Liveblog

Coronanieuws: 'Europa nadert mogelijk einde pandemie', meent WHO

23 januari 2022 om 19:56 • Aangepast 24 januari 2022 om 11:02
nl
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Nieuw nationaal dagrecord: 65.393 coronagevallen.
  • Weer vier coronabesmettingen bij Oranje-handballers, onder wie topscorer.
  • 'Frequent boosteren is niet ideaal.'
  • 4807 besmettingen op zondag in Brabant.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten.

19.56

Zeventig mensen aangehouden bij coronaprotest Brussel

De Brusselse politie heeft bij de grote betoging tegen de coronamaatregelen zondag in Brussel zeker zeventig mensen aangehouden. Zij waren in bezit van of hebben gegooid met projectielen en brachten vernielingen aan. Dat zegt de politie.

Daarnaast raakten agenten en burgers gewond bij de rellen. In totaal werden drie politiemensen en twaalf demonstranten overgebracht naar het ziekenhuis. Daarvan verkeert niemand in levensgevaar. De politie geeft maandag een nieuwe update.

18.56

WHO: Europa nadert mogelijk einde pandemie

De omikronvariant heeft de coronapandemie in een nieuwe fase gebracht en zou deze in Europa kunnen beëindigen, zei directeur Hans Kluge van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag. "Het is aannemelijk dat de regio op weg is naar een soort pandemisch eindspel", zei Kluge, die schat dat omikron tegen maart 60 procent van de Europeanen heeft besmet.

Zodra de omikrongolf in Europa afneemt, volgt waarschijnlijk een maandenlange periode van wijdverbreide immuniteit en dus weinig nieuwe besmettingen, denkt Kluge. Die zal volgens hem te danken zal zijn aan vaccinatie, het feit dat veel mensen de ziekte hebben gehad en een lagere gevoeligheid voor het virus als het weer warmer wordt. Als het tegen het einde van het jaar kouder wordt, keert corona terug, maar niet als pandemie, luidt zijn gedachte.

18.53

Politie beëindigt coronaprotest Brussel met ontruiming Jubelpark

De Brusselse politie heeft met meerdere waterkanonnen en tientallen agenten van de oproerpolitie het Jubelpark ontruimd. Na de Europese manifestatie voor de democratie, een betoging tegen de coronamaatregelen, waren er rellen uitgebroken.

Het grootste deel van de aanwezigen heeft het Jubelpark verlaten. Tienduizenden mensen hingen rond in de omgeving van het park, waar de rellen verdergingen. Zo hebben relschoppers bij metrohalte Merode, vlakbij het park, met voetzoekers, vuilnisbakken en andere spullen gegooid. Bij de ingang van het metrostation werden agenten met dranghekken aangevallen.

16.36

GGD: Nederland onvoldoende voorbereid op een nieuwe pandemie

De publieke gezondheidszorg in Nederland is onvoldoende voorbereid op een nieuwe gezondheidscrisis zoals een pandemie. Daarvoor waarschuwt André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland in een interview met de NOS.

Hij is met name bezorgd over het tekort aan artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten. "Daar zijn echt gaten geslagen en daar moeten we niet een beetje investeren, maar heel fors en heel structureel. Het aantal van deze artsen moet minstens verdubbelen om voorbereid te zijn op een volgende pandemie", zegt Rouvoet. Hij wil 600 miljoen euro per jaar om die basis weer op orde krijgen.

Het gevraagde geldbedrag komt er vooralsnog niet, wel trekt het kabinet 300 miljoen euro per jaar uit voor zogeheten 'pandemische paraatheid'. "Ik ben bang dat veel van dat geld gaat naar het optuigen van een crisisorganisatie en er weinig overblijft voor de publieke gezondheid. Ik doe een klemmend beroep op het parlement, dat moet echt anders", zegt Rouvoet.

16.06

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt iets toe

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is iets toegenomen. In totaal liggen er nu 1093 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een toename van tien ten opzichte van zaterdag, toen er 1083 coronapatiënten opgenomen waren.

De vorige keer dat het aantal ziekenhuisopnames iets toenam was afgelopen maandag, van 1217 een dag eerder naar 1239. Op de verpleegafdelingen liggen zondag nog 818 coronapatiënten, een toename van 22 ten opzichte van zaterdag. Op de intensive cares gaat het om 275 coronapatiënten, tegenover 287 een dag eerder. In de afgelopen 24 uur werden 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's en 92 op de verpleegafdelingen.

15.28

Recordaantal van 65.393 coronagevallen, achterstand loopt op tot 48.000

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn in heel Nederland 65.393 nieuwe positieve coronatesten geregistreerd, meldt het RIVM. Dat is een nieuw dagrecord. Het oude record was van vrijdag, toen waren het er 57.492. Zaterdag waren er na correctie 46.198 positieve coronatests.

