Lege klassen omdat leerlingen thuis zitten door corona

20 januari 2022 om 16:17 • Aangepast 21 januari 2022 om 09:21
nl
Zeventig leerlingen van RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom testten de afgelopen week positief op corona. Zo’n vijfhonderd van de tweeduizend leerlingen volgen hierdoor momenteel online les. "Eén klas hebben we in zijn geheel naar huis gestuurd, omdat nagenoeg alle leerlingen in quarantaine moesten," zegt rector Leon de Rond. Ook andere scholen in de regio kampen met problemen.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

Het Mollerlyceum in Bergen op Zoom heeft 160 leerlingen die thuis zitten. "Een kwart van de populatie," volgens directeur Frank Looijen. "De meesten zitten in quarantaine, omdat een gezinslid positief testte. In de klassen zijn nog niet meer dan drie leerlingen besmet geweest."

"We vragen leerlingen om een zelftest te doen."

De GGD schrijft voor dat de gehele klas in quarantaine moet, als drie leerlingen positief getest zijn. Maar het Mollerlyceum houdt zich niet aan die richtlijn. Klassen zit vaak in verschillende samenstellingen bij elkaar. "Als we een volledige klas naar huis sturen, hebben we al snel een lege school," zegt Looijen. "Leerlingen die meer dan een kwartier in contact zijn geweest met iemand die positief testte, vragen we om een zelftest te doen."

Rik Ernest van het Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom is bang dat met die regel het onderwijs, met een besmettelijke variant als omikron, binnen mum van tijd weer op slot zit. Hij vraagt zich af of de geldende quarantaineregels niet ernstiger zijn dan de kwaal die hiermee voorkomen wordt. Het gymnasium hoopt daarom dat de quarantaineduur wordt verkort of zelfs verdwijnt.

Om te zorgen dat het onderwijs zoveel mogelijk gewoon door kan gaan, hebben ze bij de Roosendaalse scholengroep Tongerlo 'hybride lessen' in het leven geroepen. Leerlingen kunnen dan de lessen zowel fysiek als digitaal bijwonen.

"Ik hoop dat onze leerlingen gewoon fulltime naar school kunnen blijven komen."

Wat de scholengroep ervan vindt dat volledige klassen naar huis gestuurd worden als slechts drie leerlingen besmet zijn? "Het zijn de regels, waar we ons nauwlettend aan houden", vertelt Patrizia Uitdewilligen van die school.

Op het Jan Tinbergen College in Roosendaal is het besmettingscijfer het laagst, door de goede ventilatie die de school heeft. "Toevallig hebben we vanmiddag voor het eerst sinds deze coronagolf een hele klas naar huis moeten sturen," vertelt rector Jeroen van den Oord. Hij prijst zich gelukkig met het lage aantal. "Ik hoop dat de leerlingen gewoon fulltime naar school kunnen blijven komen en we nooit meer een lockdown krijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.