Liveblog

Coronanieuws: kinderen tot en met 12 alleen in quarantaine bij klachten

24 januari 2022 om 19:29 • Aangepast 25 januari 2022 om 10:37
nl
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 147 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Gommers wil aanpassing quarantaineregels voor scholieren.
  • Kabinet beraadt zich in Catshuis op versoepeling coronaregels.

Liveblog

22.56

Dit liveblog is gesloten.

22.20

'Online onderwijs wordt ingezet als bezuiniging'

Online onderwijs wordt door hogescholen en universiteiten steeds vaker gebruikt als bezuinigingsmaatregel, in plaats van dat het noodzakelijk is vanwege coronaregels. Dat zeggen de studentenvakbonden ISO en LSVb tegen BNR. Zij vrezen dat Teams en Zoom ook in de toekomst steeds vaker als lapmiddel zullen worden gebruikt en willen dat de overheid gaat bepalen wanneer online onderwijs wel of niet gewenst is.

20.57

'Zelftests gratis voor iedereen'

Zelftests moeten gratis worden voor iedereen, vindt het Outbreak Management Team (OMT). De expertgroep adviseert dat onder meer jongeren veel vaker dagelijks een coronazelftest doen, en om dit te laten slagen zijn gratis tests nodig.

Vorig jaar november deed het OMT eenzelfde oproep. Toen waren er ruim 20.000 positieve tests per dag. Nu worden er dagelijks ongeveer 65.000 positieve tests geregistreerd. In werkelijkheid testen waarschijnlijk zelfs nog meer mensen positief op het virus omdat de GGD'en achterlopen met de verwerking van alle uitslagen.

20.32

OMT: goede uitgangspositie voor nieuwe coronagolf

Door het vooralsnog lage aantal ic- en ziekenhuisopnames, heeft de Nederlandse zorg "een gunstige uitgangspositie verworven om een volgende golf aan te kunnen", schrijft het Outbreak Management Team in zijn jongste advies aan het kabinet. De experts verwachten "na januari" een toename van het aantal opnames, met een "piekbezetting" begin maart.

Het OMT benadrukt dat zijn voorspellingen, gebaseerd op modellen, nog steeds erg onzeker zijn. Maandag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding een "omslagpunt" in de bezetting van de ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is weer wat toegenomen.

19.57

Coronapersconferentie voor doven in aangepaste versie

De coronapersconferentie wordt dinsdag anders uitgezonden dan voorheen. Behalve op de reguliere zenders zijn de toespraken van premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers ook te zien op het themakanaal NPO Politiek en Nieuws, daar bovendien in aangepaste vorm.

Op de extra zender is de tolk Nederlandse Gebarentaal groter in beeld te zien. Zo zijn de mimiek en de gebaren beter te volgen voor wie het reguliere scherm met de tolk niet duidelijk genoeg is. De gemeenschap van doven en slechthorenden had hier na de laatste persconferentie opmerkingen over gemaakt, meldt de Rijksoverheid.

19.31

Burgemeesters pleiten voor nog ruimere openingstijden

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn al heel blij als het kabinet dinsdag beslist dat de horeca en cultuursector tot tien uur 's avonds open mogen, maar voor een groot deel van de burgemeesters in het overleg mag de verruiming nog een stap verder gaan. "Ik hoop dat alles weer normaal open kan, maar tien uur 's avonds is al een belangrijke stap", zegt Femke Halsema van Amsterdam voorafgaand aan de bijeenkomst van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

19.29

Werkgevers getesten naar werk na contact met besmet persoon

Werknemers die in contact zijn geweest met een besmet persoon, maar negatief getest zijn op het coronavirus en geen klachten hebben, moeten gewoon naar hun werk kunnen. Dat willen werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

De regels voor quarantaine moeten volgens de organisaties "zo verruimd worden, dat mensen die nergens last van hebben zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen voor half Nederland op de bank zit zonder klachten". Veel mensen zitten nu onnodig lang thuis door de quarantaineregels, zegt een woordvoerder.

19.27

Kinderen tot 12 jaar niet meer zo snel in quarantaine

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben, adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan.

Ook hoeven niet meer hele klassen naar huis als er meer dan drie besmettingen zijn, vinden de experts. Bij een uitbraak krijgen alle leerlingen het advies zich dagelijks te testen. Dit geldt voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs, ook als leerlingen 18 jaar of ouder zijn.

