Massale toeloop van carnavalsvierders gevreesd door Carnavals Federatie

25 januari 2022 om 14:13 • Aangepast 26 januari 2022 om 12:50
nl
De Brabantse Carnavals Federatie (BCF) gaat woensdag rond de tafel zitten met de veiligheidsregio's over hoe om te gaan met carnaval. Voorzitter Rob van de Laar vreest dat grote groepen mensen naar de Brabantse steden komen en geen rekening houden met de anderhalve meter afstand.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

"Carnaval op anderhalve meter is geen carnaval. Wat kun je nog organiseren?", zegt voorzitter Rob van de Laar. Volgens hem staat de overheid voor een groot dilemma: hoe ga je handhaven? "Vorig jaar waren de cafés dicht en was het niet zo moeilijk om carnaval te verbieden. Maar dit jaar zijn de kroegen open."

Van de Laar verwacht veel verklede mensen in de grote steden en is daar in deze situatie niet blij mee. "Ik kan daarover alleen maar mijn zorg uitspreken."

"Als je hekken om een marktplein zet, wordt het al snel een festival en dat mag niet. Wie gaat er dan handhaven?"

"Mensen laten zich niet tegenhouden, gaan de straat op en de kroeg in. Het zijn ook grotere groepen dan op de Elfde van de Elfde", vertelt Van de Laar. Maar de cafés gaan toch om tien uur dicht? Van de Laar: "Fervente carnavalsvierders stoppen hun zakken vol met bier of andere dranken en gaan op straat verder. Als je dan hekken om een marktplein zet, wordt het al snel een festival en dat mag niet. Wie gaat er dan handhaven?"

De BCF spreekt woensdag met de drie veiligheidsregio's. Begin volgende week is er overleg met de gemeenten die bij de BCF zijn aangesloten. Carnaval valt dit jaar van 26 februari tot en met 1 maart.

Lees alles over carnaval op onze themapagina.

Juist in deze coronatijd wil Omroep Brabant het gevoel van carnaval omarmen, vasthouden en koesteren. Ook dit jaar wordt carnaval bij Omroep Brabant een kleinfisjenie! Uiteraard doen we dat binnen de geldende coronamaatregelen. Omroep Brabant vraagt carnavalsvierders die meedoen aan onze activiteiten rekening te houden met die regels. Op die manier kunnen we er samen een mooi feestje van maken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.