Coronanieuws: voorbereidingen Paaspop gaan door, 4811 besmettingen - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: voorbereidingen Paaspop gaan door, 4811 besmettingen

12 januari om 06:12 • Aangepast 20 januari om 11:54
nl
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 21 Brabantse burgemeesters: 'Versoepel coronamaatregelen'
  • Minister Ernst Kuipers tegen winkeliers: 'Regels zijn er niet voor niets'
  • Commerciële teststraten gaan GGD helpen vanwege omikrongolf
  • Aantal nieuwe coronaopnames verpleegafdelingen schommelt

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

22.57

Manifestaties in Sittard en Maastricht tegen coronamaatregelen

Vele honderden mensen hebben woensdagavond in Sittard deelgenomen aan een protest tegen de coronamaatregelen. De demonstranten liepen met kaarsen, lampions en brandende lichtjes van mobieltjes door de binnenstad. De tocht eindigde op de Markt, waar een muzikaal feest werd gehouden, onder meer met carnavalsmuziek. Volgens de organisatoren hadden zich op en rond de Markt tussen de 1300 en 2000 mensen verzameld.

22.34

Ministerie: situatie met Vrienden van Amstel onwenselijk

Het ministerie van Economische Zaken noemt de situatie die zich voordoet met De Vrienden van Amstel Live "buitengewoon onwenselijk". Het evenement wordt in Ahoy in Rotterdam noodgedwongen opgebouwd, hoewel het zo goed als zeker niet door kan gaan.

"We proberen steeds om beperkingen op tijd aan te kondigen, maar dit is in de praktijk heel moeilijk gebleken. We zijn ons ervan bewust dat hier een oplossing voor moet komen. Hierover zijn we in overleg met de sector", aldus een woordvoerder van het ministerie.

21.45

21 Brabantse burgemeesters: 'Versoepel coronamaatregelen'

21 burgemeesters van gemeenten in Zuidoost-Brabant willen dat de coronamaatregelen worden versoepeld. 'Op een wijze die voor de volksgezondheid verantwoord is', schrijven zij in een brandbrief aan het kabinet. Zij doen deze noodoproep namens alle ondernemers in hun gemeenten. Zij zijn bezorgd, omdat ondernemers door de huidige lockdown opnieuw hard worden geraakt.

Ook roepen ze op de steunpakketten te verbeteren. Die zijn volgens de burgemeesters zeer beperkt.

20.11

Valkenburg staat openen winkels en horecazaken vrijdag toe

Winkels en horecagelegenheden in Valkenburg aan de Geul gaan vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur open, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo. Dat heeft de woordvoerster van Prevoo woensdagavond laten weten na berichtgeving in Dagblad de Limburger.

De burgemeester beschouwt de actie van de winkels en horeca als een demonstratie, zei ze. De ondernemers in de binnenstad hebben melding gemaakt van een demonstratie, en in ons land is demonstreren een grondrecht, aldus Prevoo. De burgemeester zal niet ingrijpen.

17.17

Voorbereidingen Paaspop gaan door ondanks onzekere situatie

De voorbereidingen van festival Paaspop in Schijndel gaan gewoon door, ondanks de onzekerheid vanwege het coronavirus. Dat laat een woordvoerder van Paaspop weten. Het kost tijd om een festival voor te bereiden, waardoor men weinig andere opties heeft.

"We gaan ervan uit dat Paaspop in april kan doorgaan", stelt de woordvoerder van het festival, dat van 15 tot en met 17 april op de agenda staat. "We laten ons niet gijzelen door het coronavirus, maar doen waar we goed in zijn: mooie muziekevenementen organiseren." Ook Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands gaan door met hun voorbereidingen.

17.09

Boosteren zonder afspraak kan nu ook in Eindhoven

Mensen die hun booster willen halen, kunnen dat vanaf vrijdag ook in Eindhoven zonder afspraak doen. Dat laat GGD Brabant-Zuidoost weten. Eerder deze week was dat ook al het geval bij de priklocatie in Helmond.

