Geheimzinnige toestanden in de kerk in Nuland: dit is er echt gebeurd

16 januari 2022 om 15:36 • Aangepast 25 januari 2022 om 13:06
nl
Politieagent Hicham Argani plaatste zondagmorgen een nogal bijzondere video op zijn Instagrampagina. Het klinkt als een spannend filmplot, met twee agenten die in het holst van de nacht een bijna bovennatuurlijke situatie aantreffen in de kerk in Nuland. De muziek speelt nog, er hangt een mysterieuze spreuk boven het altaar en een dief heeft zonder gêne het geld uit de kerkkas gestolen. Maar wat is er nu echt gebeurd?
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

"Er had een man gebeld, om te melden dat de kerkdeuren wagenwijd open stonden", begint agent Argani te vertellen. "Maar echt wagenwijd, alsof iemand ze expres had opengezet."

Terwijl zijn collega een rondje om het gebouw maakte, ging Argani naar binnen en trof het bevreemdende tafereel aan. Een pikdonkere kerk, waar de muziek nog door de ruimte schalt. Hij pakt zijn telefoon erbij en filmt hoe hij in zijn eentje, met zaklamp, naar het altaar loopt. Daar wordt zijn blik gevangen door een zin: "Wat God verbonden heeft..." Dat verwijst naar een citaat uit de Bijbel. "Wat God verbonden heeft, zal de mens niet scheiden."

"De muziek stopte even met spelen, precies toen ik bij het altaar aankwam."

Het bord trekt zijn aandacht en hij schijnt bij. Hij vermoedt dat het er door de dief is opgeplakt. "Het was heel bijzonder. De muziek stopte even met spelen, precies toen ik bij het altaar aankwam."

Samen met zijn collega inspecteert Argani de kerk, om te zien of er iets weg is. "Toen bleek dat een geldkistje open stond en leeg was. Alles wijst er dus op dat er geld is gestolen, zeker omdat er daar wel meer lui door de buurt zwerven."

We sturen onze verslaggever Raymond naar de plaats delict toe. Het is zondag, dus voor hij de pastoor aan de tand kan voelen, moet hij nog even wachten tot de mis is afgelopen. Ondertussen spiekt hij even door de kerkdeur, om te zien of het bord er misschien nog hangt. Daar lost het eerste mysterie zichzelf al op. De geheime boodschap is namelijk geen mystieke bijbelleus uit eerwraak, maar het wekelijkse thema dat de kerk behandelt. Het huwelijk, bijvoorbeeld.

Als de kerkklokken rond twaalf uur beginnen te luiden, druppelen de bezoekers naar buiten. Ook Guy van Marckelenberg, een van de bestuursleden van de parochie. Sterker nog, hij is de penningmeester. Als iémand weet wat er uit de kas gestolen is, is hij het wel.

"Het kan best zijn dat iemand die avond vergeten is om de deur weer dicht te doen."

"Ja, het zou kunnen dat er een paar tientjes uit het kaarsenbakje zijn verdwenen", reageert hij een beetje droog. Van het avontuur van de politieagent heeft hij niets meegekregen. Die heeft naar eigen zeggen nog wel geprobeerd het kerkbestuur te bereiken, maar dat was niet gelukt.

De penningmeester legt uit: "We hebben er sinds de coronacrisis voor gekozen om de deur in de weekenden overdag open te laten. Dus het kan best zijn dat iemand die avond gewoon vergeten is om deze weer op slot te doen."

Hetzelfde geldt voor het mysterie rond de kerkmuziek. "Dat is gewoon een cd. Degene die vergeten is om de deur dicht te doen, zal dan ook wel zijn vergeten om de muziek even uit te zetten. Dat zit verstopt achter een deur."

Daarmee verklaart de penningmeester waarom Argani en zijn collega met geen mogelijkheid de kerkmuziek uit kregen. "Ik heb echt op alle knopjes gedrukt, maar we moesten het ook weer zo achterlaten", zegt de agent.

Zo spannend als het mysterie op de Instagram leek, zo stilletjes dooft de nachtkaars ook weer uit. "Het verhaal kan best kloppen, maar al het waardevols hebben wij achter slot en grendel", zegt de penningmeester. Wel geeft hij toe dat er in november wat geld uit een kaarsenbakje is gestolen. Maar of dat om hetzelfde kistje gaat als de agent zegt, dat weet hij niet.

Bekijk hier de video die agent Argani op Instagram zette.

Wachten op privacy instellingen...
De Sint Jans Onthoofding Kerk in Nuland
De Sint Jans Onthoofding Kerk in Nuland

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!