Coronanieuws: 4868 nieuwe besmettingen in Brabant, record in Nederland - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 4868 nieuwe besmettingen in Brabant, record in Nederland

16 januari om 06:00 • Aangepast 17 januari om 09:47
nl
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 4868 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • In heel Nederland was er met 36.308 besmettingen een nieuw record.
  • 1217 coronapatiënten in ziekenhuizen, een lichte daling.
  • Miljardste vaccin verzonden in Covax-programma.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten

22.50

Stichting: versoepel quarantaine ook voor reizigers naar Nederland

Ook voor alle reizigers die Nederland inreizen en geboosterd zijn tegen of genezen van corona, zou de quarantaineplicht moeten vervallen. Een brief met die oproep is verstuurd aan meerdere ministeries door de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) die opkomt voor de belangen van Nederlanders die in het buitenland wonen.

Afgelopen vrijdag meldde het kabinet dat mensen die minimaal een week geleden een booster hebben gehad of korter dan acht weken geleden zijn hersteld van corona, niet meer in quarantaine hoeven na contact met een besmet persoon, mits ze geen klachten hebben.

SNBN is verbaasd dat de maatregel enkel is aangekondigd voor de binnenlandse quarantaine. "Immers, ook voor reizigers vanuit zeerhoogrisicogebieden bestaat nog steeds een quarantaineplicht", zo schrijft Twan Laan, secretaris van de organisatie in de brief.

"Gelijke monniken, gelijke kappen", aldus de organisatie in de oproep het beleid te wijzigen. De brief is gericht aan minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.

17.50

Demonstratie tegen coronabeleid in Amsterdam 'vreedzaam verlopen'

De demonstratie tegen het coronabeleid in Amsterdam is zondag "vreedzaam verlopen". Volgens de gemeente waren er rond 15.00 uur op het Museumplein zo'n 15.000 mensen aanwezig. Negen personen zijn aangehouden.

Het protest begon rond het middaguur en de betogers liepen vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het Museumplein voor de zogenoemde 'herdenking van de koffieslag'. Vanaf daar maakten ze gezamenlijk een ronde door het centrum. Rond 17.00 uur gingen de meeste betogers huiswaarts.

15.20

4868 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn er het afgelopen etmaal 4868 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat is een stijging van ruim 400 ten opzichte van zaterdag. Toen lag het aantal besmettingen op 4416. In heel Nederland kwamen er 36.308 besmettingen bij. Een record: nog nooit kwamen er zo veel nieuwe coronagevallen bij. Op vrijdag meldde het instituut ruim 35.000 bevestigde besmettingen, het laatste record, en vorige week vrijdag bijna 35.000.

Wachten op privacy instellingen...
14.40

Duizenden demonstranten bijeen op Museumplein14

Duizenden betogers zijn zondagmiddag bijeen op het Amsterdamse Museumplein. Vanaf drie locaties liepen ze naar het plein voor de 'herdenking van de koffieslag'. Daarbij wordt stilgestaan bij de verboden demonstratie tegen het kabinetsbeleid op 17 januari vorig jaar op het Amsterdamse Museumplein, die uitliep in rellen.

Rond 14.15 uur kwam de laatste groep vanaf het Westerpark aan op het Museumplein, onder applaus van de demonstranten die er al waren. Vanaf het Museumplein lopen de betogers in een gezamenlijke mars door de stad.

14.35

Lichte daling coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal zijn er zondag 1217 coronapatiënten opgenomen, twee minder dan de dag ervoor, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 906 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 8 meer dan de 898 van een dag eerder. Op de verpleegafdelingen werden 90 nieuwe patiënten opgenomen.

Op de intensive care-afdelingen nam de bezetting met 10 af naar 311 coronapatiënten. Daar waren 15 nieuwe opnames.

13.37

Miljardste vaccin verzonden in Covax-programma

Sinds de start van het zogenoemde Covax-programma zijn er een miljard coronavaccins verzonden naar arme landen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt in een update over het vaccinprogramma voor ontwikkelingslanden. Zaterdag zat volgens de NOS in een zending van 1,1 miljoen coronavaccins naar Rwanda de miljardste dosis.

