Al bijna 1000 keer Stuifmail, maar Frans Kapteijns weet niet van ophouden

19 januari 2022 om 11:47 • Aangepast 24 januari 2022 om 06:18
nl
De duizendste aflevering van de radiorubriek ‘Stuifmail’ is in zicht. De inmiddels gepensioneerde boswachter Frans Kapteijns (68) uit Oisterwijk praat nog steeds met veel passie en aanstekelijk enthousiasme over ‘zijn’ wekelijkse natuurrubriek. Want zeg je natuur, dan zeg je Frans. En andersom. In gesprek met een gelukkig man die van zijn grote passie zijn vak maakte.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

De rubriek op Omroep Brabant radio draait om vragen van luisteraars en lezers over de natuur in Brabant. Of dat nou gaat om iets wat ze in het bos zijn tegengekomen of in hun tuin hebben gevonden. Het moet raar lopen, wil veelweter Frans Kapteijns geen antwoord hebben op die vragen.

“Nou, dat komt echt wel voor hoor”, lacht Frans. “Ik weet echt niet alles en soms kun je ergens gewoon geen koek van bakken. Zoals van de foto waarop héél in de verte een huis met iets wat op een vogel leek te zien was. "Wat voor vogel is dit", was de vraag, haha.”

"Ik wist op mijn zevende al dat ik boswachter wilde worden.”

De liefde voor de natuur is Frans met de paplepel ingegoten. “Door mijn vader maar eigenlijk nog meer door mijn opa, de vader van mijn vader. Hij nam me altijd mee naar buiten. Dan liepen we bijvoorbeeld een akker op en zei hij: 'Ga’de gij maar eens liggen, menneke. En daar lagen we dan, samen op de grond te kijken naar de vogels die overvlogen. Hij wist dan precies te vertellen om welke vogels het ging", vertelt Frans.

"Mijn andere opa was schaapsherder en ook altijd buiten te vinden. Dus ja, de passie voor de Brabantse natuur, het buiten zijn, zit wel dubbel in de genen. Ik wist op mijn zevende al dat ik boswachter wilde worden.”

Frans 'aan het werk' tijdens een uitzending van Stuifmail
Frans 'aan het werk' tijdens een uitzending van Stuifmail

En dat werd hij. Met een diploma van de Middelbare Landbouwschool op zak, kwam Frans in mei 1990 via wat omwegen terecht bij Natuurmonumenten en mocht hij precies gaan doen waar hij als klein jongetje van droomde: naar buiten en de bossen in. Zoals dat wel vaker gaat, bracht dit ook een ander balletje aan het rollen.

“Ik gaf in 1991 een excursie en liep Lauk Bouhuijzen, toenmalig directeur van Omroep Brabant Tilburg, tegen het lijf. Na wat gepraat te hebben zei hij: 'Zullen wij samen eens een natuurprogramma gaan maken?' Dat leek me geweldig, dus zo is het begonnen”, legt Frans uit.

“Ik zit echt zingend en fluitend in de auto als ik naar de studio rijd.”

Hij mag dan officieel met pensioen zijn, Frans barst nog steeds van de energie en zijn agenda is nog steeds druk met zijn werk als vrijwillig boswachter, het schrijven van columns en het geven van lessen en excursies voor het natuurorganisatie IVN.

En de wekelijkse uitzending van Stuifmail bij Omroep Brabant natuurlijk. “Daar verheug ik me iedere week op. Het is gewoon zo gezellig om in de studio, eerst samen met Hilde en nu met Kristian, dat programma te maken. Het borrelt nog steeds. Ik zit echt zingend en fluitend in de auto als ik naar de studio rijd.”

Flora en fauna 'veelweter' Frans Kapteijns
Flora en fauna 'veelweter' Frans Kapteijns

Frans geniet ook van het voorbereiden van de uitzending. “Ik heb iedere week behoorlijk wat vragen en foto’s van luisteraars en lezers in mijn mailbox. Ik selecteer zeven vragen en werk één natuurtip uit. Ik ben er denk ik een dag of twee per week mee bezig, want soms moet je echt ergens induiken. Ik leer nog iedere dag.

Over zestien weken bereikt Frans de duizendste aflevering. Een mijlpaaltje. Wat is er veranderd in de loop der jaren? “Nou, in de beginjaren kregen we alle vragen via briefkaarten. Die waren soms met zo’n hanenpoten geschreven, dat gewoon niet te lezen viel wat de afzender wilde weten, haha. Nu gaat alles per mail, dat maakt het een stuk makkelijker."

"Die klimaatverandering gaat echt keihard."

De klimaatverandering gaat hem aan het hart, zoveel is duidelijk. "De gevolgen zijn verontrustend. Dat gaat echt keihard”, vertelt hij. Toch is Frans is een gelukkig man. Hij staat midden in het leven en geniet van alle mooie dingen die de natuur te bieden heeft, of dat nou om een kwetterend winterkoninkje gaat of een takje dat in bloei staat. Hij hoopt zijn passie nog lang te delen met de luisteraars en lezers van Stuifmail."

Heb je vragen over de Brabantse flora en fauna of iets geks gezien? Stuur ze, eventueel met foto naar: [email protected].

Stuifmail hoor je iedere zondag rond de klok van half 12 bij het Omroep Brabant radioprogramma Weekend! en is daarna online terug te lezen op de website.

LEES OOK: Het geheim van dit mysterieuze beestje, Stuifm@il legt het uit

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!