Coronanieuws: enkele sportscholen open voor zorgmedewerkers - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: enkele sportscholen open voor zorgmedewerkers

9 januari om 06:15 • Aangepast 9 januari om 22:59
nl
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • In 24 uur ruim 4000 besmettingen vastgesteld in Brabant.
  • TOP Oss - Jong AZ afgelast vanwege corona.
  • Sigrid Kaag heeft corona: beëdiging als minister maandag digitaal.

Liveblog

22.59

Dit liveblog is gesloten.

21.27

Enkele sportscholen open voor zorgmedewerkers

Enkele sportscholen, zoals PerformFit in Duivendrecht en Cardio Fitness Beverwijk, zijn van plan om maandag de deuren te openen voor zorgmedewerkers. Dit na berichten in de media dat de interne fitnessruimte van het Erasmus MC in Rotterdam gedurende de lockdown open is voor zorgpersoneel.

"Een mooi initiatief, ik sluit me hierbij aan"', zegt sportschooleigenaar Sander Jansen van PerformFit. "Dan kunnen we meewerken om mensen weer gezond en weerbaar te maken tegen het coronavirus". Alleen mensen die in de zorg werken kunnen in zijn school terecht onder strenge voorwaarden. Zo mogen er maximaal veertien mensen in de sportruimte, waar er normaal 28 sporters terechtkunnen. Ook moeten ze zich van tevoren inschrijven voor een bepaalde tijd.

Vanwege de lockdown zijn de sportscholen sinds 19 december gesloten.

21.26

NS laat minder treinen rijden in de avond

De NS laat vanaf maandag in de avond op tien trajecten minder treinen rijden. Het vervoerbedrijf begint eerder met de avonddienstregeling, omdat de reizigersaantallen teruglopen door de aangescherpte coronamaatregelen. De aanpassingen zijn verwerkt in de reisplanner, aldus de NS.

17.05

Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel

D66-leider Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel. Dit, omdat de voorman van Viruswaarheid op Twitter adresgegevens van haar heeft gedeeld. Een woordvoerder van de partij bevestigt dit na berichtgeving door het Algemeen Dagblad. Vorige week werd een man opgepakt, omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van Kaag stond en complotleuzen riep.

Wachten op privacy instellingen...
15.30

Ruim 4000 besmettingen in Brabant

In het laatste etmaal zijn 4114 besmettingen genoteerd in Brabant. Dat zijn er zeshonderd meer dan een dag eerder. Een record is het nieuwste aantal niet, dat staat voor Brabant op 4942.

Landelijk bleef de teller van het aantal besmettingen met corona steken op 32.581. Dit is het op een na hoogste aantal ooit. Afgelopen vrijdag registreerde het RIVM bijna 35.000 nieuwe gevallen, het recordaantal tot nu toe. Dat kwam deels door nameldingen van een storing eerder, waardoor niet alle bevestigde besmettingen goed werden geregistreerd. Op zaterdag telde het RIVM ongeveer 28.000 nieuwe gevallen.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 177.730 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 23.245 nieuwe gevallen per dag. Dit is het hoogste gemiddelde ooit. De snelle stijging van het aantal coronabesmettingen werd al verwacht. De omikronvariant komt nu het meest voor in Nederland en heeft de deltavariant verdrongen.

Het aantal gemelde sterfgevallen blijft dalen. In het afgelopen etmaal kreeg het RIVM bericht dat zeven mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. In de afgelopen week zijn 123 sterfgevallen gemeld, gemiddeld ruim 17 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 3 november.

15.10

'Bescheiden' demonstratie in Amsterdam

Op het Museumplein in Amsterdam zijn een paar honderd mensen samengekomen om te betogen tegen de coronamaatregelen. De sfeer is gemoedelijk. Er is geen politie te zien op het plein.

Vorige week zondag stroomde het Museumplein nog vol met duizenden mensen die kwamen 'koffie drinken'. Die demonstratie was niet toegestaan. Toen de betogers weigerden het plein te verlaten, trad de Mobiele Eenheid van de politie op. Er werden dertig mensen aangehouden.

14.25

TOP Oss - Jong AZ afgelast vanwege corona

Na Excelsior - ADO Den Haag is nog een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie afgelast. Ook TOP Oss - Jong AZ gaat niet door wegens een groot aantal coronagevallen. De Alkmaarse club heeft met zoveel besmettingen te maken dat ze geen representatief team op de been kan brengen. Het duel in het Frans Heesen-stadion in Oss zou zondag om 20.00 uur beginnen.

Wachten op privacy instellingen...

De wedstrijden in het betaalde voetbal gaan gewoon door als clubs minimaal dertien spelers hebben, van wie één keeper. De KNVB gaat op zoek naar nieuwe data voor de twee afgelaste wedstrijden van zondag.