13.32

MKB-Nederland en ING: 'Kom met langetermijnvisie coronacrisis'

De versoepelingen van de coronamaatregelen bieden weliswaar perspectief, maar er ontbreekt nog altijd een langetermijnvisie voor ondernemers. Dat zeiden MKB-Nederland-voorman Jacco Vonhof en ING-hoofdeconoom Marieke Blom in tv-programma Buitenhof. "Het kan bijna niet meer", zei Vonhof, verwijzend naar de schuldenberg die bij ondernemers stijgt omdat ze niet open kunnen. Hij doelt daarmee op onder meer de horeca, evenementen- en cultuursector.

13.20

Handhaving laat vol Grieks restaurant in Roermond ontruimen

Grieks Restaurant Irodion in Roermond moest zaterdagavond de gasten in de eetgelegenheid vragen per direct de zaak te verlaten. Het restaurant had daartoe opdracht gekregen van handhavers van de gemeente Roermond. Volgens een woordvoerder van de gemeente werd er rond halfnegen in het restaurant nog activiteit geconstateerd. Volgens Irodion zat de zaak toen nagenoeg vol.

Wachten op privacy instellingen...

"De boodschap van de burgemeesters in onze regio was, dat we activiteiten van de horeca zaterdag tot op zekere hoogte oogluikend toestonden", legde de woordvoerder zondag uit. "Tot vijf uur 's middags was dat wat ons betreft oké. De meeste zaken sloten rond die tijd ook hun deuren. Na die tijd bleken er enkele zaken, waaronder het restaurant, nog geopend. Op ons verzoek heeft het restaurant de zaak vervolgens netjes gesloten."

12.49

Demonstranten verzamelen voor mars door Amsterdam

Bij het Olympisch Stadion en het Oosterpark in Amsterdam hebben zich zondagmiddag honderden mensen verzameld die meedoen aan de 'herdenking van de koffieslag'. Hiermee staan ze stil bij de verboden demonstratie tegen het kabinetsbeleid van 17 januari vorig jaar op het Museumplein, die uitliep op rellen. In het Westerpark verzamelen zich tientallen demonstranten. In de omgeving is zichtbaar politie aanwezig. In totaal zouden er duizenden demonstranten zijn.

Beeld van een eerdere Walk of Freedom (foto:  ANP 2021/Remco Koers).
Beeld van een eerdere Walk of Freedom (foto: ANP 2021/Remco Koers).
12.38

Directeur wil van debatcentrum geloofsgenootschap maken

Yoeri Albrecht, de directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam, wil van de instelling een levensbeschouwend genootschap maken. Zodoende kan volgens Albrecht het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer open. "Ik ga maandag naar de Kamer van Koophandel om de statuten te veranderen", zei de directeur in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

12.31

Novak Djokovic heeft Australië verlaten

Novak Djokovic heeft Australië verlaten. De Servische tennisser stapte zondag aan het eind van de Australische avond op een vliegtuig naar Dubai. Eerder op de dag diende de zaak die Djokovic bij het federale hof had aangespannen. De nummer een van de wereld hoopte dat het hof de beslissing van de Australische minister Alex Hawke om zijn visum in te trekken ongeldig zou verklaren en zo toch - ook al is hij niet gevaccineerd - zou kunnen meedoen aan de Australian Open.

11.46

Stedelijk Museum Coevorden gaat dinsdag open

Directeur Rik Klaucke van het Stedelijk Museum Coevorden vindt het onterecht en teleurstellend dat culturele instellingen nog niet open mogen. Daarom heeft hij besloten dinsdag de deuren van zijn museum weer te openen van het museum. Hij ziet geen verschil tussen een zogenoemde commerciële doorstroomlocatie als de Bijenkorf en een museum. "Wij hopen dat ook andere culturele instellingen zich hierdoor gesterkt voelen en de deuren weer openen."

11.08

ATP betreurt afwezigheid 'kampioen' Novak Djokovic op Australian Open

De internationale tennisbond ATP betreurt de afwezigheid van Novak Djokovic op de Australian Open. Rechters oordeelden zondagochtend dat de Australische overheid geldige redenen heeft om het visum van Djokovic, die zich - ondanks een verplichting van de organisatie van de Australian Open - niet had laten vaccineren tegen het coronavirus, in te trekken. "Zijn afwezigheid op de Australian Open is een verlies voor de sport."

