Wereldkampioenschappen rolstoeltennis komt naar Oss

18 januari 2022 om 14:47
nl
De beste acht rolstoeltennissers en -tennissters op de wereldranglijst spelen hun eindejaarstoernooi dit jaar in Oss. Het officiële wereldkampioenschap vindt van 30 oktober tot en met 6 november plaats in sportcentrum de Rusheuvel.
Profielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Er komen in totaal vijf hardcourt tennisbanen in het complex aan de Rusheuvelstraat, waarbij één baan dient als centre court. Daarop worden zes toernooien gespeeld: singles en dubbels per geslacht en voor quadspelers. De deelnemers spelen eerst een pouleronde, gevolgd door een knock-out fase.

De laatste editie van de Masters, zoals het toernooi heet, was vorig jaar in de Verenigde Staten. "Van Orlando naar Oss is toch maar een kleine stap?", zegt wethouder Kees van Geffen trots. Hij geeft aan dat Oss een inclusieve én sportieve stad wil zijn. "We zijn dan ook enorm trots dat het gelukt is om dit evenement naar Oss te halen."

Welke spelers meedoen aan de NEC Wheelchair Singles Tennis Masters en de Wheelchair Doubles Masters, is afhankelijk van de stand op de wereldranglijst voorafgaand aan het toernooi. De beste acht spelers per categorie mogen meedoen.

Nederland topland
Nederland is wereldtop in het rolstoeltennis. Bij de laatste Paralympische Spelen behaalde Nederland in alle categorieën minstens een medaille. Drie keer was er goud. De heren hebben een evenement tijdens het ABN Amro WTT in Rotterdam, maar de dames niet. Dat ook de vrouwen zich nu aan het Nederlands publiek kunnen presenteren, vindt de tennisbond KNLTB mooi.

"Een unieke kans voor het publiek om topspelers Diede de Groot en Aniek van Koot in actie te zien", noemt algemeen directeur Erik Poel op. De Groot won in 2021 bij de vrouwen zo'n beetje alles wat er te winnen viel: vier grand slams, twee keer goud op de Paralympische Spelen en als afsluiting het WK. Ze verdedigt dus haar titel in Oss.

Scheffers toernooidirecteur
Bosschenaar Maikel Scheffers is toernooidirecteur. De rolstoeltennisser behaalde in 2021 brons op de Paralympische Spelen met zijn dubbelpartner Tom Egberink en gaat al lang mee in het wereldje. Zo won hij het enkelspel van de Masters in 2009 in Amsterdam. De laatste keer dat het WK voor singles in Nederland plaatsvond was een jaar later, ook in de hoofdstad. In 2017 en 2018 organiseerde het Gelderse Bemmel het WK in het dubbelspel.

Clinics en tennislegends
Het Osse bedrijf Team TOC met contacten in de paralympische sport is de organisator van het toernooi. "We willen heel graag de samenwerking aangaan met Osse partijen om ervoor te zorgen dat dit evenement een succes wordt", vertelt organisator Eric Kersten. Hij denkt daarbij onder andere aan clinics en mogelijkheden voor lokale tennisclubs om te profiteren van het toernooi. "En natuurlijk gaan we ervoor zorgen dat we, naast de topatleten van nu die straks op de baan staan in Oss, één of meerdere tennislegends naar Oss toe gaan halen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!