18.31

Cultuursector wil graag nog latere openingstijden

De cultuursector is blij waarschijnlijk weer open te mogen, maar pleit voor latere sluitingstijden dan het tijdstip van tien uur 's avonds dat in de uitgelekte plannen voor het versoepelen van de coronaregels wordt genoemd. Dat is om pieken in vervoers- en bezoekersstromen te vermijden, aldus Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. Deze organisatie vertegenwoordigt ruim vierhonderd organisaties en makers uit de creatieve en culturele sector.

LEES OOK: Theater blij met heropening: 'Desnoods skippen we de pauze'

18.22

Horeca hoopt op snel verdere versoepelingen

Horecaondernemers hopen hun zaken snel verder open te mogen gooien dan de nu uitgelekte kabinetsplannen voor een heropening tot 22.00 uur. Daarbij denken de eigenaars van meerdere horecabedrijven Khalid Oubaha en Riad Farhat eerst aan een sluitingstijd rond middernacht. Ondernemer Herman Hell, met horecazaken in de regio Rotterdam, hoopt binnen zes weken van alle beperkingen af te zijn.

"Maar ik ben blij met deze grote stap voorwaarts", aldus Hell. Dat zegt ook de in Amsterdam actieve Farhat, al moet volgens hem meer perspectief komen. "Perspectief is pas als je mensen vertelt in een land wat het stappenplan is. Dat is nu niet zo. We kunnen ons niet voorbereiden."

18.19

Eindexamenleerlingen mogen toch weer een cijfer wegstrepen

Eindexamenleerlingen mogen dit jaar toch een cijfer van de eindexamens wegstrepen, meldt minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Deze zogenoemde 'duimregeling' gold tijdens de vorige examens ook, maar voor de huidige examenleerlingen ging de regel niet op. Wiersma wil ook hen "dezelfde kansen geven als de lichting van vorig jaar".

17.39

Maximale testcapaciteit in labs bereikt

De laboratoria die vaststellen of geteste mensen het coronavirus onder de leden hebben, bereiken maandag hun maximale capaciteit. Die ligt op 150.000 testmonsters per dag. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Het is niet mogelijk om meer mensen te testen dan nu al gebeurt. Daardoor kan het gebeuren dat mensen langer moeten wachten op hun test wanneer ze proberen een afspraak te maken.

17.38

Bioscopen blij met heropening

Bioscoopketen Pathé is blij met de vermoedelijke heropening van de bioscopen. Wanneer de maatregelen definitief zijn, zal de keten beginnen met het programmeren van de films.

"Uiteraard zijn wij blij dat we naar alle waarschijnlijkheid snel weer open mogen, daar hebben we sinds de sluiting in december enorm naar uitgekeken en op voorbereid", laat een woordvoerder weten in een reactie. Het is voor de organisatie nu nog even wachten op de toegestane openingstijden en capaciteit. "Zodra dat bekend wordt gemaakt, programmeert ons team alle films definitief in, en laten we onze bezoekers zo snel mogelijk weten welke films wanneer draaien en start de voorverkoop."

16.58

Opvallend veel coronapatiënten onder de 30 opgenomen

De instroom van coronapatiënten onder de 30 jaar is nog niet eerder zo hoog geweest als nu, signaleert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum, dat dagelijks rapporteert over de coronacijfers van ziekenhuizen, kan hiervoor nog geen goede verklaring geven. De stijging is zichtbaar op de verpleegafdelingen.

16.42

KHN over opening tot 22.00 uur: hier hebben we voor gestreden

Dat horecazaken binnenkort weer tot 22.00 uur open mogen is goed nieuws, vindt de sector. "Dit is precies waar we de afgelopen dagen voor gestreden hebben", aldus voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "We zijn blij dat het nieuwe kabinet voortvarend doorgaat met versoepelen."

De afgelopen periode werd het verzet vanuit de horecasector tegen de lockdown steeds groter. Dat uitte zich anderhalve week geleden in een protestdag van de sector waarbij cafés en restaurants veelal met goedkeuring van burgemeesters de deuren openden.

16.38

Zakelijke evenementen: heropenen met beperkingen is farce

Het heropenen van de zakelijke evenementensector met beperkende maatregelen is "een farce". Onder die beperkende regels is het niet doenlijk om beurzen en andere evenementen kostendekkend, laat staan winstgevend te organiseren.

