Kunst als reddingsboei voor daklozen en verslaafden, maar sloopkogel nadert

19 januari 2022 om 11:15 • Aangepast 19 januari 2022 om 17:41
nl
In 'The Living Museum' in Tilburg kunnen mensen die dakloos of verslaafd zijn geweest of psychiatrische problemen hebben gehad, zich uitleven in kunst. Het gebouw wordt in april gesloopt en daarom is de organisatie dringend op zoek is naar een nieuw pand. Ook de lockdown was een probleem voor de mensen die er een 'thuis' hadden gevonden.
Profielfoto van Edita SaakianProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door
Edita Saakian & Omroep Tilburg

Rob Haen, initiatiefnemer van The Living Museum, vertelt: “Toen we tijdens de lockdown dicht moesten, ging mijn telefoon meerdere keren per week af en werd me verteld: ‘Rob, ik loop hier langs het spoor en ik ben toch weer gaan gebruiken.' Dat gaf wel aan hoe wij in korte tijd een vaste basis zijn geworden voor zoveel mensen. The Living Museum is een soort reddingsboei voor veel van hun. Een plek waar je altijd naartoe kunt.”

"Zonder structuur ga ik de mist in."

Iedere dag lopen er 15 tot 30 mensen binnen. In totaal komen er zo'n 75 mensen. De één zondert zich af om te tekenen en anderen nemen plaats aan tafel. De gesprekken zijn beladen.

Bianca van Gastel komt er sinds drie maanden iedere dag om kunst te maken. Ze komt net binnen en ploft neer op de bank in de ontmoetingsruimte. “Ik heb hier vrienden en familie gevonden. Hier vind ik structuur en zonder structuur ga ik de mist in,” aldus Bianca.

Vijf jaar geleden haalde Rob het ‘museum’ naar Tilburg. Volgens hem voelen veel van de kunstenaars zich inmiddels thuis in het huidige pand. Het is namelijk meer dan alleen een plek waar kunst gemaakt wordt. Daarnaast zijn er een zevental zelfhulpgroepen waar de bezoekers aan deelnemen.

"Het water staat wel hoog, maar ik slaap nog steeds goed."

Na 2,5 jaar moet in april definitief de sloopkogel door het pand van The Living Museum aan de Enschotsestraat in Tilburg. Er komt een groot appartementencomplex voor in de plaats.

Vorig jaar begon de zoektocht naar een ander onderkomen, maar de ideale plek is nog niet gevonden. De panden liggen bovendien niet voor het oprapen. “Onze wensen en ambities zijn groot maar helaas is onze portemonnee niet meegegroeid. We hebben een heel ruim pand nodig en het liefst ook in de buurt van het centrum”, vertelt Rob.

Over drie maanden moeten ze het pand definitief verlaten. “Het wordt nou wel echt spannend. We kunnen nu niet zomaar stoppen. We zijn zo verweven in hun dagelijkse leven.” Rob blijft optimistisch: “Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken, misschien via een tijdelijke oplossing. Het water staat wel hoog, maar ik slaap nog steeds goed.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.