Zwak PSV ten koste van Telstar naar kwartfinale van de beker

20 januari 2022 om 20:37 • Aangepast 21 januari 2022 om 20:49
PSV heeft de kwartfinale van de KNVB Beker bereikt. Tegen eerstedivisionist Telstar had het de nodige moeite en kwam het zelfs op achterstand. Mede dankzij aanwinst Joey Veerman stelde PSV op tijd orde op zaken en won het met 2-1 van de ploeg uit Velsen.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek

PSV begon met twee basisdebutanten. De ene was een grotere verrassing dan de ander. Waar het bij aanwinst Joey Veerman logisch was dat hij in de basis begon, kon dat niet gezegd worden van Fodé Fofana. De pas 19-jarige aanvaller stond in de punt van de aanval en hij hield onder anderen Maxi Romero en de teruggekeerde Eran Zahavi op de bank.

Ondanks dat er niet echt sprake was van een B-elftal bij de Eindhovenaren werd de thuisploeg verrast door de club uit Velsen. Telstar zocht de aanval en was daarin succesvol. Het kreeg de nodige kansen en kwam verrassend op voorsprong. Bij een corner zat Joël Drommel er helemaal naast waardoor Ozgur Aktas binnen kon koppen.

PSV is niet zichzelf
De voorsprong was gezien het spelbeeld niet onverdiend. PSV was niet scherp en werd afgetroefd op inzet. Het liet maar eens zien dat een collectief als Telstar ver kan komen als elf goed betaalde voetballers niet willen werken.

Toch kwamen de Eindhovenaren terug in de wedstrijd. Uit het niets werd Armindo Bruma weggestuurd door Joey Veerman. De Portugees had een vrije doortocht naar het doel en rondde koeltjes af. Met 1-1 gingen beide ploegen de rust in. Het was overigens veelzeggend dat Telstar in de eerste helft meer doelpogingen had dan de koploper van de Eredivisie.

Schamel lichtpuntje
Ook in de tweede helft bleef Telstar brutaal aanvallen. Het kreeg een kleine tien minuten na rust een grote kans om weer op voorsprong te komen. Weer leek een kopbal van Aktas doeltreffend te worden maar dit keer kon Drommel uitstekend redden.

Een paar minuten later was het aan de andere kant wel raak. Veerman schoot na een uur spelen de Eindhovenaren op voorsprong. Het was het eerste doelpunt van de Volendammer in het shirt van PSV. De deze winter overgekomen middenvelder was het enige lichtpuntje bij de ploeg van Roger Schmidt.

Wedstrijd beslist
Na de 2-1 leek het verzet van Telstar gebroken. De conditie begon een rol te spelen en de Witte Leeuwen kwamen niet veel meer tot aanvallen toe. Toch bleef de marge maar een doelpunt en ging PSV niet bepaald beter voetballen. Zahavi maakte nog wel zijn rentree bij de Eindhovenaren. Hij raakte een paar minuten voor tijd nog de paal.

PSV zit nu bij de laatste acht van de beker. In de kwartfinale wacht een thuiswedstrijd tegen AZ, Go Ahead Eagles, NAC of Vitesse. Zaterdag is de loting. Een dag later wacht de topper tegen Ajax. Daarin zal de club uit de lichtstad uit een ander vaatje moeten tappen wil het de koppositie succesvol verdedigen.