Oualid Saadouni trots en blij aan de start bij EK futsal: 'We gaan knallen'

17 januari 2022 om 20:30 • Aangepast 18 januari 2022 om 07:25
nl
Oualid Saadouni hoopte op een kolkend Ziggo Dome. Zo'n tienduizend voetbalfans die het Nederlandse futsalteam een steuntje in de rug konden geven bij het EK futsal. De fans zijn er niet, toch kijkt de Bredase zaalvoetballer nog altijd uit naar het grote zaalvoetbaltoernooi in eigen land. Een evenement waar hij aanvoerder 'mag' zijn, terwijl het een paar jaar geleden nog helemaal niet zeker was dat hij zou blijven voetballen.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Saadouni draait al heel wat jaren mee in de top van het Nederlandse zaalvoetbal. In 2014 was hij er al bij toen Oranje voor het laatst op een eindtoernooi actief was. Een groot succes was dat niet. De Nederlandse ploeg, die toen voor het eerst sinds 2005 weer een EK speelde, verloor alle wedstrijden in de groepsfase.

De verdediger van FC Eindhoven hoopt nu na de groepsfase nog steeds in het toernooi te zitten. “Dat zou een hele prestatie zijn. De andere landen zijn supersterk. Publiek had echt een heel groot verschil kunnen maken. Maar nu gaan we in een leeg Ziggo Dome alsnog knallen.”

"We zijn het enige land dat niet volledig professioneel is."

Nederland is van alle deelnemende landen het laagst geklasseerd op de Europese ranglijst. Tegenstander Portugal is de regerend Europees- en wereldkampioen. Terwijl Servië (zesde) en Oekraïne (tiende) ook hoog staan. In Nederland is het futsal nog altijd niet professioneel. “We hebben zeker stappen gemaakt, maar dat hebben andere landen ook. Wij zijn het enige land dat niet volledig professioneel is. Daarom wordt het een hele kluif om de volgende ronde te halen.”

Saadouni, die trots is dat hij aanvoerder mag zijn, spreekt vol passie over zijn sport. Hij hoopt dat het feit dat de wedstrijden live uitgezonden worden door de NOS een boost geeft aan het zaalvoetbal in Nederland.

"Voor mij is het heel belangrijk, het is een deel van mijn leven. Ik werk net zoveel als dat ik zaalvoetbal. Ik werk parttime en ik zaalvoetbal parttime. Alle avonden ben ik er mee bezig”, zegt de liefhebber, die in het verleden ook nog actief was op het gras van amateurclub Groen-Wit. “Als ik het een keer minder druk had of op zondag vrij was, deed ik mee in de derde klasse. Maar gezien mijn leeftijd gaat dat niet meer hoor. Als ik nu op vrijdag in de zaal gespeeld heb, ben ik zondag nog niet volledig hersteld.”

"Het is belangrijk om veel thuis te zijn, maar het is mooi dat het te combineren is."

Een paar jaar geleden twijfelde Saadouni überhaupt over zijn toekomst als (zaal)voetballer. Zoontje Uwais heeft een beperking "Het vraagt heel veel energie, het is belangrijk om thuis te zijn. Maar nu gaat het supergoed, het is goed te combineren. Voor mijn vrouw is het nu aanpoten, sinds vrijdag zijn we in Zeist en ben ik een paar weken van huis. Maar het is echt heel mooi dat het ernaast kan”, zegt Saadouni.

“Mijn vrouw is degene die zei: ga alsjeblieft door! Dat was al voor het duidelijk was dat het EK naar Nederland zou komen. Toen bekend werd dat het EK naar Nederland zou komen, vond ze helemaal dat ik zeker door moest gaan. En daar ben ik superblij mee. Ik heb de goede keuze gemaakt. Het heeft ook goed uitgepakt, want ik heb thuis niet iets gemist”, sluit Saadouni af. De focus ligt nu op het EK, dat voor Nederland woensdagavond om halfnegen 's avonds begint tegen Oekraïne.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone