Liveblog

Coronanieuws: boosterprik zonder afspraak in Helmond

10 januari 2022 om 06:00 • Aangepast 11 januari 2022 om 11:14
nl
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen maandagochtend 199 coronapatiënten.
  • De afgelopen 24 uur zijn dertien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, vier overleden.
  • 4347 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • 27.993 positieve coronatests gemeld, gemiddelde stijgt naar nieuw record.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

22.00

Op meer plekken boosterprik zonder afspraak, maar nog niet overal

Op nog een aantal extra plekken in het land kunnen mensen terecht voor een boosterprik zonder dat ze daar een afspraak voor hoeven te maken. Vanaf dinsdag kunnen mensen in Helmond, het Groningse Appingedam en in het Overijsselse Deventer en Hardenberg binnenlopen voor een oppepprik. Dat kan vanaf die dag ook op een van de twee vaccinatielocaties in Zwolle.

Vanaf woensdag zijn boostervaccinaties zonder afspraak ook mogelijk in Assen en Emmen (Drenthe), Purmerend (Zaanstreek-Waterland) en Scheemda (Groningen).

17.15

Booster zonder afspraak in Helmond

Vanaf morgen, dinsdag 11 januari, zet GGD Brabant-Zuidoost op de vaccinatielocatie Helmond de deuren open voor inwoners die nog geen boosterprik hebben gehaald. Iedereen van 18 jaar en ouder kan dan zonder afspraak terecht in Helmond. Inwoners kunnen zich dagelijks tussen 9.00 en 16.30 uur melden voor de boosterprik. "Houd rekening met extra wachttijd", schrijft de GGD in een persbericht.

17.05

GGD: elke dag meer testcapaciteit

De GGD schaalt de testcapaciteit elke dag op gezien de toegenomen vraag door de omikronvariant van het coronavirus, die om zich heen grijpt. Doordat er minder vraag is naar vaccinatie, nu met name de meeste senioren hun booster al hebben gehad, lukt dat de gezondheidsdienst allemaal nog wel. Er gaan medewerkers van het prikfront naar het testfront, waar dat mogelijk is. "We bewegen mee", aldus een woordvoerder.

16.25

Staatssecretaris Van Ooijen: sportregels corona moeten echt even

Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen had liever gezien dat sportclubs open hadden kunnen blijven, maar heeft er ook begrip voor dat het coronavirus dat soms onmogelijk maakt. Dat zei de bewindsman, verantwoordelijk voor Jeugd en Preventie, na zijn beëdiging.

"We weten dat als je gezonder leeft en fitter bent eigenlijk de hele samenleving, maar jij ook zelf ervan profiteert", aldus de staatssecretaris. "We hebben allemaal te maken met coronamaatregelen en soms treffen die je inderdaad midden in het hart, en denk je: ah, shit." Hoewel hij dit soort maatregelen liever niet zou zien, kunnen ze volgens Van Ooijen soms noodzakelijk zijn. "Soms moet het echt even. En dat geldt ook voor het sporten."

15.53

Zorgminister Helder: dezelfde zorg met minder mensen is uitdaging

Het wordt een grote uitdaging voor Nederland om in de toekomst voldoende mensen te vinden om aan de toenemende vraag naar zorg te kunnen voldoen, denkt net aangetreden VVD-minister Conny Helder (Langdurige Zorg). Ze 'maakte zich al druk' over het oplopende tekort in de zorg toen zij nog werkzaam was als bestuurder bij onder meer branchevereniging voor de zorg ActiZ.

Volgens de nieuwe minister staat de toegankelijkheid van de zorg onder druk vanwege de groeiende tekorten. Het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg ziet ze dan ook als belangrijkste taak.

15.39

Kuipers wil met bredere blik naar coronabeleid kijken

De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers wil met een bredere blik naar de coronabestrijding kijken. De focus van het vorige kabinet op vooral de zorg is in zijn ogen niet houdbaar.

"We moeten echt langetermijnbeleid gaan maken, om de doodeenvoudige reden dat dit niet meer weg gaat", zei Kuipers nadat zijn voorganger Hugo de Jonge maandag het stokje had overgedragen op het Ministerie van Volksgezondheid.

Nu wordt er 'heel sterk naar één specifiek model gekeken van het RIVM, over verwachte aantallen besmettingen en ziektegevallen', aldus Kuipers. "De vraag zal wezen, kan je er ook andere modellen naast zetten, een breder palet berekenen, en zo iets meer zekerheid krijgen."

15.25

4347 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In het laatste etmaal zijn 4347 besmettingen genoteerd in Brabant. Dat zijn er tweehonderd meer dan een dag eerder. Toen waren er 4114 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.25

27.993 positieve coronatests gemeld, gemiddelde stijgt naar nieuw record

Het aantal coronagevallen loopt razendsnel op. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 27.993 positieve tests geregistreerd. Voor een maandag is dat het hoogste aantal ooit.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 191.062 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 27.295 bevestigde besmettingen per dag. Dit is het hoogste gemiddelde ooit. Het gemiddelde stijgt voor de dertiende dag op rij.

15.20

Pfizer vraagt toelating coronapil aan bij EMA

Farmaceut Pfizer heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gevraagd om de coronapillen die het bedrijf ontwikkeld heeft toe te laten tot de Europese markt. De medicijnwaakhond zegt een oordeel over de pillen binnen een aantal weken klaar te kunnen hebben, mits de gegevens die Pfizer heeft aangeleverd bruikbaar genoeg zijn. Het middel heet Paxlovid en is bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder die na een coronabesmetting mogelijk ernstig ziek kunnen worden.

15.15

De Jonge gaat mensen op ministerie 'ongelooflijk missen'

Hugo de Jonge gaat de mensen met wie hij de afgelopen jaren samenwerkte op het ministerie van Volksgezondheid "ongelooflijk missen". Dat zei hij bij zijn afscheid op het departement waar hij de afgelopen jaren als minister de spil in de coronabestrijding was.

"Ik ga de mensen op het departement ongelooflijk missen. We hebben een hele heftige tijd doorgemaakt. Ik ben ongelooflijk gehecht geraakt aan de fantastische mensen hier."

15.10

EU heft reisverbod zuidelijk Afrika op

De Europese Unie heft haar inreisverbod voor zeven landen in het zuiden van Afrika op. Dat moest de opmars van de besmettelijke omikronvariant vertragen, maar is inmiddels achterhaald. Nederlanders kunnen daardoor weer gemakkelijker van en naar onder andere Zuid-Afrika reizen.

14.30

Voor het eerst in een week stijging coronabezetting ziekenhuizen

Voor het eerst in een week is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen toegenomen. Momenteel houden 1526 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een stijging van 56 patiënten ten opzichte van zondag.

De stijging wordt veroorzaakt door een toename van het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Daar worden nu in totaal 1130 patiënten met Covid-19 verzorgd, 57 meer dan een etmaal geleden. Er werden 115 nieuwe mensen met corona opgenomen in de klinieken, maar doordat er ook patiënten de afdelingen mochten verlaten steeg de bezetting minder snel.

Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel af, namelijk met één. Medewerkers van de ic's dragen nu zorg voor 396 mensen met ernstige Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Er werden 21 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen, maar doordat er meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, daalde de bezetting toch.

13.35

QMusic moet door corona schuiven met presentators voor Top 40 Awards

Presentator Domien Verschuuren (Qmusic) uit Tilburg reikt vanavond niet de prijzen uit van de Top 40 Awards. Verschuuren is positief getest op corona. Zijn vervanger Mattie Valk moet echter in quarantaine, omdat zijn directe collega Marieke Elsinga ook positief is. Nu zal Joost Swinkels uit Helmond zijn debuut maken als presentator van een grote studioshow. Dat meldt het AD.

