Coronanieuws: 8000 nieuwe coronagevallen in Brabant, opnieuw dagrecord - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 8000 nieuwe coronagevallen in Brabant, opnieuw dagrecord

17 januari om 06:00 • Aangepast 18 januari om 10:03
nl
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

Dit liveblog is gesloten

De hoofdpunten:

  • Ruim achtduizend nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Ook vandaag landelijk record coronabesmettingen.
  • Politie registreert weer minder diefstal, meer cybercrime.

Liveblog

21.42

Bruls: kabinet moet horeca deze week helderheid bieden

Het kabinet moet nog deze week aan de horeca en de cultuursector laten weten hoe hun nabije toekomst eruitziet. Het is niet voldoende om te zeggen dat 25 januari opnieuw wordt gekeken naar mogelijke heropeningen. Dat stellen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Zij kwamen maandagavond digitaal bijeen met justitieminister Dilan Yesilgöz.

Het Veiligheidsberaad wil verder dat het kabinet duidelijk maakt dat de coronaregels worden gehandhaafd. "Dat is nodig, omdat er alweer nieuwe acties zoals zaterdag in de horeca op stapel staan", zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls. Woensdag willen theaters zichzelf 'omdopen' tot kapsalon, aangezien kappers wel weer open mogen en theaters niet. Theaterbezoekers krijgen dan een knipbeurt en een voorstelling. Musea willen om dezelfde reden deze week gymlessen gaan geven.

17.03

Optocht Moesland (Schaijk) verzet

Carnavalsvereniging De Moeslanden in Schaijk verzet zowel de jeugd- als de grote optocht naar het weekend van 13, 14 en 15 mei 2022. Rondom de optochten zullen verschillende carnavalsactiviteiten worden gehouden. Tijdens het 'normale' carnaval op 25,26 en 27 februari regelt De Moeslanden activiteiten die coronaproof zijn zoals het openen, hijsen van de vlag en de ziekenbezoeken. “We vieren dit jaar Carnaval gewoon dubbel!” Ik heb er zin in!!”, aldus gootvorst Alex.

16.24

Vaccinatie voor kinderen 5 tot 11 jaar

Kinderen van vijf tot elf jaar kunnen een coronavaccinatie krijgen. Vanaf 18 januari worden de uitnodigingsbrieven verzonden naar de eerste groep kinderen. Hierin staat de informatie die ouders nodig hebben om een afspraak te maken bij de GGD. Ouders kunnen alleen telefonisch een afspraak maken voor de prik.

Er worden aparte kinderafdelingen gemaakt op de priklocaties.

16.19

Twee scholen alweer gesloten door corona

Het Mill Hill College in Goirle en het 2college Durendael in Oisterwijk hebben hun deuren moeten sluiten vanwege de oplopende coronabesmettingen. Bij het Mill Hill zitten in totaal 33 van de 120 docenten thuis omdat ze ziek zijn of omdat ze in quarantaine zitten.

LEES OOK: Deze scholen zijn een week na de kerstvakantie noodgedwongen alweer dicht

16.04

Schouwburg Concertzaal Tilburg veranderd in massagesalon

Schouwburg Concertzaal Tilburg zal woensdag opengaan als massagesalon. dat meldt het theater op Instagram. 'De artiesten zullen je een muzikale massage geven', volgens de concertzaal.

Wachten op privacy instellingen...
15.48

Ruim achtduizend positieve testen op een dag in onze provincie

In de afgelopen 24 uur zijn er in Brabant 8.051 nieuwe positieve coronatesten geweest. Dat zijn er bijna drieduizend meer dan de dag ervoor.

Wachten op privacy instellingen...
15.42

Opnieuw een record aantal coronabesmettingen in Nederland

Opnieuw is er een record aantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Op maandag zijn in 24 uur meer dan 42.000 mensen positief getest op het virus. Het kabinet verwacht dat de cijfers de komende paar dagen nog verder zullen oplopen. Ondanks de stijging in positieve testen dalen de patiënten in de ziekenhuizen.

14.40

Instroom patiënten met corona in ziekenhuizen verder omlaag

Het aantal opgenomen patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag gedaald tot het laagste niveau in één maand. Op de verpleegafdelingen werden afgelopen etmaal 82 patiënten met corona binnengebracht en op de intensive cares ging het om 11 nieuwe opnames.

In totaal liggen er nog 1239 mensen met een positieve testuitslag in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er wel 22 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de ic's liggen nu 316 coronapatiënten, 5 meer dan een dag eerder.

Dat is de eerste toename in twee weken. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal ook iets toe, met 17 tot 923. Het LCPS voorziet dat de opnamecijfers deze maand weer zullen stijgen. Dat komt volgens de ziekenhuisorganisatie door de oprukkende besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus.

13.44

Boekenweek 2022 een maand later vanwege coronasituatie

De Boekenweek schuift een maand op en wordt gehouden van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april (tweede paasdag). De organisator, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) doet dat vanwege de aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie, zo meldt ze maandag.

