Culturele sector vist achter het net: 'We hopen wel op perspectief'

14 januari 2022 om 17:45 • Aangepast 14 januari 2022 om 19:49
nl
Winkelen, naar de kapper of schoonheidsspecialiste, het mag allemaal weer vanaf zaterdag. Tot grote frustratie van de culturele sector, die het deksel op de neus lijkt te krijgen en nog niet open mag. "Erg pijnlijk als het zo is."

Zo reageert Marnick van Gessel. De directeur van filmhuis Cinecitta in Tilburg is verbaasd dat winkels wel op afspraak open mogen, maar een culturele activiteit op afspraak niet. “We kunnen heel goed in de hand houden welke plekken in de zaal wel of niet verkocht worden. Dat kunnen we ook aanpassen. Het moet wel op een veilige manier, dat staat buiten kijf.”

Maatregelen als de 1,5-meter afstand, corona-checkapp en mondkapjes kunnen volgens hem makkelijk gehandhaafd worden. De bioscoop liet kortgeleden zelfs een nieuw ventilatiesysteem installeren. Personeel kiest steeds vaker voor een baan met toekomst, iets dat ook voor Marnick ontbreekt. “Het perspectief ontbreekt. Steeds weer voorbereiden op een mogelijke heropening kost heel veel negatieve energie.”

Lege zalen in filmhuis Cinecitta.
Lege zalen in filmhuis Cinecitta.

De Pont
Ook bij museum De Pont overheerst de teleurstelling. "We hebben sinds de eerste lockdown laten zien dat we op een veilige en verantwoorde manier open kunnen. We hebben alle ruimte in het museum. Als er driehonderd bezoekers in het museum zijn hebben ze ieder nog twintig vierkante meter bewegingsruimte. Dat is echt veilig", zegt Hedwig Zeedijk. Ze is verantwoordelijk voor de communicatie van het museum.

Bij het museum is ook wat frustratie. "Het wordt steeds lastiger om het steeds weer aan onze bezoekers uit te moeten leggen. Er zijn geen uitbraken geweest en het is een ideale doorstroomlocatie. Waarschijnlijk zitten we er vanavond niet bij, maar we hopen wel iets toekomstgericht te horen. Mensen smachten naar een beetje cultuur."

Museum de Pont.
Museum de Pont.

Textielmuseum
"Een aparte versoepeling, zeker in vergelijking met andere landen", vindt Errol van der Werdt van het Textielmuseum. "Bijna alles alles kan doorgaan, behalve wij als doorstroomlocatie. Trek dan één lijn. We proberen zo realistisch mogelijk te zijn. Ik verwacht dat we nog langer dicht zullen blijven. Dat heeft ongetwijfeld ook effect op onze bezoekersaantallen. Het is ook zaak om goed contact te houden met onze medewerkers vanwege de onderlinge band."

Schouwburg Concertzaal Tilburg
"Hopelijk is er over twee weken meer mogelijk. En met een enigszins gevulde theaterzaal. Het moet wel voorspelbaar zijn voor ons als theater. Artiesten en bezoek moeten zich kunnen voorbereiden", zegt Rob van Steen, directeur van Schouwburg Concertzaal Tilburg. "We hebben de artiesten niet op een plank liggen, dat moet gepland worden. We hebben een week of twee nodig om dat voor elkaar te krijgen."

Van Steen gaat ervan uit dat de maatregelen ook de culturele sector nog een tijdje zullen achtervolgen. "Wij rekenen nog op de 1,5 meter afstand en een derde van het aantal bezoekers. Rowwen Heze zal helaas nog niet kunnen, maar een première van het Zuidelijk Toneel weer wel. Daar kunnen we 250 kaarten voor verkopen. En dat gaat veilig. Je koopt een kaartje, weet wanneer je mag komen en waar je zit."

Ook Rob hamert op het bieden van perspectief aan de culturele sector. "Het maakt niet uit waar je werkt: in het theater, horeca of filmhuis. We willen weten wanneer we elkaar weer kunnen ontmoeten en kunnen genieten van cultuur. We snakken ernaar dat het weer kan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.