16.54

Overijssel vindt huidige coronalockdown niet langer verantwoord

De huidige koers van de coronamaatregelen met de strenge lockdown is "niet langer verantwoord." "Het is niet verwonderlijk dat het draagvlak voor de maatregelen wegebt", schrijft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema woensdag in een brief aan minister-president Mark Rutte. Heidema pleit namens Gedeputeerde Staten van Overijssel voor een beleid dat als uitgangspunt heeft 'we gaan open'.

16.50

Lareb krijgt zo'n 1000 meldingen per dag over bijwerkingen

Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt momenteel zo'n duizend meldingen per dag van mensen die een reactie krijgen na de boosterprik. Op sommige dagen is de piek met meldingen hoger, tot zo'n 2500. Dat zijn er meer dan vorig jaar op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne, "maar dat komt mogelijk ook doordat er nu meer mensen tegelijkertijd geprikt worden", zegt Agnes Kant, directeur van Lareb.

16.40

Effectiviteit meest genoemde reden voor twijfel over booster

De effectiviteit van het boostervaccin is de meest genoemde reden waarom gevaccineerde mensen twijfelen over de extra prik. Dat komt naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef van 1718 mensen, die al ten minste één coronavaccinatie hebben gehad. Van alle ondervraagden geeft 20 procent aan te twijfelen. Daarnaast wil 10 procent geen booster.

16.05

Gemeenten Achterhoek treden niet op tegen openen winkels

Winkeliers, kleine ondernemers en horeca uit de gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek die komende zaterdag uit protest opengaan van 10 tot 17 uur, krijgen geen handhavers op hun dak. De burgemeesters Harry de Vries en Otwin van Dijk hebben besloten niet handhavend op te treden, meldt de Gelderlander.

"Ondernemers zitten in een ingewikkelde situatie. Daar heb ik begrip voor. We zullen daarom niet handhavend optreden als winkels een statement willen maken door open te gaan", aldus Van Dijk.

16.00

Omikronvariant wordt niet opgemerkt in rioolwater

De monsters die dagelijks worden genomen van rioolwater slaan niet aan op de omikronvariant van het coronavirus. Waar de besmettingscijfers die worden verkregen uit testen de hoogte inschieten, daar vertoont de grafiek van de rioolwatermetingen eerder een ‘kabbelend’ beeld. Beide constateringen staan haaks op elkaar. Dit meldt Waterforum, een online platform dat zich op alles richt wat met water te maken heeft.

Vorig jaar werd nog triomfantelijk gemeld dat voortaan elke dag rioolwater onderzocht zou kunnen gaan worden. Hierdoor zouden besmettingshaarden vroegtijdig gesignaleerd kunnen worden. Dit gebeurt onder meer in de werkgebieden van de vier waterschappen die actief zijn in onze provincie. Het RIVM heeft voor zover bekend nog niet gereageerd op dit hiaat in dit landelijke netwerk.

LEES OOK: Zo leidt de poep en plas van alle Brabanders naar wijken met veel corona

15.56

Coronagevallen Vitesse na quarantaineperiode weer in Nederland

De spelers en andere medewerkers van Vitesse die na een coronabesmetting - wegens een verplichte quarantaine - in Portugal waren achtergebleven, zijn weer terug in Nederland. De Arnhemse club onderbrak vorige week donderdag het trainingskamp wegens een aantal positieve uitslagen.

"De enkele Vitessenaren die in Portugal achtergebleven waren, zijn inmiddels - conform de quarantainerichtlijnen - weer teruggevlogen naar Nederland", meldt Vitesse. Ajax kreeg vorige week veel kritiek omdat een aantal besmette personen met een privéjet naar Nederland werden gevlogen.

15.19

4811 besmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er in Brabant 4811 mensen positief getest op corona. Dinsdag waren dat er 4605. Het record is 4941.