Dat zeggen organisatoren van beurzen en congressen zoals brancheorganisatie EventPlatform en Ahoy in Rotterdam. Het ziet er nu naar uit dat geplaceerde evenementen weer plaats kunnen vinden, met een maximumaantal bezoekers, maar dat loont volgens de organisaties de moeite niet.

16.31

OMT adviseert andere quarantaineregels scholen

Het OMT adviseert om voor schoolgaande kinderen de quarantaineregels aan te passen. Dit zeggen verschillende OMT-leden tegen BNR. Het gaat om arts-microbioloog en hoogleraar Marc Bonten, intensivist Diederik Gommers en kinderarts Károly Illy.

Hoe die versoepeling concreet gestalte moet krijgen is nog onduidelijk, het ministerie van VWS moet daar nog een knoop over doorhakken.

16.22

Nederlandse Politiebond blij als horeca opengaat

Als het kabinet dinsdag inderdaad besluit de horeca en cultuurinstellingen tot 22.00 uur te heropenen, is dat "goed nieuws", stelt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.

"Als het inderdaad zo zou zijn, dan is het vanuit veiligheidsperspectief een goede stap", aldus Struijs. "De mensen zoeken een uitlaatklep en dat uit zich nu in illegale feestjes. We krijgen steeds meer meldingen van ruzies die uit de hand lopen." Een versoepeling van de coronamaatregelen gaat volgens hem "echt helpen".

16.15

Dierentuinen willen snel open

Dierentuinen willen - en kunnen - zo snel mogelijk open om zo mensen een verantwoorde, veilige manier van ontspannen en recreëren in de buitenlucht te bieden.

"Wat ons betreft openen we direct woensdag de deuren weer", zegt Dirk Lips, directeur van Libéma, waar Safaripark Beekse Bergen, Dierenrijk en ZooParc Overloon onder vallen. "Mensen hebben een uitlaatklep nodig, de Nederlandse politiebond gaf dat vandaag nog aan, en wij kunnen die bieden", geeft Lips aan.

15.54

Restaurant gaat gasten testen voordat ze kunnen eten

Als het kabinet besluit dat de horeca weer open mag, gaat het Amsterdamse restaurant The Livingroom zijn gasten eerst testen op corona voordat ze aan tafel gaan. In de serre van de zaak op IJburg is een testlocatie ingericht. Eigenaar Amir Rouzbeh wil er op deze manier zeker van zijn dat niemand besmet is met het virus. Tegelijkertijd is het volgens hem een statement dat de horeca nooit meer dicht moet.

15.32

Meer details over versoepelingen

Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1250 bezoekers, buiten mag de capaciteit maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld. Ook dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen waarschijnlijk weer open. Daar moet men zich aan de regels voor de niet-essentiële dienstverlening houden. Festivals en andere ongeplaceerde evenementen kunnen nog niet heropenen. De nachthoreca evenmin.

Er wordt nog gekeken of er misschien een zogenoemd inloopsysteem ingevoerd zal worden voor de cultuursector. Dat zou betekenen dat gelegenheden tot acht uur mensen mogen binnenlaten, die dan om tien uur weer buiten moeten staan. Zo'n systeem zou in de horeca om praktische redenen niet ingevoerd worden.

15.29

6308 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn de afgelopen 24 uur in totaal 6308 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er meer dan een dag eerder, toen werden er 3806 positieve tests geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...
15.27

Landelijk: 64.757 positieve coronatests in afgelopen dag

Er is nog steeds een achterstand in het verwerken van de positieve coronatests, maar die wordt een beetje ingelopen. De achterstand daalt tot 46.000.

15.23

Kabinet wil horeca en cultuur open tot tien uur

Het kabinet wil de horeca, cultuur en een deel van de evenementen heropenen. Het plan is om de horeca en cultuur tot tien uur 's avonds te openen onder voorwaarden. Geplaceerde evenementen mogen ook weer doorgaan, begrijpt het ANP uit kringen rond het Catshuisoverleg. Dinsdag wordt hierover een besluit genomen.

