Goede eerste helft is voor RKC uiteindelijk genoeg voor drie punten

23 januari 2022 om 21:52 • Aangepast 24 januari 2022 om 21:54
RKC Waalwijk heeft in de strijd tegen degradatie heel goede zaken gedaan. Zondagavond won het in eigen huis van concurrent Fortuna Sittard. Met drie punten extra op zak is de ploeg van trainer Joseph Oosting geklommen naar plek twaalf op de ranglijst, met acht punten voorsprong op nummer zestien Sparta Rotterdam.

De wedstrijd in het Mandemakers Stadion in Waalwijk was al een paar minuten bezig toen er op het scorebord nog 0-0 stond. De spelers op het veld waren beter bij de les dan de bediener van dat scorebord, want al na tachtig seconden kwam RKC op voorsprong.

Het was een ware bliksemstart. Finn Stokkers lanceerde zichzelf. Nigel Lonwijk voorkwam dat Stokkers echt gevaarlijk kon worden, maar met het wegtikken van de bal leverde hij vervolgens een perfecte assist op Juriën Gaari. De rechtsback van de Waalwijkers schoot vervolgens makkelijk raak. Michiel Kramer zag dat al aankomen, want voor Gaari de bal tegen de touwen werkte stond de spits al te juichen op het veld.

Na een kleine twintig minuten spelen was er in de voorbereidende fase weer een belangrijke rol voor Stokkers. In een sprint hield hij meerdere Fortuna-spelers bezig, tegelijkertijd wist hij het overzicht te houden. Door de benen van een tegenstander legde hij de bal goed breed op Kramer. De spits wipte de bal behendig over de uitstormende Fortuna-goalie Michael Verrips.

Fortuna terug in duel
In de eerste helft had RKC genoeg mogelijkheden om de score verder op te laten lopen. Een derde doelpunt viel er echter niet. En daardoor werd het in de tweede helft nog even spannend, ook omdat RKC niet meer aan voetballen toekwam. Na twintig minuten in de tweede helft ging Mats Seuntjens naar de grond in het strafschopgebied, na contact met RKC-goalie Etienne Vaessen.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük legde de bal op de stip. Vaessen op de lijn, Seuntjens achter de bal. Goede vrienden buiten het veld, nu oog in oog op een belangrijk moment. Seuntjens bleef rustig, hij schoot de strafschop vol overtuiging binnen: 2-1. Het was in wedstrijd twintig al de zesde strafschop die de Waalwijkers tegen kregen dit seizoen. Michael Kramer deed er overigens nog alles aan om het Seuntjens moeilijk te maken, maar het vernielen van de strafschopstip leverde hem alleen een gele kaart op.

Waar RKC een hele goede eerste helft speelde, was het verval in de tweede 45 minuten groot. Na de 2-1 ging Fortuna Sittard op zoek naar de gelijkmaker. De thuisploeg had veel minder vaak de bal en ze kwam tot veel minder kansen dan in de eerste helft. In de slotfase was het nog billenknijpen, maar uiteindelijk waren de twee doelpunten in de eerste helft genoeg voor een overwinning. Mede door een goede redding van Vaessen in de blessuretijd op een schot van Zian Flemming.

Goede zaken
Met de winst doet RKC hele goede zaken op de ranglijst. RKC is twee plekken gestegen en staat nu twaalfde. Net als nummer elf FC Groningen en nummer dertien Go Ahead Eagles heeft het 22 punten. Heracles Almelo volgt op twee punten. Nummer vijftien Willem II, in de volgende wedstrijd op 6 februari de volgende tegenstander voor RKC, heeft vier punten minder.

Sparta, dat als nummer zestien op een plek staat die je verplicht tot het spelen van play-offs, heeft al acht punten minder. Terwijl Fortuna Sittard en PEC Zwolle, de ploegen die nu op degraderen staan, negen en tien punten minder hebben. En dus staat Oosting met zijn ploeg er goed voor in de strijd tegen degradatie.