Video

Bewoners verjagen jongens die buurt in Hoogeloon met vuurwerk terroriseren

4 januari 2022 om 12:30 • Aangepast 5 januari 2022 om 09:59
nl
Buurtbewoners hebben op oudejaarsdag een grote groep jongeren verjaagd, die het Valensplein in Hoogeloon terroriseerden met vuurwerk. Ook wilden ze daar midden in het dorp met carbid gaan schieten. Een filmpje waarop te zien is hoe verschillende omwonenden de jongens verjagen gaat viraal op internet.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Op het filmpje is te zien en te horen hoe de emoties hoog oplopen. “Blijf staan”, roept een vrouw met een lange stok in haar handen. Maar de aangesproken jongen moet daar wat zenuwachtig om lachen en loopt snel door. “Kom eens hier”, roept een man, die er duidelijk ook klaar mee is.

Een ooggetuige weet precies hoe het oudejaarsdag is gegaan: “Een groep van enkele tientallen jongens kwam naar het plein om hier met carbid te schieten. Ze kwamen met auto’s en scooters. Sommigen komen hier uit het dorp, maar lang niet allemaal. Eerder waren ze al weggestuurd van de speelweide op de Hoogcasterseweg, hoorde ik. Daar hadden ze wel een paar keer met carbid geschoten.”

“Ze gooiden vuurwerk naar iedereen."

De getuige, die liever niet met naam wordt genoemd, zag dat de jongens eerst met vuurwerk gingen gooien. “Ze gooiden vuurwerk naar iedereen. Zelfs naar iemand die z’n hondje aan het uitlaten was. Ook gooiden ze zwaar vuurwerk naar de oliebollenkraam van St. Joris, de showband uit het dorp. Levensgevaarlijk, met die gasflessen naast de kraam.”

Buurtbewoners pikten het niet langer en eisten dat de jongens weg zouden gaan. “Maar dat wilden ze niet. Ze wilden eigenlijk ook nog carbid gaan schieten, want daar hadden ze alle spullen voor bij zich. Maar dat wisten buurtbewoners te voorkomen. Ze werden zo boos dat de jongens de benen namen.”

“Ze hebben nog foto’s gemaakt van hen en van de kentekens van de auto’s”, vertelt de getuige. “De politie zei nog dat ze dat goed gedaan hadden. Er is gelukkig niet geslagen, maar als die jongens niet weg waren gegaan, had het ook anders kunnen aflopen.”

"Meteen met stokken dreigen was buiten proportie."

Een andere buurtbewoner vindt juist dat sommige buurtbewoners te heftig reageerden op de jongeren. “Het liep op een gegeven moment uit de hand, zag ik. Een scooter werd omgeduwd en ik dacht dat de bewoners werden belaagd. Maar, het bleek eerder andersom. Ze vlogen er vol in en pakten stokken. Dat was buiten proportie. Vroeger werd hier ook met carbid geschoten. Dat gaf flink wat herrie. Maar nu lag er een hondje op sterven, hoorde ik. Dat is heel erg. Maar dit had ook anders opgelost kunnen worden.”

Een jongen uit Hoogeloon ontkent dat er vuurwerk naar mensen of dieren is gegooid. "De mensen reageerden meteen heel agressief zonder dat ze eerst rustig aangaven dat ze het vervelend vonden. Er volgden zelfs bedreigingen en een jongen werd van zijn scooter getrokken en geslagen met een stok.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.