14.48

'Labs bereiken maximale capaciteit coronatesten'

De laboratoria die vaststellen of geteste mensen het coronavirus onder de leden hebben, bereiken maandag hun maximale capaciteit. Die ligt op 150.000 testmonsters per dag. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Het is niet mogelijk om meer mensen te testen dan nu al gebeurt. Daardoor kan het gebeuren dat mensen langer moeten wachten op hun test wanneer ze proberen een afspraak te maken.

De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
14.30

Onderzoeken bevestigen: lockdowns zijn schadelijk voor jongeren

Lockdowns zijn slecht voor de lichamelijke én psychische gezondheid van jongeren. Dat is de belangrijkste conclusie van onderzoekers van het RIVM en onderzoeksinstituut Nivel, die 145 studies uit 60 landen tegen het licht hebben gehouden. Uit de uitvoerige literatuurstudie komt nog eens duidelijk naar voren dat jongeren door lockdowns minder bewegen en vaker last hebben van depressie, eenzaamheid en gevoelens van onzekerheid. Ook gingen veel jongeren ongezonder eten.

14.25

Iets meer Covidpatiënten in ziekenhuizen, ic-bezetting daalt weer

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag iets toegenomen. In totaal liggen er nu nog 1141 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 48 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal Covidpatiënten wel verder af. Daar liggen momenteel nog 262 coronapatiënten, 13 minder dan zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 879 coronapatiënten. Dat zijn er 61 meer dan de voorgaande dag.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
14.07

'OMT-advies is onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd'

Bij de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) om het coronavirus tegen te gaan ontbreekt te vaak een voldoende wetenschappelijke onderbouwing, zegt Armand Girbes, hoogleraar intensivecaregeneeskunde. "Politiek en wetenschap beginnen wel erg veel door elkaar heen te lopen, dat geeft bij mij zo langzamerhand toch aardig wat ergernis", aldus Girbes die ook klinisch farmacoloog is en hoofd van de ic bij het VUmc.

"Als er geen wetenschappelijke onderbouwing is van een heel specifiek advies, met politieke inmenging, dan heeft het een hoog nattevingergehalte. Maar de effecten van wetenschappelijk ongefundeerde adviezen op de maatschappij zijn tamelijk groot", stelt de hoogleraar. Hij geeft als voorbeeld het uitgelekte OMT-advies dat de horeca tot niet later dan 20.00 uur 's avonds open mag.

14.00

Studentenverenigingen willen open om eenzaamheid tegen te gaan

Studentenverenigingen willen weer open, zodat de eenzaamheid onder studenten kan verminderen. Ze roepen het kabinet en burgemeesters ook op voortaan onderscheid te maken tussen hun verenigingen en 'gewone openbaar toegankelijke horecagelegenheden'. Volgens de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), die de brief heeft opgesteld, heeft de mentale gezondheid van studenten zwaar te lijden onder de coronamaatregelen en is het "de allerhoogste tijd" dat daar oplossingen voor komen.

13.40

Amateurclubs maken zich klaar voor hervatting sportcompetities

Vooruitlopend op de persconferentie van het kabinet van dinsdagavond maken de amateurvoetbalverenigingen zich op voor de hervatting van de competitie. Mogelijk mogen de sportcompetities voor amateurs komend weekeinde weer hervat worden.

De KNVB laat het al langer geplande programma in de zogeheten B-categorie voor komend weekeinde voorlopig staan, tot het kabinet een besluit heeft genomen. "We bereiden allerlei scenario's voor", aldus een woordvoerder van de bond. "We gaan niet speculeren, we wachten eerst de persconferentie af."

Foto: Pexels.
Foto: Pexels.
13.34

Acute fase van coronapandemie kan volgens WHO dit jaar over zijn

De acute fase van de wereldwijde coronapandemie kan dit jaar voorbij zijn als landen alle beschikbare instrumenten inzetten in de strijd tegen het virus. Volgens het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kan dat doel worden bereikt als de vaccinatiekloof tussen rijke en arme landen wordt gedicht en als er meer wordt getest. De wereld zal wel moeten leren leven met het virus.

13.25

Noodkreet over coronabeleid krijgt steun van 257 burgemeesters

Inmiddels steunen 257 burgemeesters de noodkreet aan het kabinet om het coronabeleid fundamenteel te herzien. Ze sluiten zich aan bij het opiniestuk dat burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Paul Depla van Breda vorige week mede namens zo'n dertig collega's publiceerden in de Volkskrant, laat een woordvoerder van Halsema weten.

