Team Brabant moet zorgen voor betere prestaties in de Dakar Rally - Omroep Brabant

Team Brabant moet zorgen voor betere prestaties in de Dakar Rally

12 januari om 07:00 • Aangepast 12 januari om 07:28
nl
Een team met alleen maar Brabanders in de Dakar Rally. Het klinkt heel romantisch, maar zeker niet ondenkbaar. Een groot Team Brabant is misschien wel dé oplossing om de hegemonie van de Russen te doorbreken.
Profielfoto van Yannick WezenbeekProfielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door
Yannick Wezenbeek & Ronald Sträter

Al jarenlang rijden er veel Brabanders mee in de Dakar Rally. Dit jaar kan alleen Janus van Kasteren sporadisch concurreren met de Russen. Iets wat al zeer knap is aangezien de coureur uit Veldhoven maar een ‘hobby-rijder’ is. Terwijl de Russische betaalde krachten een heel jaar door in de truck zitten en kunnen testen in hun achtertuin.

Daar ligt dan ook gelijk het probleem. Alle Brabanders die meedoen aan de Dakar Rally hebben door het jaar een gewoon een andere baan. Het moet professioneler weet ook Henk van Leuven, teammanager van De Rooy.

"We hebben het er al eens over gehad met een paar coureurs”

“We moeten mensen uit de hobby-sfeer trekken en professionele stappen gaan zetten. Dat kan in een Team Brabant maar dan moeten er wel genoeg financiële mogelijkheden zijn.”

Een zak geld dus om coureurs een heel jaar door te kunnen laten testen in een truck. Maar ook monteurs en navigatoren die 365 dagen in het jaar bezig zijn met het verbeteren van de snelheid.

“Als we een Brabants front gaan vormen moet iedereen een flink zak geld meebrengen", begint coureur en teameigenaar Maurik van den Heuvel. “Dan kunnen we een professioneel team opzetten waarbij monteurs dag en nacht bezig zijn met de trucks. Als dat gebeurt zou je over een paar jaar kunnen concurreren met de Russen. We hebben het er al eens over gehad met een paar coureurs.”

Dakar-deelnemer Ben van de Laar ziet een Team Brabant best zitten en staat er voor open. “Er moet iets gebeuren om tegen die Kamazen op te beuken. Met zijn allen kunnen we een sterk front bieden om die Russen te splitten. Het gebeurt nu al een beetje, het voelt toch als wij tegen hen.”

"Met een sterk team kunnen we presteren in de top tien"

Maar de coureur uit Best voelt zich niet geroepen het voortouw te nemen. “Je neigt toch naar Team De Rooy dat het voortouw moet gaan nemen.”

Van Leuven geeft aan daar wel voor open te staan maar weet als geen ander dat er dan ook een goede manager moet zijn die duidelijke afspraken maakt. “Je moet dan ook coureurs hebben die zich in een assistentie-rol willen schikken.”

Bij de buggy’s neemt Paul Spierings al het initiatief om een Brabants front te vormen. “Ik wil een Team Brabant in onze categorie opzetten. Dat we met alle Brabantse buggy’s deze kant opgaan.”

Volgens de coureur uit Sint-Michielsgestel zorgt het voor meer gezelligheid, maar zouden ook de prestaties moeten verbeteren. “Vele handen maken licht werk. Met een sterk team kunnen we presteren in de top tien. Met meer mensen wordt het financieel ook makkelijker.”

Tot slot wordt Van Leuven het beeld geschetst van de Rood wit geblokte trucks. Lachend reageert hij erop. “Dat is voorlopig nog een droom. Maar of die dan ook helemaal rood wit geblokt gaan worden...”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone