Wordt het nog winter? Alle (sneeuw-)ballen op februari

17 januari 2022 om 14:55 • Aangepast 18 januari 2022 om 07:25
nl
Massaal op de schaats, een goed sneeuwballengevecht, sleetje rijden of langlaufen in de bossen; het is er deze winter nog niet van gekomen. En een blik naar buiten biedt deze maandag weinig hoop en de zoveelste grijze aanblik. “Of het nog winter wordt? De kans wordt steeds kleiner”, geeft weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza aan.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Liefhebbers van een goed pak sneeuw en vrieskou moeten hun hoop volgens de weerman vestigen op februari of een winterse speldeprik in maart. Want volgens hem hoeven we in januari in elk geval niet meer op winterweer te rekenen.

Af en toe een paar graden vorst, dat sluit hij niet uit. Zo ook deze week op donderdag en vrijdag. Er kan dan lokaal ook best een winterse bui voorkomen met hagel of natte sneeuw. Maar een witte wereld hoeven we niet te verwachten.

"Een week kou in februari kan altijd nog."

En ook volgende week is het serieuze winterweer ver te zoeken, met zelfs nog verder oplopende temperaturen. Deze verwachting brengt hem tot een glasheldere conclusie over januari: “Een maand die volledig anti-winter verloopt.”

“Maar een week kou in februari kan altijd nog”, gaat hij verder. “Al neemt in de loop van februari de zonkracht natuurlijk al toe”, tempert hij de verwachtingen van winterse enthousiastelingen. Om hen vervolgens ook nog wat hoop te bieden, want statistisch gezien is februari volgens hem de afgelopen decennia nu eenmaal meer een wintermaand dan januari. "Zo worden de laagste temperaturen vaak in februari gemeten."

Vorige winter stapten we ook nog in februari massaal op de slee, denk je nu misschien. Maar in een winter zoals we deze nu zien verlopen, acht Van Bernebeek de kans op een langere periode van kou ‘vrij klein’, ook in februari.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!