Ze schreven onder meer dat de ad-hocmaatregelen van de overheid een te grote wissel trekken op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen in het bestuur.

12.35

Veiligheidsberaad opnieuw bijeen over versoepelingen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandagavond in Utrecht opnieuw bijeen om versoepelingen van het coronabeleid te bespreken. Het beraad gelastte vrijdag een extra vergadering in om de druk op het kabinet over heropening van de horeca-, evenementen- en cultuursector te verhogen. De burgemeesters wilden dat het kabinet daar vrijdag al meer over zou zeggen, maar de ministers besloten nieuwe adviezen van het Outbreak Managment Team (OMT) en het RIVM af te wachten.

Aan de orde komt maandagavond onder meer welke strenge voorwaarden gaan gelden als de samenleving weer nagenoeg helemaal heropend wordt.

12.30

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn maandagochtend 147 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ bekend. De afgelopen 24 uur zijn 15 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 12 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Twee coronapatiënten overleden afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

12.25

België gaat meest kwetsbaren vierde coronaprik toedienen

Mensen met een verzwakt immuunsysteem in België kunnen een vierde dosis van het coronavaccin krijgen. De ministers van Volksgezondheid hebben na overleg besloten deze groep meest kwetsbaren voor het virus opnieuw een booster te geven.

12.05

Onderzoek Israël: 4 coronaprikken beschermen beter dan 3

Ouderen die vier keer zijn ingeënt tegen het coronavirus hebben minder kans om besmet te raken dan mensen met drie prikken. Dat meldt het Israëlische gezondheidsministerie nadat gegevens van ongeveer een miljoen zestigplussers waren bekeken.

Het gaat om een vooronderzoek met gegevens van 400.000 mensen die een vierde prik gehad hebben en 600.000 mensen die drie keer zijn gevaccineerd. Mensen met een vierde dosis waren twee keer zo goed beschermd tegen besmetting en drie keer zo goed tegen ernstige ziekte, vergeleken met mensen die drie keer waren ingeënt.

11.22

Omikron hindert de bedrijvigheid in de eurozone

De economische activiteit in het eurogebied groeit momenteel in het laagste tempo in bijna een jaar. Dit nu de omikronvariant van het coronavirus flink om zich heen grijpt. Vooral dienstverlenende bedrijven, zoals winkels, restaurants, cafés en vervoerders, hebben last van de aangescherpte beperkingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, merkt de Britse marktonderzoeker IHS Markit.

11.20

'Scholier moet kunnen herkansen na quarantaine'

Scholieren die door het coronavirus thuis in quarantaine zitten, daardoor een toets missen en dus aangewezen zijn op de herkansing, moeten daarna de kans krijgen om die toets over te doen als ze een onvoldoende halen. De eerste poging hoort niet de laatste kans te zijn, zo vindt oudervereniging Ouders en Onderwijs.

10.15

Kabinetsberaad in Catshuis begonnen

In het Catshuis in Den Haag is het overleg begonnen over verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Een deel van het kabinet en deskundigen onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel spreken daar over heropening van de horeca en de cultuur- en evenementensector. Ook wordt gekeken of er weer publiek bij sportwedstrijden aanwezig mag zijn.

Premier Mark Rutte zei vrijdag 'gematigd optimistisch' te zijn over mogelijke versoepelingen ondanks hoge besmettingscijfers. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken blijft wel gehandhaafd, zei hij toen. Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit en geven Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie.

08.53

Gommers wil aanpassing quarantaineregels voor scholieren

De quarantaineregels voor schoolgaande kinderen moeten worden aangepast, zegt ic-arts Diederik Gommers tegen BNR. De roep om versoepeling van de quarantaineregels wordt steeds groter omdat door omikron steeds meer mensen thuis zitten. Vooral schoolgaande kinderen en hun ouders merken het aangezien er veel besmettingen op basisscholen zijn.

"De bedoeling is dat zoveel mogelijk kinderen zo lang mogelijk naar school kunnen gaan, maar met de huidige regels is dat niet haalbaar", zegt Gommers.