Door de snelle stijging van het aantal positieve tests kunnen computersystemen de meldingen niet bijhouden, waardoor een groot deel nog niet is verwerkt. De achterstand is zondag opgelopen tot ongeveer 48.000 over de laatste zes dagen. Die besmettingen zijn al wel bevestigd, maar konden nog niet geregistreerd worden.

In de afgelopen 24 uur kreeg het RIVM bericht dat één persoon aan de gevolgen van een coronabesmetting is overleden.

15.17

4807 besmettingen in Brabant

Het afgelopen etmaal zijn 4807 besmettingen geconstateerd in Brabant. Zaterdag waren dat er nog 3080.

Wachten op privacy instellingen...
14.28

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt iets toe

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is iets toegenomen. In totaal liggen er nu 1093 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een toename van tien ten opzichte van zaterdag, toen er 1083 coronapatiënten opgenomen waren.

De vorige keer dat het aantal ziekenhuisopnames iets toenam was afgelopen maandag, van 1217 een dag eerder naar 1239. Op de verpleegafdelingen liggen zondag nog 818 coronapatiënten. Op de intensive cares gaat het om 275 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur werden 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's en 92 op de verpleegafdelingen.

11.39

Politie stuit op illegaal feest in bosgebied in Arnhem

De politie is zaterdagnacht op een illegaal feest gestuit in het bosgebied in de buurt van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar waren zo'n zeventig mensen bijeengekomen. Volgens een woordvoerder van de politie ging het om een verrassingsfeestje, waar meer mensen op af kwamen dan de bedoeling was. Toen de politie aankwam, gingen de feestgangers naar huis. Zij waren al aan het opruimen.

11.36

Weer vier coronabesmettingen bij Oranje-handballers, onder wie topscorer

Het aantal coronabesmettingen bij de Nederlandse handballers op het EK in Boekarest blijft maar oplopen. Zaterdagavond testten topscorer Kay Smits,Samir Benghanem, Jasper Adams en een fysiotherapeut positief. Ze zijn allemaal direct in isolatie gegaan. Jeffrey Boomhouwer, Robin Schoenaker, Iso Sluijters, Rutger ten Velde, de keepers Dennis Schellekens en Bart Ravensbergen, bondscoach Erlingur Richardsson en keeperstrainer Gerrie Eijlers bevonden zich al in isolatie.

10.57

Boetes voor deelnemers pokertoernooi Waalwijk

Veertig mensen hebben zaterdagavond een boete gekregen omdat ze deelnamen aan een illegaal pokertoernooi in Waalwijk. Hiermee overtraden ze de coronaregels. De politie viel het gebouw aan de Grotestraat in Waalwijk, waar het toernooi plaatsvond, rond middernacht binnen na signalen dat daar verdachte situaties zouden plaatsvinden.

10.16

Eerste lockdown ter wereld exact twee jaar geleden

Precies twee jaar geleden, op 23 januari 2020, ging de Chinese miljoenenstad Wuhan in lockdown. Het was de eerste stad die op slot ging vanwege het toen nog mysterieuze coronavirus. Treinstations en luchthavens werden gesloten om het virus in te dammen. In december 2019 werden in Wuhan de eerste coronabesmettingen vastgesteld. Inmiddels zijn wereldwijd meer dan 340 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, volgens cijfers van de WHO.

09.00

Avondklokrellen een jaar later: onderzoeker vluchtte zelf ook naar boven

Een jaar na de avondklokrellen in Eindhoven en Den Bosch zijn onderzoekers nog volop bezig om te achterhalen hoe het vorig jaar allemaal zo ernstig uit de hand kon lopen. "Ik ben zelf met m'n gezin, tijdens de rellen in Den Bosch, naar boven gevlucht en heb alle lampen in het huis uitgedaan", vertelt hoogleraar Michel Dückers, die hoopt dat het onderzoek dit voorjaar klaar is.

Een van de uitwassen van de ongeregeldheden in Eindhoven (foto: Rico Vogels/SQ Vision Mediaprodukties).
Een van de uitwassen van de ongeregeldheden in Eindhoven (foto: Rico Vogels/SQ Vision Mediaprodukties).
22.30

'Frequent boosteren is niet ideaal'

Het jaarlijks inenten tegen het coronavirus is beter dan het frequenter geven van een boosterprik in de strijd tegen de coronapandemie. Dit zegt Albert Bourla, de topman van het farmaceutische bedrijf Pfizer Inc. "Het is gemakkelijker mensen ervan overtuigen die te nemen. Het is ook gemakkelijker te onthouden. Vanuit het perspectief van de volksgezondheid is dat een ideale situatie. We kijken of we een vaccin kunnen ontwikkelen dat beschermt tegen omikron en de andere varianten niet vergeet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!