In heel Nederland werden 32.149 mensen positief getest. Dit is ook het een na hoogste aantal ooit.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bericht dat het coronavirus 209.073 keer is vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 29.868 positieve tests per dag, het hoogste niveau ooit. Dat gemiddelde stijgt voor de vijftiende dag op rij.

Wachten op privacy instellingen...
14.46

Aantal nieuwe coronaopnames verpleegafdelingen schommelt

Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten op de verpleegafdelingen schommelt de laatste dagen. Werden er tussen maandag en dinsdag nog 146 nieuwe mensen met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen opgenomen, afgelopen etmaal waren dat er 94. Ook het totale aantal coronapatiënten dat een ziekenhuisbed bezet houdt, daalt en stijgt, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

Woensdag liggen er nog 1432 mensen met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen, 56 minder dan een etmaal geleden. Van maandag op dinsdag nam het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen ook af, maar de dag ervoor was er juist sprake van een stijging.

Zorgmedewerkers van de verpleegafdelingen behandelen momenteel 1057 coronapatiënten, 45 minder dan een etmaal geleden. Dat betekent dat er meer coronapatiënten een verpleegafdeling mochten verlaten dan de 94 die er nieuw werden opgenomen. Gemiddeld werden er afgelopen dagen 119 nieuwe coronapatiënten per dag op een verpleegafdeling opgenomen.

Op de intensive cares worden momenteel 375 ernstig zieke coronapatiënten verpleegd. Dat zijn elf mensen minder dan dinsdag. Afgelopen etmaal werden er elf nieuwe mensen met het coronavirus opgenomen op een ic-afdeling, maar doordat meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, daalde het aantal ic-bedden dat door coronapatiënten bezet wordt gehouden toch.

14.33

Minister tegen winkeliers: 'Regels zijn er niet voor niets'

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) begrijpt dat winkeliers de coronamaatregelen 'zat zijn' en open willen, maar 'de regels zijn er niet voor niets'. Hij benadrukt dat de coronacrisis alleen maar erger wordt als iedereen een eigen weg kiest en zich niet aan de regels houdt. Winkeliers in verschillende steden dreigen om aankomend weekend, of zelfs al eerder, hun deuren weer te openen. Ook als het kabinet vrijdag besluit om de huidige lockdown voort te zetten.

"We zouden allemaal dolgraag terug willen naar de situatie van voor corona", zegt Kuipers. "Maar de werkelijkheid is, dat dit niet kan."

14.17

Opnieuw account waarmee Willem Engel twitterde uit de lucht

Een account waar Viruswaarheid-voorman Willem Engel na de schorsing van zijn eigen accounts op twitterde, is woensdag opgeschort. Het gaat om een account van een vriendin van hem. Zijn andere accounts werden dinsdag al uit de lucht gehaald. Volgens Engel is het account dat van een vriendin van hem is, opgeschort omdat hij daarmee de ban probeerde te ontwijken. Hij zegt zelf niet direct tweets via het account te hebben geplaatst.

13.53

Commerciële teststraten gaan GGD helpen vanwege omikrongolf

Mensen met coronaklachten kunnen binnenkort ook worden getest bij een locatie van Testen voor Toegang en niet meer alleen bij GGD-teststraten. Dat meldt de NOS. Volgens bestuursvoorzitter Pier Eringa van de Stichting Open Nederland gaan de commerciële teststraten dienen als 'overloop' voor als GGD'en de toestroom aan mensen die zich willen laten testen niet meer aankunnen. Dit scenario wordt eind januari verwacht door de omikrongolf. Mogelijk loopt de vraag naar coronatests dan op tot 200.000 per dag.

Werk in een coronatestcentrum (foto: Bert Geeraets).
Werk in een coronatestcentrum (foto: Bert Geeraets).
12.43

Nederlanders aten opnieuw meer groente en fruit

Nederlanders hebben ook in het tweede coronajaar meer groente en fruit gegeten. Volgens branchevereniging GroentenFruit Huis steeg de consumptie met drie procent. Sinds het begin van de coronapandemie zijn Nederlanders volgens de branche meer bezig met gezond eten. In 2020 ging de consumptie al met vier procent omhoog.

