Video

Marjon staat om 2 uur op om vogels te tellen en wint Biesbosch Natuurprijs

10 januari 2022 om 17:00 • Aangepast 11 januari 2022 om 11:13
nl
“Ik ben niet gauw emotioneel, maar ik vind dit heel erg gaaf." Marjon van Kuijk uit Fijnaart is onderscheiden met de Biesbosch Natuurprijs 2021. Een soort koninklijk lintje voor mensen die zich met hart en ziel inzetten voor behoud en bescherming van Nationaal Park De Biesbosch.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Als ik vogels ga tellen in de zomer, kom ik ’s nachts om twee uur al uit mijn bed. Je moet namelijk voor zonsopgang in het telgebied zijn. Het is een prachtig gebied, de moeite waard om te beschermen en om op te letten”, vertelt Marjon.

"Ik kom hier het liefst in het najaar of de winter, dan is het rustig. In de zomer met al die bootjes die filevaren, vind ik het verschrikkelijk. Kan ook niet goed zijn voor de vogelstand. Ik hoop voor de toekomst dat de drukte niet toeneemt. Het is nu eigenlijk al te druk."

De Biesbosch Natuurprijs krijg je niet zomaar. Je moet op z’n minst indruk hebben gemaakt op de vele natuurliefhebbers, professionals en amateurs, die dag in dag uit in de Biesbosch rondstruinen.

“Ze zet zich al een kwart eeuw in voor bescherming van de Biesbosch."

Rob Haan van de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch. die de prijs toekent, laat in een toelichting weten dat Marjon van Kuijk heel veel indruk gemaakt. “Ze zet zich al een kwart eeuw in voor bescherming van de Biesbosch. Sinds 2004 voert ze ook vogeltellingen uit voor Staatsbosbeheer en ze is ook nog eens schoolgids”, somt De Haan op.

“Als Wetlandwacht van de Vogelbescherming houdt zij onder andere ontwikkelingen in de gaten die voor vogels ongunstig kunnen zijn.”

De Biesbosch Natuurprijs wordt sinds 2013 uitgereikt. De prijs bestaat uit een oorkonde, een bronzen sculptuur van een zeearend en wordt uitgereikt door de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.