13.30

Politie: bijna 100 coronabetogers in Brussel opgepakt

De Brusselse politie heeft zondag voor en na de coronaprotestmars 'Samen voor Vrijheid' 97 betogers opgepakt, heeft ze maandag bekendgemaakt. De duizenden deelnemers aan de mars door de Belgische hoofdstad uit onvrede over het coronabeleid in het land verliep aanvankelijk in relatieve kalmte, tot een groepje relschoppers de confrontatie zocht met de politie. Het gaat volgens de politie om negen gerechtelijke en 88 administratieve aanhoudingen.

12.40

Kappersbond ziet bij bewindslieden 'hier en daar uitgroeiinkje'

Kappersbond ANKO is blij dat de nieuwe bewindslieden maandag niet op het bordes stonden met versgeknipte en -geföhnde kapsels. De bond had een van hun leden, een saloneigenares uit Almere, gevraagd met deskundige blik naar de hoofden te kijken. Waren het inderdaad "coronacoupes" of hadden sommige bewindslieden toch stiekem een kapper bezocht, ondanks de lockdown?

Kapster Angela uit Almere: "Het viel me erg mee. We konden goed zien dat de kapsels niet professioneel waren geföhnd. En ook waren hier en daar uitgroeiinkjes te zien."

12.08

Storing GGD Noord-Limburg opgelost

De 'grote computerstoring' bij de GGD Limburg-Noord is opgelost, meldt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. De storing veroorzaakte maandagochtend langere wachtrijen bij coronatest- en priklocaties. Het ging om een lokaal probleem. De registratie van het testen en vaccineren moest vanwege de computerproblemen tijdelijk handmatig worden gedaan. De wachttijd die is ontstaan wordt nu ingelopen. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.

11.06

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen lagen maandagochtend 199 coronapatiënten. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. Dit zijn er vijf meer dan voor het weekend. De afgelopen 24 uur zijn dertien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat vijf coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Daarnaast werd één patiënt overgeplaatst en vier coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.06

Zorgmedewerkers komen naar geopende sportschool in Beverwijk

Zo'n 25 zorgmedewerkers werken zich maandagochtend in het zweet bij sportschool Cardio Fitness Beverwijk. Eigenaresse Debbie Keskin vindt het tot nu toe geslaagd. "Iedereen is hartstikke positief en dankbaar. Ze vinden het fijn dat ze even een uitlaatklep hebben." De sportschool, die sinds 19 december officieel dicht is vanwege de lockdown, kondigde afgelopen weekend aan de deuren te openen voor medewerkers in de zorg.

10.45

Novartis gaat door met COVID-medicijn na positieve resultaten

Het Zwitserse farmaceutische concern Novartis gaat door met de ontwikkeling van een potentieel medicijn tegen COVID-19 na veelbelovende testresultaten. Laboratoriumonderzoek toont volgens het bedrijf aan dat ensovibep, zoals het middel heet, ook werkt tegen de omikronvariant van het coronavirus.

10.35

Taakstraf en maand voorwaardelijk voor valse PCR-uitslag Schiphol

Een 54-jarige man is veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand voor het vervalsen van PCR-certificaten die hij toonde aan de marechaussee op Schiphol. De man wilde vorig jaar februari met zijn zoon en diens vriend naar Turkije vliegen, waar de scholen de volgende dag weer opengingen vanwege het versoepelen van de coronaregels. De man verklaarde dat hij geen tijd meer had voor een PCR-test.

Hij vreesde voor problemen met een leerplichtambtenaar in Turkije als zij niet naar school zouden gaan. Via internet vond hij een formulier en vervalste drie PCR-certificaten om mee te kunnen vliegen.

10.32

Langere wachttijden coronaprik- en testlocaties Noord-Limburg

Mensen die een coronatest of -vaccinatie willen krijgen op een van de locaties van GGD Limburg-Noord moeten maandag mogelijk langer in de rij staan voor ze aan de beurt zijn. De GGD kampt met een 'grote computerstoring'. De registratie van het testen en het vaccineren moet daardoor tijdelijk handmatig worden uitgevoerd. Of het probleem op meer GGD-locaties speelt is nog niet duidelijk.

