Zoon Niek mag naar de Spelen: 'Ik sprong een gat in het plafond'

9 januari 2022 om 16:30 • Aangepast 10 januari 2022 om 14:24
nl
Snowboarder Niek van der Velden uit Nispen plaatste zich afgelopen nacht voor de Olympische Spelen. Zijn moeder Edith is dolgelukkig. "Met de trotse moeder van Niek", nam ze lachend de telefoon op in het Omroep Brabant radioprogramma De Zuidtribune.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

De 21-jarige Niek verbaasde afgelopen nacht vriend en vijand door bij wereldbekerwedstrijden in de Amerikaanse staat Californië tweede te worden. Hij plaatste zich hiermee voor de Winterspelen in Peking, volgende maand. Vier jaar geleden was hij de grote pechvogel van Pyeongchang, waar hij vlak voor de olympische wedstrijd zijn arm brak bij een val.

"Niet te doen voor een moeder."

"Het was vannacht zenuwslopend, niet te doen voor een moeder", vertelt Edith lachend. Verzoeken van vrienden om gezellig samen te kijken had ze afgewezen. "Ik heb maar gedaan alsof het een normale zaterdag was, maar ik heb bijna een gat in het plafond gesprongen."

Hoewel het midden in de nacht was toen de wedstrijd in Amerika werd gehouden, heeft ze haar zoon wel even gesproken. "We hebben videogebeld vanaf de piste, met een smile van oor tot oor. Hij kon bijna niks uitbrengen, we hebben alleen maar gelachen. WTF, zullen we maar zeggen, hahaha."

Het was voor zijn moeder bijna niet te doen, maar voor Niek zelf was het natuurlijk ook zenuwslopend. "Hij had alleen nog maar deze wedstrijd en volgende week om in de top tien te komen. Mooi dat het niet van die laatste wedstrijd afhangt. En dat hij ook het podium gehaald heeft op een worldcup, dat heeft ie nog nooit eerder gehaald. En dan daar staan naast een rijder die de Olympische Spelen ooit heeft gewonnen! Dat kun je gewoon niet bevatten". Ze klinkt nog steeds diep onder de indruk van de prestaties van haar zoon.

"Ik hoop dat de cafés tegen die tijd open zijn, dan kijken we daar."

Helaas mag de familie niet mee naar de Spelen in Peking volgende maand. "Dat hadden we al te horen gekregen. Alleen bewoners van het vasteland van China mogen kijken. Dan gaan wij het hier maar doen. In de hoop dat de cafés open zijn, want daar wonen we tenslotte naast en het liefst zitten we daar met collega's en vrienden te kijken", aldus een dolgelukkige moeder Van der Velden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.