08.05

China en IOC versoepelen coronamaatregelen voor Winterspelen

Een kleine twee weken voor de start van de Olympische Spelen in Beijing hebben China en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de coronamaatregelen iets versoepeld. Zo is de zogeheten Ct-waarde bij de PCR-tests teruggebracht van 40 naar 35. Dat betekent dat de tests iets minder gevoelig zijn. Ook hebben de organisatoren de periode waarin iemand als 'close contact' van een besmet persoon wordt gezien ingekort van veertien naar zeven dagen.

Met het terugbrengen van de Ct-waarde naar de norm die in de meeste landen geldt, zouden de deelnemers die eerder al het coronavirus hebben doorgemaakt iets minder snel een positieve uitslag krijgen.

07.45

Maak reizen zonder beperkingen mogelijk

Grote luchtvaartmaatschappijen hebben er in het Verenigd Koninkrijk op aangedrongen om reizen zonder beperkingen mogelijk te maken. Dat moet op z'n minst gelden voor mensen die zijn gevaccineerd, schrijven onder meer British Airways en Ryanair in een brief aan de Britse minister van Volksgezondheid. Zo vinden ze dat recente beperkende maatregelen niet hebben geholpen bij het voorkomen van de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

Ook roepen de vliegmaatschappijen op om grenssluitingen en vliegverboden uit te sluiten als reactie op toekomstige virusvarianten. De luchtvaartsector is hard getroffen door de pandemie.

Foto: Pexels.
Foto: Pexels.
07.30

Schaatsers tellen dagen af tot vertrek naar China

De meeste olympiërs vertrekken woensdag richting China en zijn blij dat ze daarmee het risico om een coronabesmettting in Nederland op te lopen achter zich laten. Veel schaatsers zaten in quarantaine in eigen huis of verblijven al wekenvin een hotelkamer. Zoals Ireen Wüst het eerder al verwoordde, is er vooral angst nu nog besmet te raken.

"Al die corona-ellende maakt het wel lastig", zei Marcel Bosker in Heerenveen, waar hij afgelopen weekend zijn tweede nationale allroundtitel pakte. Hij had zelf ook even getwijfeld of hij wel mee zou doen aan de NK en vermoedt dat de afmeldingen van olympiërs vooral waren uit angst een besmetting op te lopen. De 25-jarige schaatser zit al ruim een week alleen thuis. "Ik ga nergens heen, ontmoet niemand en laat de boodschappen bezorgen."

03.30

Kabinet beraadt zich in Catshuis op versoepeling coronaregels

Een deel van het kabinet praat maandag in het Catshuis over een verder versoepeling van de coronamaatregelen. Daarbij wordt vooral gekeken naar heropening van de horeca en de cultuursector. Dinsdag valt een definitief besluit. Het OMT heeft volgens ingewijden het kabinet geadviseerd de samenleving nagenoeg helemaal te heropenen, maar tot niet later dan acht uur 's avonds en alleen onder strenge voorwaarden.

01.00

Wereldwijd grote onderwijsachterstanden door coronacrisis

UNICEF grijpt 24 januari, de Internationale Dag van het Onderwijs, aan om alarm te slaan over de grote leerachterstanden die door coronamaatregelen zijn ontstaan. Bijna twee jaar na de uitbraak van de pandemie worden nog altijd meer dan 635 miljoen leerlingen getroffen door volledige of gedeeltelijke schoolsluitingen, stelt de kinderrechtenorganisatie.

00.25

Rijke landen trekken vaker verpleegpersoneel uit arme landen aan

Rijke landen die buitenlands verpleegpersoneel aantrekken om de omikrongolf op te vangen in ziekenhuizen, werken ongelijkheid in de hand. Dat zegt de International Council of Nurses (ICN), een federatie die 130 nationale verpleegorganisaties en 27 miljoen verplegers vertegenwoordigt, in een nieuw rapport. De rijke landen halen verpleegpersoneel uit landen als Nigeria of het Caribisch gebied met de belofte van hogere salarissen en een gestroomlijnde immigratieprocedure.

23.15

Nepotisme en racisme bij de WHO

Binnen de Wereldgezondheidsorganisatie is sprake van machtsmisbruik, nepotisme en racisme. Dat blijkt volgens NRC uit intern onderzoek. De misstanden hebben volgens WHO-medewerkers een effectieve aanpak van de coronacrisis in de weg gestaan. Volgens meerdere bronnen kan de WHO door de interne gebreken niet de hoofdrol spelen die de organisatie is toebedeeld bij de bestrijding van gezondheidscrises.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!