12.25

Coronavirus maakt einde aan trainingskamp wielerploeg Jumbo-Visma

Wielerploeg Jumbo-Visma heeft het trainingskamp in het Spaanse Alicante woensdag moeten beëindigen na een positieve coronatest binnen het team. De renners gaan naar huis of trainen op individuele basis verder in Spanje, meldt de ploeg. De besmette persoon die klachtenvrij is, en zijn directe contacten zijn in quarantaine gegaan. Tom Dumoulin was niet naar Spanje afgereisd omdat hij vorige week in nauw contact was geweest met een besmet iemand.

Wachten op privacy instellingen...
12.05

EK zaalvoetbal in Nederland is 'op alle scenario's' voorbereid

Het Europees kampioenschap zaalvoetbal, dat volgende week begint met Amsterdam (Ziggo Dome) en Groningen (MartiniPlaza) als speelsteden, gaat gewoon door. Ongeacht de maatregelen die het kabinet met betrekking tot het toelaten van publiek in het kader van de bestrijding van het coronavirus de komende dagen nog neemt, dan wel afzwakt. "We zijn op alle scenario's voorbereid", laat Suuz Boven-Amijs namens de organisatie weten.

11.48

Arts achter Prullenbakvaccin.nl meldt arrestatie bedreiger

De politie heeft woensdag een man aangehouden die geld zou bieden om een Utrechtse huisarts-in-opleiding om te brengen. Dat meldt de arts, Bernard Leenstra, op Twitter. Hij schreef woensdagochtend dat hij gebeld werd door de recherche, die 'een persoon van zijn bed gelicht' heeft. Leenstra twittert veel over het belang van vaccins, en is ook een van de initiatiefnemers van een platform dat onder meer huisarts en mensen die gevaccineerd willen worden samenbrengt.

Wachten op privacy instellingen...
11.29

Nederland stijgt naar tiende plek op Europese boosterranglijst

Nederland is verder gestegen op de ranglijst van de boostercampagnes in Europa. Bijna 47 procent van de volwassenen heeft tot nu toe een boosterprik gekregen, goed voor de tiende plek. Op het overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC staan dertig landen. Op de ranglijst van eind vorige week stond Nederland twaalfde en een week geleden was Nederland zeventiende.

11.27

Minister Wopke Hoekstra in quarantaine na positieve test in gezin

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken gaat in quarantaine vanwege een positieve coronatest bij een van zijn kinderen. Zelf heeft de bewindsman negatief getest, laat hij op Twitter weten. Dinsdag was Hoekstra nog in Brussel. Het was zijn eerste reis in zijn nieuwe functie. Hij sprak in Brussel met de buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, en zijn Belgische ambtgenoot Sophie Wilmès.

11.25

In bijna alle provincies boosterprikken zonder afspraak

In bijna alle provincies kunnen mensen nu of binnenkort zonder afspraak terecht voor een boosterprik. Alleen in de provincie Utrecht heeft de GGD tot dusver nog niet aangekondigd oppepprikken tegen het coronavirus te gaan geven zonder dat mensen daarvoor een afspraak hoeven te maken. Vaccinatielocaties kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan.

11.12

NOC*NSF: heropening sportsector cruciaal voor gezondheid

Heropening van de sport- en 'beweegsector' is cruciaal voor een gezonde samenleving, zegt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. Bijna een op de drie mensen in Nederland verwacht zich nog minder fit te gaan voelen na een verlenging van de huidige lockdown, meldt de organisatie op basis van de Sportdeelname Index met de antwoorden van 2500 mensen. "Daarom roepen we het kabinet dringend op de mogelijkheden voor sport te vergroten."

11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 179 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er negen minder dan dinsdagochtend. Dat maakte het ROAZ woensdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn tien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat zeventien coronapatiënten het voorbije etmaal uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen werden. Twee coronapatiënten overleden de afgelopen 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
10.27

Zes coronabesmettingen bij EK kunstschaatsen

Bij de Europese kampioenschappen kunstrijden in de Estse hoofdstad Tallinn zijn kort voor het begin zes deelnemers positief getest op het coronavirus. De overkoepelde organisatie ISU wil niet zeggen om wie het gaat, wel dat de betrokkenen in isolatie zijn gegaan. De Europese kampioenschappen beginnen woensdag. Lindsay van Zundert (16) uit Etten-Leur, is een van de deelneemsters. De Nederlandse schaatsbond laat weten dat zij in goede gezondheid verkeert.

10.14

Thailand laat vakantiegangers meebetalen aan herstel uit crisis

Thailand wil buitenlandse vakantiegangers laten meebetalen aan het herstel van de toeristische sector in het land, nadat de reisbranche wereldwijd een flinke klap heeft gekregen van de virusuitbraak. De regering in Bangkok heeft een plan gepresenteerd om iedere toerist 300 baht, omgerekend 7,91 euro, te laten betalen.

09.56

Theatersector klaagt over 'onwerkbare' coronaplanning kabinet

De cultuursector wordt 'horendol' van de gebrekkige planning en communicatie van het kabinet over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. De huidige restricties, waardoor alle theaters gesloten zijn, lopen vrijdag af. Pas vrijdag maakt het kabinet bekend hoe de situatie na vrijdag zal zijn. "We hebben tussen de een en twee weken nodig om alles weer op te starten. Het lijkt maar alsof het kabinet dat niet wil snappen."

09.40

Studie: cannabis kan corona-infectie voorkomen

Componenten in cannabis kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt, blijkt uit een laboratoriumstudie die is gepubliceerd in het Journal of Nature Products. Twee stoffen in hennep, CBGA en CBDA, kunnen het virus volgens onderzoekers van de Universiteit van Oregon tegengaan. De wetenschappers deden laboratoriumtesten met de alfa- en bètavariant van het virus, maar hebben geen onderzoek gedaan bij mensen.

08.33

Warm zomerweer grootste gemis van Nederlandse vakantieganger

Voor bijna een kwart van de Nederlanders is de behoefte om naar het buitenland op vakantie te gaan groter dan voor de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van vakantieplatform Parkvakanties. Bij het doorbrengen van de vakantie in eigen land missen Nederlanders de zomertemperaturen veruit het meest. Een nieuwe cultuur ontdekken en het gevoel echt even weg te zijn staan op plek twee en drie.

08.07

Beslissing over deelname Novak Djokovic in Melbourne mogelijk donderdag

De beslissing over deelname van Novak Djokovic aan de Australian Open wordt niet eerder dan donderdag genomen, meldt het Australische persbureau AAP. Djokovic heeft bij het invullen van inreisformulieren mogelijk 'misleidende informatie' gegeven. Hij zou bijvoorbeeld hebben aangevinkt dat hij in de veertien dagen voor vertrek naar Melbourne niet had gereisd. De Serviër werd eind vorige maand echter in onder meer Spanje gesignaleerd.

08.03

Winkelbranche komt met landelijke campagne voor openen winkels

Winkels kunnen veilig open. Met die boodschap willen organisaties als INretail, Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel via een landelijke campagne het kabinet overtuigen winkels na vrijdag van het 'coronaslot' te halen. Niet-essentiële winkels, circa 56.000, zijn vanwege het rondwarende coronavirus nu gesloten. Volgens de organisaties onnodig omdat winkelen volgens hen veilig kan met het dragen van mondkapjes en het houden van afstand.

