Halima legt verhalen van gastarbeiders vast, nu het nog kan - Omroep Brabant

Halima legt verhalen van gastarbeiders vast, nu het nog kan

15 januari om 10:22 • Aangepast 17 januari om 10:10
nl
Haar vader was 20 jaar toen hij als 'gelukszoeker' vertrok vanuit een klein Marokkaanse dorp naar Nederland. Een lange reis die eindigde bij de steenfabriek in Udenhout, waar zijn broer ook werkte. Halima Özen uit Dongen wil zijn verhaal vertellen en dat van andere gastarbeiders die in de jaren '60 en '70 naar Nederland kwamen. Ze maakte een expositie die in de LocHal in Tilburg te zien is. Zondag vertelt ze erover in KRAAK.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

De vader van Halima ging vijf jaar later terug naar Marokko om te trouwen. Daarna ging hij weer terug naar Nederland. Hij communiceerde met zijn gezin in Marokko door middel van cassettebandjes. Toen Halima werd geboren, duurde het weken voordat haar vader dat nieuws vernam. Het gezin kwam naar Tilburg toen Halima twee jaar oud was. Ze is journaliste geworden en ze voelt zich op en top Tilburgs en Nederlands. Meer dan haar vader, die altijd heimwee heeft gehouden naar Marokko.

Halima is trots op mensen zoals haar vader, die meegebouwd hebben aan Nederland zoals het nu is. Maar wat haar opviel is dat er weinig gedocumenteerd over de geschiedenis van de gastarbeiders. Daar wilde ze iets aan doen. Ze interviewde diverse gastarbeiders waaronder haar vader, die maar wat graag wilde vertellen over die reis 50 jaar geleden, die hun levens zo ingrijpend zou veranderen.

Verder in KRAAK
Verder in KRAAK zondag Ruben Boset. Hij is horeca-ondernemer in Tilburg, en voorzitter van een club van 75 winkeliers aan de Westermarkt. Hij vertelt wat de lockdown voor hem en zijn collega's betekent, en hoe het verzet daartegen een kookpunt bereikt.

En net terug uit Saoudi Arabië waar hij met zijn buggy deelnam aan de Dakar Rally: Jeffrey Otten. Een man met doorzettingsvermogen. En dat had hij dit keer in de woestijn ook weer hard nodig. Hij doet zondag zijn verhaal.

KRAAK wordt iedere zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna ieder uur herhaald op Omroep Brabant. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.