Coronamaatregelen verwoestend voor lokale economie, zeggen burgemeesters

13 januari 2022 om 07:17 • Aangepast 13 januari 2022 om 22:28
nl
Brabantse burgemeesters steken lokale winkeliers en horeca massaal een hart onder de riem. Ze roepen het kabinet op om niet alleen aandacht te hebben voor de zorg, maar ook voor de lokale ondernemers die erg lijden onder het coronabeleid.

De algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) behandelt donderdag een motie met deze boodschap. Die wordt onder meer wordt gesteund door de gemeenten Tilburg en Breda

In de motie staat dat het kabinet moet kijken onder welke omstandigheden de samenleving wel open kan. Ook moeten lokale besturen de ruimte krijgen om samen met 'partijen in de samenleving te kijken wat wel veilig kan en mogelijk is'. Ook willen de gemeente dat er duidelijkheid komt over steunpakketten.

De gemeenten hopen dat er een perspectief komt voor de lange termijn waarbij we leren leven met corona.

Draagvlak
Veel burgemeesters zien de laatste tijd het draagvlak voor het coronabeleid afnemen. Ook de Tilburgse burgemeester Theo Weterings maakt zich grote zorgen over de economische gevolgen van het coronabeleid, zo zegt hij tegen Omroep Brabant.

“Je zult maar ondernemer zijn en een extra hypotheek nemen om te overleven met je bedrijf. Pensioenvoorzieningen moeten aangesproken worden omdat dit op dit moment de enige middelen zijn die beschikbaar zijn. Dat heeft enorme effecten op gezinnen en huishoudens”, zo zegt Weterings bezorgd.

Brandbrief
Woensdag stuurden 21 burgemeesters uit Zuidoost-Brabant al een brandbrief met vergelijkbare boodschap naar premier Mark Rutte. Ze vragen om de maatregelen op kortst mogelijke termijn te versoepelen.

Vrijdag geeft het kabinet een nieuwe persconferentie, waarin duidelijk wordt welke coronamaatregelen gaan gelden. De detailhandel laat intussen steeds luider horen dat het zo niet langer meer kan.

Veel winkels staan op omvallen. En dat terwijl in België en Duitsland de winkels nog gewoon open zijn en de Nederlanders daar hun inkopen doen. Een aantal ondernemers heeft al gezegd dat hun winkel zaterdag gewoon open gaat, wat er ook vrijdag uit de persconferentie komt.

Psychische effecten van het coronabeleid
Volgens Weterings is perspectief het belangrijkste. “Veel mensen maken zich zorgen over hoe lang het nog gaat het duren. De psychische effecten van het coronabeleid zijn groot. Wat doet het met je als je ziet dat je bedrijf niet levensvatbaar is, je alle zekerheden ziet verdwijnen. Dat heeft enorme effecten op mensen. Daar moet ook aandacht voor zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.