De Boekenweek zou eigenlijk van 5 tot en met 13 maart zijn. Volgens CPNB-directeur Eveline Aendekerk "moeten we boekhandels en makers de kans bieden de Boekenweek optimaal te benutten en dat kan alleen als ze genoeg bezoekers kunnen ontvangen. We geloven dat we met een maand genoeg tijd kopen."

Momenteel mogen winkels maar een beperkt aantal klanten per vierkante meter binnen hebben. Maar de CPNB vindt de Boekenweek "pas echt een feest voor de lezer als de boekhandel en bibliotheek weer volledig open zijn en op volle sterkte".

12.50

Grote drukte op testlocatie bij Schiphol, afspraak nodig

Het is bijzonder druk op de extra grote coronatestlocatie naast Schiphol. Mensen kunnen daarom vandaag alleen met een afspraak worden getest. De vrije inloop is dicht, laat GGD Kennemerland weten. Die meldde eerder al dat mensen ongeveer twee uur zouden moeten wachten voor ze getest konden worden. De locatie staat in Badhoevedorp, naast parkeerterrein P4 van Schiphol. Het gaat om een XL-testlocatie.

Wachten op privacy instellingen...
12.30

Markant Uden biedt verenigingen een podium

In deze onzekere tijden wordt meer en meer bevestigd hoe belangrijk sociale contacten zijn. Sport, toneel- en muziekverenigingen zorgen onder andere voor deze sociale contacten en versterken het groepsgevoel. Maar nu de deuren lang gesloten moesten blijven was dit contact ook binnen deze verenigingen en stichtingen steeds moeilijker. Markant Uden maakt daarom een gebaar naar de verenigingen in de vorm van een gratis professionele video-opname.

Zo kunnen verenigingen en stichtingen uit de gemeente Maashorst bijvoorbeeld een bericht opnemen om leden te werven, een online les, een korte groet of juist een uitnodiging om weer te komen sporten nu het weer mag. Markant Uden stelt haar professionele livestream studio en professionele beeld- en geluidstechnici beschikbaar voor de opname van een filmpje van maximaal vijf minuten. Er is ruimte voor het opnemen van video’s voor maximaal twaalf verenigingen.

Beeld livestreamstudio Markant Uden (foto: Markant Uden)..
Beeld livestreamstudio Markant Uden (foto: Markant Uden)..
12.00

Politie registreert weer minder diefstal, meer cybercrime

De politie registreerde in het tweede coronajaar 2021 wederom een afname van winkeldiefstal en inbraken en een toename van cybercrime. De verschuiving van fysieke naar onlinecriminaliteit was vorig jaar ook al duidelijk te zien. Volgens de politie is de ontwikkeling al langer gaande, maar wordt die versterkt door de coronacrisis.

11.26

Boekenweek 2022 een maand later vanwege coronasituatie

De Boekenweek schuift een maand op en wordt gehouden van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april (tweede paasdag). De organisator, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) doet dat vanwege de 'aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie', zo meldt ze maandag. De Boekenweek zou eigenlijk van 5 tot en met 13 maart zijn.

11.06

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 146 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er negentien minder dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ, dat in het weekend geen coronacijfers publiceert, maandagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn vijf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Hier staat tegenover dat zes coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Twee coronapatiënten overleden afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.32

Novak Djokovic wellicht alleen gevaccineerd toegelaten op Roland Garros

Het ziet ernaar uit dat Novak Djokovic ook problemen gaat krijgen rond zijn deelname aan het Roland Garros-tennistoernooi van Parijs. Bronnen rond de Franse regering melden maandag dat het voor buitenlandse atleten die in Frankrijk in professionele competities willen uitkomen, verplicht wordt een vaccinatiebewijs tegen het coronavirus te overleggen. Djokovic heeft zich niet laten vaccineren en mist daardoor al de Australian Open.

10.25

Opgenomen hartpatiënt telt na positieve test ook als coronapatiënt

Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen om een andere reden dan Covid-19 en vervolgens positief testen op het coronavirus, tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers ook mee als coronapatiënt. Dat laat een woordvoerster van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding weten. Volgens het LCPS gaat het echter om 'kleine aantallen' patiënten die niet zijn opgenomen vanwege het coronavirus, maar het wel hebben.

09.55

Passagiersvervoer luchthaven Frankfurt nog fors lager door coronacrisis

Het passagiersvervoer via de luchthaven van Frankfurt, het grootste vliegveld van Duitsland, lag in 2021 nog altijd fors lager dan voor de uitbraak van de coronapandemie. Volgens luchthavenexploitant Fraport verwerkte de luchthaven vorig jaar 24,8 miljoen reizigers. Dat is een daling van 65 procent in vergelijking met 2019, voordat de crisis toesloeg en het wereldwijde vliegverkeer ernstig werd ontregeld door de reisbeperkingen tegen het virus.

