Discussie over hoe oud de harmonie nu is: 'Bewijsmateriaal deugt niet'

16 januari 2022 om 19:00 • Aangepast 17 januari 2022 om 09:49
nl
“We zijn niet boos, wel teleurgesteld”, vertelt Marjolein Spoor van de Koninklijke Muziekvereniging Oosterhout. De teleurstelling richt zich op een ‘primeur’ van een lokaal weekblad, dat onthulde dat de Oosterhoutse muziekvereniging in 2025 nooit en te nimmer het 200-jarig bestaan zou kunnen vieren omdat ze dan pas 185 jaar bestaat. Een foto diende als bewijsmateriaal.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Volgens het blad zouden we in 2025 pas 185 jaar bestaan en niet twee eeuwen”, vertelt Spoor “Pertinent onjuist, we zijn namelijk op 1 mei 1825 opgericht dus in 2025 bestaan we tweehonderd jaar en vieren we dat ook.”

Het weekblad bedoelde het goed. “We wilden via het krantje eigenlijk laten weten dat we er nog zijn”, vertelt Marjolein Spoor van de muziekvereniging. “Hoe hebben we corona overleefd, was het idee achter het artikel. Want door de coronacrisis hebben we in 2021 slechts twee keer kunnen optreden. Dat was bij de Dodenherdenking en de welbekende Abrahamdag in Oosterhout. We wilden een teken van leven geven."

"Maar, wij herkenden dat vaandel helemaal niet."

“Maar, het krantje opende - in eerste instantie - met het nieuws dat onze harmonie niet in 1825 was opgericht, maar in 1843”, vertelt Spoor. “Geen jubileum dus in 2025. Als bewijs diende onder meer een vergeelde foto (circa 1875) met daarop een muziekgezelschap met vaandel.

Op het vaandel de oprichtingsdatum: 1843. Maar, wij herkenden dat vaandel helemaal niet. We hebben wel een vaandel maar een totaal ander vaandel. Waarschijnlijk staat op die foto de Harmonie van Tilburg.”

"We wilden wat aandacht, nou die hebben we echt wel gekregen.”

“Nou ik heb heel wat telefoontjes gehad”, vertelt Spoor verder. “Iedereen had zoiets van: wat is dit nou? Om het zeker te weten hebben we zelfs de oprichtingsakte nagekeken. Het klopt: 1 mei 1825 is de voorloper van de KM-Oosterhout opgericht. Dus in 2025 bestaan we echt twee eeuwen. We wilden wat aandacht, nou die hebben we echt wel gekregen. Iedereen kent ons weer."

Nader onderzoek brengt aan het licht dat de schrijver verkeerde informatie uit een boek en internet heeft overgenomen. Het weekblad heeft aangegeven dat in de komende editie de fout wordt rechtgezet.

De Koninklijke Muziekvereniging Oosterhout is opgericht in 1825 en hoort daarmee bij de oudste muziekverenigingen van Nederland. Bij de oprichting bestond de vereniging alleen uit heren van stand. In 1871 kreeg de harmonie het predicaat Koninklijk. Omstreeks 1890 kwamen er ook vrouwen bij het muziekgezelschap en werden er concerten gegeven in herbergen en koffiehuizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.