14.21

Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Het aantal mensen dat met COVID-19 in een ziekenhuisbed ligt, daalde met elf ten opzichte van een etmaal geleden. Er liggen momenteel 1470 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen worden er 397 verzorgd op een intensive care, tegenover 405 op zaterdag. Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt sinds vorige week weer flink toe. Of deze hoge aantallen coronagevallen ook tot een nieuwe golf ziekenhuisopnames zullen leiden, is nog afwachten. Het duurt meestal ongeveer twee weken voor een toename van het aantal besmettingen terug te zien is in de ziekenhuiscijfers.

11.42

Invoering Duitse vaccinatieplicht kan nog maanden duren

Het gaat de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz niet meer lukken om in maart een algemene vaccinatieplicht in te voeren. Dat zeggen bronnen rond zijn regeringscoalitie tegen Der Tagesspiegel. Hier is nieuwe regelgeving voor nodig en dat schiet tot dusverre niet erg op. Het parlement heeft waarschijnlijk pas op 26 of 27 januari een oriënterend debat over het gevoelige onderwerp.

11.06

Sigrid Kaag heeft corona:

beëdiging als minister maandag digitaal
Aanstaand minister Sigrid Kaag heeft corona. Ze laat weten zich prima te voelen, maar vanwege de besmetting zal haar beëdiging tot minister van Financiën maandag digitaal moeten plaatsvinden. Kaag bevindt zich in quarantaine. Vanwege die quarantaine ontbrak ze zaterdag al bij het eerste overleg van het nieuwe kabinet.

Wachten op privacy instellingen...
10.35

Politie beëindigt feest met vierhonderd mensen in Haarlem

Politie en marechaussee hebben afgelopen nacht een groot illegaal feest in Haarlem beëindigd. Het feest werd ontdekt tijdens een surveillance. Volgens de politie ging het om een 'groots opgezet' feest met professionele audioapparatuur, een bar met prijslijst, een pinautomaat en toiletvoorzieningen. Hier waren ongeveer vierhonderd mensen aanwezig. Er is niemand aangehouden en er zijn ook geen boetes uitgedeeld.

09.54

Voetbalduel Excelsior-ADO uitgesteld wegens 'groot aantal besmettingen'

De voetbalwedstrijd in de eerste divisie tussen Excelsior en ADO Den Haag gaat zondagmiddag niet door 'vanwege een groot aantal coronabesmettingen bij de thuisclub'. "Ondanks dat wij er als club alles aan doen om besmettingen tegen te gaan, ons houden aan de richtlijnen en een strikt testbeleid hanteren, zijn verschillende spelers en stafleden de afgelopen dagen positief getest", meldt Excelsior. Een nieuwe speeldatum wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.

Ongeloof bij Redouan El Yaakoubi van Excelsior (foto: ANP 2021/Bart Stoutjesdijk).
Ongeloof bij Redouan El Yaakoubi van Excelsior (foto: ANP 2021/Bart Stoutjesdijk).
09.42

Over week vrije inloop voor boosterprikken in Alphen aan den Rijn

Over een week, richting volgend weekend, komt er in Alphen aan den Rijn weer een vrije inloop voor boostervaccins. Dat heeft Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding van GGD Hollands Midden, bekendgemaakt bij Studio Alphen. Afgelopen december was dat al drie dagen mogelijk in Alphen, op dat moment de enige regio in Nederland waar het kon. Mensen uit heel het land kwamen toen naar deze regio, waardoor grote drukte ontstond.

09.16

China test weer bevolking miljoenenstad in aanloop naar Spelen

China laat in aanloop naar de Olympische Spelen in hoog tempo de hele bevolking van de stad Tianjin testen op het coronavirus. De vijftien miljoen inwoners tellende metropool ligt in de buurt van hoofdstad Beijing, waar het sportevenement volgende maand wordt gehouden. In Tianjin zijn volgens Chinese media zeker twee personen besmet met de omikronvariant van het coronavirus. Die had in China voor zover bekend nog geen voet aan de grond gekregen.

03.30

Laatste dag om definitieve afrekening loonsteun aan te vragen

Werkgevers hebben tot en met zondag om een definitieve berekening aan te vragen van de loonsteun waarop ze tussen maart en eind mei 2020 recht hadden wegens de coronacrisis. Dit najaar hadden zo'n 9500 werkgevers een eerdere deadline gemist. Uitkeringsinstantie UWV gaf hen tot 9 januari nog een kans.

23.54

Negentien feestgangers op partyboot Spaarndam bekeurd

De politie heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een voorgenomen feestje op een partyboot in het Noord-Hollandse Spaarndam. Negentien feestgangers zijn bekeurd. Op de boot vonden agenten ook vele fusten bier en 82 liter lachgas. De politie kwam het feestje, dat tot vier uur zou duren, op het spoor via sociale media. Aan boord waren rond tien uur negentien mensen aanwezig en die hebben allemaal een bon gekregen.

Dansende mensen (archieffoto: ANP)
Dansende mensen (archieffoto: ANP)

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.