Wachten op privacy instellingen...
10.45

Australische premier juicht uitzetten Novak Djokovic toe

De Australische premier Scott Morrison juicht het toe dat Novak Djokovic na een soap die bijna twee weken duurde alsnog het land wordt uitgezet. De Servische tennisser heeft zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus, maar dacht met een medische vrijstelling alsnog te kunnen meedoen aan de Australian Open. Het federale gerechtshof bepaalde zondag, één dag voor de start van het toernooi, dat de autoriteiten geldige redenen hadden om het visum in te trekken.

10.24

Australian Open 'respecteert' beslissing over Novak Djokovic

De organisatie van de Australian Open 'respecteert' de beslissing van het federaal gerechtshof in de zaak die Novak Djokovic had aangespannen. Dat staat in een korte verklaring van de Australische tennisbond. Djokovic was als nummer een van de wereld ook als eerste geplaatst in Melbourne. Zijn visum is echter ingetrokken, dus kan de Serviër niet meedoen. De Italiaanse 'lucky loser' Salvatore Caruso neemt de plek van Djokovic in het speelschema over.

08.58

Duitse minister waarschuwt voor zware weken door coronagolf

De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach waarschuwt zondag voor zware weken door de huidige golf aan coronabesmettingen. Volgens hem is de lage ziekenhuisbezetting momenteel 'stilte voor de storm'. In Bild am Sonntag waarschuwt hij voor een hoog dodental. "We moeten ons door de dalende ziekenhuisbezetting, zeker in de intensive cares, niet veilig wanen. Hele ziekenhuisafdelingen kunnen worden gesloten vanwege de drukte."

07.59

Novak Djokovic verliest beroepszaak en moet Australië toch verlaten

Novak Djokovic mag niet in Australië blijven en kan zijn titel op het Australian Open-tennistoernooi dus niet verdedigen. Dat heeft het federale gerechtshof in Melbourne bepaald. De nummer een van de wereld was 4 januari met een medische vrijstelling op zak in het vliegtuig naar Australië gestapt, maar bij aankomst werd zijn visum ingetrokken. De Serviër had zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus en kon niet bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen.

06.00

Kapsalon Theater breidt zich steeds verder uit

Steeds meer cabaretiers en theaters hebben zich aangemeld voor de protestactie Kapsalon Theater. Diverse theaters door het hele land worden woensdag omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Terwijl mensen daar geknipt worden, treden er artiesten op. Naast Jochem Myjer en Claudia de Breij, zijn ook de cabaretiers Theo Maassen, Dolf Jansen, Roué Verveer en Rayen Panday erbij. De actie werd opgezet omdat theaters nog niet open mogen, maar onder meer kapsalons wel.

03.30

Museumplein toneel van 'herdenking van de koffieslag'

Actiegroep Nederland in Verzet organiseert zondag 'de herdenking van de koffieslag'. Dit omdat het een jaar geleden is dat een verboden demonstratie tegen het kabinetsbeleid op het Amsterdamse Museumplein uitliep in rellen. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en OM) heeft de locaties van de demonstratie aangewezen tot veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat op deze plekken preventief mag worden gefouilleerd.

23.44

lllegaal feest in Dalfsen eindigt na noodbevel

Een illegaal feest in Dalfsen (Overijssel) is zaterdagavond beëindigd nadat burgemeester Erica van Lente een noodbevel had afgekondigd voor een deel van het dorp. Volgens de gemeente was er 'een grote groep' op het Burgemeester van Bruggenplein, die onder meer vuurwerk afstak en alcohol bij zich had. Volgens De Stentor ging het om honderden jongeren en waren er optredens. Volgens de gemeente was er vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde.

23.00

KHN: 'Meer protestacties horeca zullen volgen'

De protestacties in de horeca van zaterdag zijn zeker niet de laatste. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond bij Nieuwsuur. "Er zullen in de komende dagen zeker meer acties volgen."De directeur noemde het in de actualiteitenrubriek hartverwarmend te zien hoe de opening van de horeca door veel burgemeesters en het publiek wordt omarmd. "Dat laat ook zien dat het kan, zo hoort het straatbeeld er ook uit te zien."

De terrassen in Den Bosch tijdens het horecaprotest op zaterdag
De terrassen in Den Bosch tijdens het horecaprotest op zaterdag

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.