Hulphonden aten vergiftigde worsten en werden op het nippertje gered

14 januari 2022 om 17:58 • Aangepast 17 januari 2022 om 10:04
nl
Hulphonden Ilax en Cilla aten vrijdagochtend van de vergiftigde worsten, die in Tilburg opduiken en waar de politie voor waarschuwt. Jan van Raak ging direct met de labradors naar de dierenarts en dat was maar goed ook: "Dat we ze daar meteen hebben laten braken, is hun redding geweest."
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Jan liet de hulphonden van zijn man Eric, die slechtziend is, vrijdagochtend uit in het parkje naast het Von Weberpad. Gelukkig had hij direct in de gaten dat ze een aantal worsten aten, die daar lagen. "Het verhaal van de vergiftigde worsten ging hier al de ronde", legt hij uit.

Maar het ging allemaal zo snel dat hij niet kon voorkomen dat Ilax, de huidige hulphond van Eric, en Cilla, die inmiddels met pensioen is, van de worsten aten.

Met Ilax en Cilla liep het gelukkig goed af (foto: Jan van Raak).
Met Ilax en Cilla liep het gelukkig goed af (foto: Jan van Raak).

De politie meldde eerder vrijdag al dat er sinds eind december in Tilburg-Noord vier honden zijn overleden als gevolg van vergiftiging.

Was zijn man met de honden op pad geweest dan was het volgens Jan ook met hun honden waarschijnlijk heel anders gegaan. Hij had dan immers niet gezien wat er gebeurde. "Misschien waren we dan niet op tijd bij de dierenarts geweest", legt hij uit.

Jan vond naar eigen zeggen vrijdagochtend zeker veertig worsten in het park. Een vondst die hij ook bij de politie heeft gemeld.

"Degene die dit doet, heeft niet in de gaten wat voor leed hij aanricht."

Jan wil nu vooral andere hondeneigenaren in Tilburg-Noord waarschuwen. Hij drukt iedereen op het hart heel goed op te letten wanneer je je hond uitlaat. "Meld het meteen bij de politie wanneer je een worst vindt of wanneer je iemand een worst ziet neerleggen", zegt hij ook.

Vrijdag aan het eind van de middag gaat het met Ilax en Cilla weer goed. "Met eten moeten we het nu even rustig opbouwen, maar verder hebben ze het er gelukkig goed afgebracht." Zijn man is geschrokken, maar ook vooral blij dat het Jan was die de honden vrijdag uitliet.

"Degene die dit doet, heeft niet in de gaten wat voor leed hij aanricht", verzucht Jan. Was het met Ilax en Cilla vrijdag anders afgelopen dan was zijn man zijn zelfstandigheid weer kwijt, weet hij. En dan heeft hij het nog niet over het verdriet dat de andere hondeneigenaren is aangedaan.

LEES OOK: 4 honden dood na vergiftiging, politie waarschuwt baasjes voor worsten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.