Götze helpt PSV langs FC Groningen met eerste competitietreffer

16 januari 2022 om 16:28 • Aangepast 17 januari 2022 om 10:27
PSV heeft op bezoek bij FC Groningen gedaan wat het moest doen. De ploeg van Roger Schmidt won met 0-1 in het hoge Noorden en blijft daardoor koploper in de Eredivisie. Mario Götze was de matchwinner aan Eindhovense zijde.

In de wetenschap dat Ajax eerder op de zondag gewonnen had en de koppositie had overgenomen, begon PSV aan de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Bij winst zou de ploeg van Roger Schmidt de koppositie weer heroveren. Iets wat een fijn gegeven zou zijn met het oog op de topper tegen de Amsterdammers volgende week zondag.

In Groningen had Maxi Romero zijn eerste basisplaats ooit in de Eredivisie. Verder mochten Armindo Obispo en Jordan Teze hun opwachting maken achterin de verdediging. Aanwinst Joey Veerman begon nog op de bank.

Eerste doelpunt Götze
PSV begon fel aan de wedstrijd. De ploeg zette de Groningse verdediging onder druk. Dat leidde tot een vroege voorsprong. Al na tien minuten was het Mario Götze die op aangeven van Cody Gakpo eenvoudig kon scoren. De complimenten bij het doelpunt gingen vooral naar Mauro Junior die de bal hoog op het veld onderschepte.

Voor Mario Götze was het opvallend genoeg pas zijn eerste doelpunt van het eredivisieseizoen. Een statistiek om niet trots op te zijn. Van de Duitser mag meer verwacht worden op het gebied van doelpunten.

De gehele eerste helft waren de Eindhovenaren de betere partij. Ze controleerden de wedstrijd en waren dreigend voor de goal. Het enige waar het aan ontbrak was een tweede doelpunt. Dat viel niet en dus bleef FC Groningen in leven.

Iets wat eerder dit seizoen bijvoorbeeld ook gebeurde op bezoek bij SC Heerenveen. Toen liep PSV tegen de lamp en kreeg het in de tweede helft nog de 1-1 om de oren. Ook in Groningen ging het al snel in de tweede helft bijna fout. Laros Duarte schoot een vrije trap van zo’n 18 meter op de lat.

Na die vrije trap nam PSV toch weer het heft in handen. Maar de definitieve beslissing bleef uit. Halverwege de tweede helft probeerde Roger Schmidt een tweede Eindhovense treffer te forceren met een driedubbele wissel. Onder andere Veerman maakte zijn debuut voor de Eindhovenaren. Maar grote kansen bleven uit en gescoord werd er ook niet meer. 0-1 was de eindstand.

Zakelijke overwinning
Hoewel de amusementswaarde van de wedstrijd niet heel hoog was, is het een meer dan keurige overwinning. Op bezoek bij de Groningers heeft bijna geen enkele topploeg het makkelijk. De drie punten is waar het om draait en die kunnen de Eindhovenaren 'gewoon' weer bijschrijven.

Door de overwinning gaat PSV weer over Ajax en gaat de ploeg van Roger Schmidt als koploper de topper in. Tussendoor wacht nog het bekerduel tegen SC Telstar.