Geke (82) schreef 14 boeken over haar omgeving: 'Ik deed het met liefde' - Omroep Brabant
Video

Geke (82) schreef 14 boeken over haar omgeving: 'Ik deed het met liefde'

21 januari om 19:00 • Aangepast 24 januari om 09:56
nl
Wachten op privacy instellingen...
Het wordt het veertiende en laatste boek van Geke van de Merwe (82). Ze is wereldberoemd in de wereld van heemkunde en historische verenigingen en dan vooral in de regio Heusden, Altena en de Biesbosch. Bekendheid die ze te danken heeft aan de boeken die ze schreef over mensen en gebeurtenissen uit haar eigen omgeving. Haar laatste werk gaat over verdwenen buurtwinkeltjes.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De 82-jarige schrijfster is bezig aan een naslagwerk in twee delen, met de titel: Winkeliers aan het Woord. "Een boek over verdwenen buurtwinkels, zoals je ze in elk dorp en stad wel had," vertelt Van de Merwe.

"Groente van Sjaak, eet ze met smaak."

In zowel het eerste als tweede deel dragen de hoofdstukken van het 'verdwenen winkelboek' soms wonderbaarlijke namen. Het zijn vaak verwijzingen naar hoe de winkel en de eigenaren bekend stonden. "Groente van Sjaak, eet ze met smaak. Of: Tante Riek woog haar woorden op een weegschaaltje, is er nog zo één", vertelt Van Merwe. "Verkoop van handbogen, is een schot in de roos. Dat gaat over een verdwenen handboogwinkel," vertelt de schrijfster in haar huis in Heesbeen.

Het naslagwerk over verdwenen buurtwinkels in de regio Heusden en Drunen wordt uitgegeven in samenwerking met de Heemkundekring Onsenoort. Het boek had eigenlijk al lang klaar moeten zijn. “Het is vertraagd omdat in 2019 het boek verscheen over de Stadhuisramp van Heusden”, vertelt Van de Merwe. “Dat was een enorme, maar ook een dankbare en indrukwekkende klus."

"Tijdens die gesprekken zijn heel wat tranen gevloeid."

Het is één van haar indrukwekkendste boeken. Een ander boek dat hoge ogen gooide in de categorie regionale geschiedschrijving is de uitgave 'Leven en overleven in de Biesbosch', uit 2014. "De interviews voor mijn boeken doe ik allemaal zelf", vertelt Van de Merwe. "Mensen komen bij mij thuis en in de serre voeren we gesprekken, soms lange gesprekken. Tijdens die gesprekken in de serre zijn er heel wat tranen gevloeid."

Nu wordt er dus aan een laatste deel gewerkt. "Ik heb het met liefde gedaan, maar nu is het klaar", zegt Geke van de Merwe over haar regionale en veel gelezen geschiedschrijving. Het boek over de buurtwinkels is waarschijnlijk aan het begin van de herfst klaar. Dan zet Geke definitief een punt achter haar schrijverscarrière.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.