08.21

Bestedingen via internet vorig jaar verder toegenomen door coronacrisis

Nederlanders hebben vorig jaar veel meer geld uitgegeven via internet. Dat komt mede door de coronapandemie, meldt Betaalvereniging Nederland. Ook het aantal transacties is flink gestegen. Het aantal pinbetalingen aan de kassa bleef op hetzelfde niveau als in het eerste coronajaar, al namen de bestedingen wel licht toe.

Wachten op privacy instellingen...
07.44

Australische premier sluit deelname Novak Djokovic in 2023 niet uit

Volgens de Australische premier Scott Morrison kan Novak Djokovic mogelijk volgend jaar 'gewoon' terugkeren op de Australian Open. Na het innemen van zijn visum dreigt voor de ongevaccineerde nummer een van de wereld een verbanning voor drie jaar. "Maar er bestaat een mogelijkheid om onder de juiste omstandigheden terug te keren. Dat zal op dat moment worden overwogen", zei Morrison op de Australische radio.

06.20

'Verenigd Koninkrijk schrapt verplichte zelfisolatie na coronabesmetting'

Het Verenigd Koninkrijk wil mensen niet langer wettelijk verplichten zichzelf te isoleren als ze het coronavirus oplopen, meldt The Telegraph. Volgens de Britse krant wil premier Boris Johnson binnenkort zelfs alle noodwetten intrekken die bijna twee jaar lang hebben bepaald hoe het Britse volk tijdens de pandemie kan leven. De gedachte achter dit voornemen zou zijn dat de Britse regering wil dat de bevolking voortaan 'leeft met Covid'.

05.05

Aantal mensen met coronavirus op Curaçao verdriedubbelt in twee weken

Het aantal mensen op Curaçao dat besmet is met het coronavirus is binnen twee weken tijd meer dan drie keer zo groot geworden, ondanks de maatregelen - zoals een avondklok - die 7 januari werden afgekondigd. Zondag telde het Caribische eiland 11.825 mensen met het coronavirus. Ruim een week eerder betrof het nog 8326 mensen. Een week daarvoor 3824.Zondag lagen 47 coronapatiënten in het ziekenhuis op Curaçao, van wie dertien op de intensive care.

04.30

Vakantie in eigen land opnieuw het populairst

Acht op de tien Nederlanders wil dit jaar minstens één keer op vakantie. Het Middellandse Zeegebied is uit, meldt het AD op basis van onderzoek van de ANWB. Zo'n 43 procent zegt dit jaar niet de grens over te gaan en heeft een voorkeur voor Limburg, Gelderland, Drenthe en Zeeland. De rest kiest met name voor Europa, blijkt uit het onderzoek onder tweeduizend volwassenen. Duitsland is met een derde de populairste buitenlandse bestemming. Daarna volgen Frankrijk (24 procent), Spanje (22), België (20) en Italië (16).

Camping de Paal in Begeijk is bijna heel de zomervakantie volgeboekt.
Camping de Paal in Begeijk is bijna heel de zomervakantie volgeboekt.
03.30

Mbo, hogescholen en universiteiten openen deuren

In het middelbaar beroepsonderwijs en op universiteiten en hogescholen mag vanaf maandag weer fysiek onderwijs worden gegeven. Wel geldt dat er maximaal 75 mensen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn in een les- of collegezaal. Voor tentamens en examens is er een uitzondering. Het kabinet adviseert zowel binnen als buiten de collegezaal een mondkapje te dragen. Wegwerpmondkapjes, vooral de zogeheten 'type 2'-varianten, hebben de voorkeur.

03.30

LCPS geeft eerste briefing over ziekenhuizen zonder Ernst Kuipers

Bijna twee jaar lang praatte Ernst Kuipers Nederland bij over de drukte in de ziekenhuizen. Dat deed hij als voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Nu hij minister van Volksgezondheid is geworden, neemt zijn tijdelijke opvolger het stokje over. Ina Kuper houdt maandag haar eerste persbriefing over de drukte in de zorg. Dat doet ze vanuit ziekenhuis Isala in Zwolle, waar ze bestuurslid is.

01.47

Sint Eustatius versoepelt geleidelijk zijn coronamaatregelen

De overheid van Sint Eustatius versoepelt vanaf maandag de coronamaatregelen op het Caribische eiland. Cafés, restaurants en het enige casino op het eiland mogen de deuren weer openen. Het aantal coronabesmettingen neemt er de laatste dagen namelijk geleidelijk weer af. Sint Eustatius, met ruim drieduizend inwoners, telde zaterdag nog 113 positieve gevallen. Het aantal besmettingen was in de twee weken daarvoor juist gestegen: van een infectie op 28 december naar 132 besmettingen op 14 januari.

00.01

Oxfam: vermogen tien rijkste mannen verdubbeld tijdens pandemie

Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is in de eerste twee jaar van de pandemie verdubbeld, stelt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib in een rapport. In dezelfde periode zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terechtgekomen. De organisatie schat dat het vermogen van de tien rijkste mannen nu uitkomt op een bedrag van 1,5 biljoen dollar. Oxfam baseert zich op de Forbes-lijst van miljardairs in 2021,

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.