Dolend Willem II verliest tiende competitiewedstrijd op rij

22 januari 2022 om 22:53 • Aangepast 23 januari 2022 om 22:56
Aanvallend geen vuist kunnen maken en verdedigend te vaak in de fout gaan. Het is een terugkerend probleem bij Willem II. Zaterdag was dat tegen FC Twente weer het geval. Een probleem dat er voor zorgde dat de Tilburgse ploeg voor de tiende competitiewedstrijd op rij met een nederlaag van het voetbalveld stapte.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Fabian Eijkhout

In de voorgaande negen duels die verloren gingen, scoorde Willem II slechts vier keer. Daar stond tegenover dat doelman Timon Wellenreuther liefst 26 keer de bal uit het net moest halen. Daar kwam in de thuiswedstrijd tegen FC Twente nog een tegentreffer bij. Maar dit hadden er makkelijk meer kunnen zijn.

Waarschuwingen en goal
Halverwege de eerste helft kopte Daan Rots de bal langs Wellenreuther. De jonge FC Twente-speler ontsnapte aan de aandacht van Mats Köhlert. Net nadat de bal over de doellijn ging, stak echter de assistent-scheidsrechter zijn vlag de lucht in. Het verschil was heel klein, maar na langdurig bestuderen van de beelden ging de VAR mee in het besluit om de goal af te keuren vanwege buitenspel. Zelfs met het bekende lijnenspel was bijna niet te zien of het echt buitenspel was.

Tien minuten voor rust scoorde Manfred Ugalde voor FC Twente. Net voor de bal in de goal verdween, floot arbiter Van de Graaf echter vanwege een overtreding van Ricky van Wolfswinkel. In een uiterste poging de bal te bereiken werkte hij Wellenreuther namelijk omver. Het was wachten op een goedgekeurd doelpunt van de ploeg van trainer Ron Jans. Die goal viel uiteindelijk kort voor rust.

Nadat Wellenreuther volledig mis zat werkte Görkem Saglam de bal gehaast over de achterlijn. De bal werd na een afgeslagen hoekschop terug in het strafschopgebied gebracht. Willem II vergat doortastend in te grijpen, waarna Michael Sadilek de bal uiteindelijk voor zijn voeten kreeg. Vol overtuiging schoot hij de bal binnen.

Aanvallende onmacht
Het was duidelijk dat Willem II het in de tweede helft anders moest aanpakken om een nieuwe nederlaag te voorkomen. Maar het waren de bezoekers die de kansen kregen. Ricky van Wolfswinkel was na een klein uur heel dicht bij de 0-2, maar hij kopte rakelings naast het doel van Wellenreuther. Terwijl kort daarvoor een inzet van Gijs Smal al naast ging en een voorzet van hem voorlangs ging zonder dat iemand de bal raakte. De ploeg van trainer Fred Grim wist daar eigenlijk weinig tegenover te zetten.

Naast het feit dat FC Twente wel de nodige kansen wist te creëren, werd de aanvallende onmacht van Willem II weer duidelijk. In de laatste twintig minuten van de wedstrijd werd wel meer druk naar voren gezet, maar echte kansen bleven uit.

De club maakte voor de wedstrijd bekend dat Jizz Hornkamp - mits hij de medische keuring goed doorkomt - de overstap maakt van FC Den Bosch naar Willem II. Hij moet de Tricolores aan doelpunten gaan helpen. Of in ieder geval aan kansen. Want ondanks een klein slotoffensief ontbrak het daar ook aan tijdens de wedstrijd tegen FC Twente.

Degradatiestrijd
Terwijl Willem II zaterdagavond weer geen punten pakte, deed hekkensluiter PEC Zwolle dit wel. PEC won vorige week van Willem II. Nu werd sc Heerenveen verslagen. De nummer achttien van de Eredivisie staat nu op twaalf punten, nog maar zes minder dan de Tilburgse ploeg. Fortuna Sittard (zeventiende) en Sparta Rotterdam (zestiende) hebben respectievelijk vijf en vier punten minder dan Willem II, maar nog wel een wedstrijd te spelen dit weekend. Alles wijst erop dat het nog een heel spannende degradatiestrijd gaat worden.