomen, dan bevrijden we die meteen. We willen ons niet schuldig maken aan stropen", benadrukt Kitty.

"Hij is beschermend en een knuffelaar."

Baasje Maud en haar gezin zijn verdrietig en een beetje bang. "Toch, als ik zie hoeveel hulp we krijgen en hoe professioneel iedereen zoekt, dan houden we hoop. We hebben een bijzondere band met Cody. Hij komt uit een Bulgaarse opvang voor zwerfhonden waar de dieren worden afgemaakt als de eigenaar zich niet meldt. Cody is vosbruin en een mengelmoes van allerlei rassen, ongeveer een kniehoogte groot. We schatten dat hij een jaar of zes is. We hebben hem twee jaar in huis en het is een fijne gezinshond. Beschermend en een knuffelaar. Dus ik hoef niet uit te leggen dat we meer dan blij zijn als we hem snel terugvinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!