Video

Sylke kan het bos bij Dorst niet meer in door rolstoelonvriendelijk hek

8 januari 2022 om 18:00 • Aangepast 10 januari 2022 om 09:44
nl
Ongeveer twee keer per maand maakte Sylke Lievestro uit Oosterhout een lange tocht door het natuurgebied van Boswachterij Dorst, vlakbij Breda. Het bospad is echter eind vorig jaar afgesloten met een hek, waar ze niet langs kan in haar rolstoel. Ze kaartte het aan bij Staatsbosbeheer, maar heeft weinig geloof in een goede afloop.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"Afgelopen donderdag kreeg ik een telefoontje van Staatsbosbeheer. Ze gaan nadenken over een mogelijke oplossing, zeggen ze. Ik denk echter niet dat daar heel veel energie in gaat zitten. Ze zeiden dat ik ook naar de Seterse bossen kan, maar daar heb je alleen een route van drie kilometer. Die bij de Boswachterij is tien kilometer. Ook zeiden ze dat de asfaltwegen binnenkort toch niet meer onderhouden zouden worden bij de Boswachterij."

Staatsbosbeheer neemt volgens Lievestro onterecht aan dat rolstoelgebruikers alleen over die asfaltpaden gaan. "En dat ik er dan dus toch niet meer heen zou gaan als er straks wat takken op liggen. Maar ik ga ook over de zandpaden. Nu sluiten ze me fysiek buiten. Dit is eigenlijk gewoon discriminatie."

"Ik ga vaak alleen naar het bos."

Op YouTube plaatste ze een filmpje van de situatie. Vroeger zat bij het wildrooster een houten hek met een veer, die je met wat kracht gewoon open kon duwen. Dat is vervangen door een metalen hek, waarvan je alleen het bovenste deel openduwt. Onderin zitten twee horizontale balken, circa twintig centimeter hoog, waar wandelaars overheen moeten stappen.

Wachten op privacy instellingen...

"Met een rolstoel kan dat niet. Ik ga vaak alleen. Ik heb het één keer geprobeerd, zoals je in de video ziet. Het lukte uiteindelijk wel, maar dat duurde minuten en kostte me ontzettend veel kracht. Mijn benen eroverheen slaan, op een wankel hekje gaan zitten, de rolstoel eroverheen tillen, weer in de rolstoel klimmen."

"Mountainbikers gaan er nu ook gewoon overheen."

Staatsbosbeheer wil met het nieuwe hek mountainbikers en mensen die hun honden uitlaten tegenhouden. "Die gaan er echter nu ook langs en tillen gewoon de fiets of hond op."

De overheid is juist verplicht om mensen met een beperking te helpen, zegt Lievestro. "In 2016 is het VN-verdrag Handicap getekend. We moeten mee kunnen doen in de samenleving, zonder beperkingen. Als je nieuwe hekken neerzet, moet je ook gewoon aan rolstoelgebruikers en mensen in een scootmobiel denken. Op steeds meer plekken komen dit soort hekken, laatst ook op de Utrechtse Heuvelrug."

"Er staan nu grazers in het gebied die nerveus worden van mountainbikers en honden."

Boswachter Patrick Raats, verantwoordelijk voor de Boswachterij Dorst, laat weten dat hij het heel vervelend vindt voor Lievestro en andere rolstoelgebruikers die er niet meer langs kunnen.

"Als Staatsbosbeheer ligt onze focus echter op natuurbescherming en op beleven. We moeten de balans vinden tussen die twee. Om te zorgen dat er in de toekomst ook van de bossen genoten kan worden, hebben we een klein deel van het gebied opnieuw ingericht. Er lopen nu grazers (Galloway runderen), die ongewenste vegetatie opeten om het gebied open te houden."

Die runderen worden nerveus van fietsers, mountainbikers en loslopende honden. "Daarom hebben we dat hek moeten plaatsen. Die oude hekken duwden fietsers zo open. We willen echt alleen wandelaars in het gebied."

"Het is maar een kwart van het bosgebied."

Dat rolstoelgebruikers daar ook gedupeerd door zijn, is vervelend, zegt Raats. "Maar er is geen andere oplossing. Het is ook niet veilig om met een rolstoel langs die koeien te gaan. Het gaat ook maar om een kwart van het bosgebied. In de andere delen kun je als rolstoelgebruiker nog wel binnen. Ook daar zijn lange routes te maken als je lussen combineert. We werken nog aan betere bewegwijzering. Wel moet je dan even over de openbare weg en dat wil die mevrouw niet."

Raats weet dat nog altijd mountainbikers en mensen met honden het gebied betreden. "Dat gaan we met handhaving aanpakken. Helaas realiseert niet iedereen zich dat hij te gast is in het gebied. Gewone fietsers hou je wel tegen, die houden er niet van om af te moeten stappen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.