10.17

Novak Djokovic: niet gevaccineerd, positief getest op 16 december

Novak Djokovic heeft zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. De Servische tennisser vertelde dat vorige week voor het eerst tijdens een gesprek met de Australische douane op de luchthaven van Melbourne. Een transcriptie van dat interview werd maandag openbaar gemaakt tijdens de rechtszaak die Djokovic had aangespannen. De Serviër wilde de afgelopen maanden niet zeggen of hij gevaccineerd is. Bij aankomst in Australië vertelde hij dat hij 16 december positief had getest op het coronavirus.

10.13

Aantal herbesmettingen neemt sterk toe door omikron

Het aantal mensen dat eerder een corona-infectie heeft doorgemaakt en nu weer besmet wordt, neemt snel toe. Dat schrijft het OMT. In de periode september-half december vorig jaar was het aandeel herinfecties gemiddeld drie procent. Met de vlugge verspreiding van de omikronvariant stijgt het dit aandeel sterk: naar acht procent in de laatste week van 2021.

10.05

Binnen enkele dagen is iedere besmetting een gevolg van omikron

Binnen enkele dagen is elke coronabesmetting in Nederland een gevolg van de omikronvariant. Dat schrijft het OMT in het nieuwste advies dat vanochtend is gepubliceerd. Momenteel is het aandeel omikron uit een steekproef in Amsterdam goed voor 98 procent van de besmettingen. In andere delen van het land hikt dat aandeel tegen de negentig procent aan.

09.55

Tennisser Kyrgios vlak voor Australian Open besmet met coronavirus

De Australische tennisser Nick Kyrgios heeft zich teruggetrokken uit het ATP-toernooi van Sydney. Hij is positief getest op het coronavirus, meldt de 26-jarige prof. Hij hoopt op tijd hersteld te zijn, zodat hij volgende week toch kan meedoen aan de Australian Open. "Als alles goed gaat, dan zie ik jullie in Melbourne", meldt Kyrgios op Instagram.

09.38

Op meer plekken medische mondmaskers dragen, adviseert OMT

Mensen zouden ook een medisch mondmasker moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden, zoals bij demonstraties, tijdens sportevenementen, in drukke winkelstraten en op drukke markten. Dat adviseert het OMT. Wat de experts betreft zouden medische mondmaskers continu moeten worden gedragen in alle publieke binnenruimtes. Ook als mensen zitten, ongeacht of er voldoende afstand kan worden gehouden. Dit geldt ook voor klaslokalen, kantoorruimtes en horeca, behalve als er gegeten of gedronken wordt.

Een mondkapje in het straatbeeld (foto: Pexels).
Een mondkapje in het straatbeeld (foto: Pexels).

Het OMT heeft het expliciet over 'medische mondneusmaskers', omdat die 'een iets beter bescherming tegen de uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers' bieden en de 'drager daarnaast ook meer bescherming bieden tegen het oplopen van een infectie'.

09.00

Nederlander boekt weer massaal vakantie

Nederlanders zijn in januari massaal vakanties aan het boeken. Het aantal geboekte reizen is in de eerste week van januari verdrievoudigd ten opzichte van de hele maand januari in 2021. Spanje is verreweg het populairste vakantieland, gevolgd door landen zoals Turkije en Griekenland. Bij het zoeken naar vakanties kijken Nederlanders voor het eerst sinds de coronapandemie vaker naar Frankrijk dan naar een bestemming in eigen land, blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor.

08.57

'Veel minder condooms verkocht tijdens pandemie'

De coronapandemie heeft ook een van 's werelds grootste producenten van condooms geraakt. De Maleisische condoomfabrikant Karex, die ook levert aan Durex, zag de verkoop van het anticonceptiemiddel de afgelopen twee jaar met ongeveer veertig procent dalen, meldt de Japanse krant Nikkei Asia. Door de virusuitbraak waren mensen meer thuis en kochten ze minder condooms, aldus topman Goh Miah Kiat in de krant.