Archieffoto: Henk Voermans
Archieffoto: Henk Voermans
07.37

Onderwijsinstellingen pleiten voor openen mbo en hoger onderwijs

Het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs moeten weer zo snel mogelijk fysiek plaatsvinden. Hiervoor pleiten de studentenbonden en de onderwijsinstellingen in een brief aan het Outbreak Management Team (OMT). "Dat is van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs én het welzijn van studenten", aldus onder meer de studentenbonden, de Vereniging Hogescholen, de Nationale Jeugdraad en de Universiteiten van Nederland.

07.35

Tennisster Renata Voracova deed volgens organisatie WTA niets verkeerd

Tennisster Renata Voracova, die net als Novak Djokovic enige tijd in een quarantainehotel in Melbourne werd geplaatst, heeft volgens tennisorganisatie WTA niets verkeerds gedaan. Ook haar visum werd ingetrokken, hoewel ze al enige tijd in Australië verbleef. In tegenstelling tot Djokovic heeft Voracova inmiddels wel het land verlaten. Beiden waren niet in het bezit van een geldig vaccinatiebewijs.

07.25

Derde meer bestellingen bij moederbedrijf Thuisbezorgd

Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway heeft het aantal bestellingen afgelopen jaar met een derde zien toenemen. Onder meer effecten van de corona-maatregelen in veel landen speelden een rol, maar de onderneming gaf ook veel geld uit om zijn positie in diverse landen te verstevigen. In totaal werd er voor ruim 28 miljard euro aan maaltijden besteld via het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

06.49

Minder bedrijven failliet

Het aantal faillissementen is in december gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens voorlopige cijfers van het CBS zijn er vorige maand 137 faillissementen uitgesproken over bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Het totaal aantal faillissementen was in 2021 historisch laag. Door de coronasteunmaatregelen van de overheid zijn er vorig jaar heel weinig bedrijven omgevallen. Ook laten rechters in de kern gezonde bedrijven vanwege de coronacrisis minder snel failliet gaan.

06.21

OMT komt bij elkaar voor advies aan kabinet

Het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-epidemie, komt woensdag weer bij elkaar. De leden bekijken dan welke maatregelen nodig zijn nu het aantal positieve tests is gestegen tot recordhoogte. De huidige regels lopen tot en met vrijdag. Op die dag is er waarschijnlijk een nieuwe persconferentie. Het wordt de eerste keer dat het OMT een advies geeft aan het nieuwe kabinet.

06.07

Burgemeester Blanksma steunt noodkreet winkeliers

Burgemeester Blanksma van Helmond steunt de noodkreet van winkeliers richting Den Haag. Zij vragen het kabinet de niet-essentiële winkels weer te openen, omdat ze anders vrezen voor hun voortbestaan. "Respect en steun", zo reageert de Helmondse burgemeester op Twitter. "Samen met de Peelgemeenten gaat er een noodkreet richting Den Haag."

Wachten op privacy instellingen...
05.58

FNV: werkgevers willen dat personeel in quarantaine toch komt werken

Uit vrees voor oplopend verzuim dringen werkgevers er bij medewerkers die in quarantaine zitten op aan om te komen werken. Vakbond FNV heeft daar sinds 1 december tachtig meldingen over binnengekregen, schrijft het AD. Een aantal werkgevers liet weten: "of je komt of je levert vakantiedagen in".

"De laatste weken komen er meer meldingen binnen over quarantaineregels en wat iemands rechten zijn", zegt José Kager, woordvoerder bij FNV. De meeste klachten komen van medewerkers uit de zorg, maar ook andere sectoren zijn vertegenwoordigd.

05.56

'Blijvende psychische schade dreigt voor studenten'

De deuren van mbo, hbo en universiteit moeten zo snel mogelijk open, vindt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Om grotere psychische schade bij jongvolwassenen te voorkomen, schrijft Trouw. Sinds deze week kunnen vrijwel alle minderjarigen weer naar school. Maar voor jongvolwassenen zijn de mbo's, hbo's en universiteiten nog grotendeels dicht. Het kabinet beslist daar vrijdag over.

Online colleges in coronatijd.
Online colleges in coronatijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.