08.14

Miljoenenstad naast Beijing deels op slot in aanloop naar Spelen

De autoriteiten in de Chinese miljoenenstad Tianjin hebben in aanloop naar de Olympische Spelen de reisregels aangescherpt. Zo moet de verdere verspreiding worden tegengegaan van de omikronvariant van het coronavirus. Inwoners hebben toestemming nodig van hun werkgever of de overheid voordat ze mogen vertrekken uit de metropool, die naast hoofdstad Beijing ligt.

07.34

Novak Djokovic lijkt te kunnen meedoen aan de Australian Open

Het ziet ernaar uit dat Novak Djokovic kan meedoen aan het Australian Open-tennistoernooi. Een Australische rechter vernietigde maandag het besluit van de overheid om het visum van de nummer een van de wereld in te trekken. De Serviër zag zijn visum donderdag bij aankomst in Australië door de douane ingetrokken worden, omdat hij niet zou hebben kunnen aantonen waarom hij over een 'medische vrijstelling' beschikt om het land binnen te komen.

07.19

Productie Nederlandse industrie op hoogste niveau ooit

De productie in de Nederlandse industrie was in november met 10,6 procent hoger dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de productie daarmee op het hoogste niveau ooit. Een maand eerder kwam de groei uit op 9,9 procent. De Nederlandse industrie profiteert van het sterke economische herstel van de coronacrisis, die in 2020 nog flinke tegenwind veroorzaakte.

07.00

GGD Twente: 'Vaccineerders blijven na boosterpiek bij ons'

De mensen die in Twente betrokken zijn bij de boostervaccinatie tegen het coronavirus kunnen aan de slag blijven wanneer de piek over een paar weken is gepasseerd en iets rustiger tijden aanbreken. "Wanneer de grootschalige vaccinatie-activiteiten afnemen, houden we medewerkers vast. Zo kunnen we gemakkelijk opschalen", laat een woordvoerder van de Twentse GGD weten.

05.01

Rechter uit zorgen over behandeling Novak Djokovic aan grens Australië

Volgens rechter Anthony Kelly lijkt het erop dat tennisser Novak Djokovic voor vertrek naar Australië - waar hij wil deelnemen aan de Australian Open - de vereiste 'medische vrijstelling' had gekregen om zonder vaccinatiebewijs het land in te mogen. Ook zou hij volgens de rechter daar bewijs voor hebben overlegd toen hij daar landde. "Het punt waar ik enigszins geïrriteerd over ben is: wat had deze man nog meer kunnen doen?", zei Kelly maandagochtend.

03.30

Basisscholen en middelbare scholen open na langere kerstvakantie

De kerstvakantie is voorbij en daarom gaan de basisscholen en de middelbare scholen maandag weer open. Ook de buitenschoolse opvang begint weer. De vakantie van de leerlingen startte een week eerder vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Het kabinet besloot vorige week dat het niet nodig is om de scholen langer dicht te houden.

Op het Luzac College hebben ze altijd al kleine klassen (foto: Noël van Hooft)
Op het Luzac College hebben ze altijd al kleine klassen (foto: Noël van Hooft)
03.30

Veel onzeker voor luchthaven Schiphol bij aanvang 2022

Het nieuwe jaar van luchthavenexploitant Schiphol staat bol van de onzekerheden. Dit is niet alleen de schuld van de coronacrisis die de luchtvaartsector in zijn geheel raakt. Ook spelen er zaken als de kwestie rond de milieuvergunning, het al dan niet openen van Lelystad Airport en de verdere verduurzamingsslag waar Schiphol voor staat. De luchthaven houdt later op maandag de nieuwjaarsbijeenkomst waarbij wordt vooruitgekeken naar 2022.

23.30

Curaçao annuleert alle niet-spoedeisende operaties

Het Curaçao Medical Center annuleert vanaf maandag voorlopig alle niet-spoedeisende operaties vanwege een ernstig personeelstekort. Acute en essentiële operaties gaan wel door. Curaçao heeft te maken met een forse stijging van het aantal coronagevallen. Inmiddels zijn bijna tweehonderd personeelsleden afwezig: vanwege een coronabesmetting, quarantaine of ziekteverzuim om andere redenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!