Video

Jumbo ook op zondag open in Sprang-Capelle en dat ligt héél gevoelig

25 januari 2022 om 17:30 • Aangepast 26 januari 2022 om 11:18
nl
De Jumbo in Sprang-Capelle is voortaan ook op zondag open. En dat besluit heeft de tongen in het protestantse dorp flink losgemaakt. Waar sommigen de zondagsrust willen blijven koesteren, denken anderen dat het er toch ooit van moet komen. SGP-voorman Richard Tiemstra zinspeelt op een tegenbeweging. "Ik vind het onze plicht om ondernemers te steunen die op zondag wel dicht blijven. Je kunt je boodschappen ook ergens anders doen."
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De kogel is door de kerk. Ook in Sprang-Capelle lijkt het gedaan met de ‘heilige’ zondagsrust. Die zondagsrust is een (protestants) Christelijke traditie, voor velen in het dorp nog altijd enorm belangrijk. Op straat en op Facebook is de Jumbo dan ook het gesprek van de dag. Het supermarkt concern krijgt complimenten dat ze het aandurven om op zondag open te gaan in Sprang-Capelle, maar ook veel negatieve reacties.

Ondernemer Flip van Tilborgh is helemaal niet te spreken over het besluit van Jumbo. “Dit grijpt er diep in, ik betreur dat zeer." Een andere dorpsbewoner stelt: “Het zal een keer moeten, ik ben zelf Christen. Ik ga zondags naar de kerk, maar je houdt het niet tegen."

De SGP wilde het met Jumbo bespreken, vertelt fractievoorzitter - én tegenstander van de openstelling - Richard Tiemstra. “We hebben contact gehad met het hoofdkantoor om onze zorgen uit te spreken. Contact via de mail, met iemand die hoog in de organisatie zit. Ze willen ook op zondag de klanten in Sprang-Capelle bedienen, was het antwoord.”

“ Je kunt ook ergens anders je boodschappen halen dan bij de Jumbo, dat is een overweging die ik vrijelijk uitspreek.”

De plaatselijke SGP-voorman benadrukt: “Het is mogelijk gemaakt door een meerderheid in de Waalwijkse politiek. Ze mogen open, ze doen niets verkeerd. Maar wij betreuren het ten zeerste."

Tiemstra vertelt dat hij veel telefoontjes heeft gehad van mensen met die zich echt zorgen maken. “We hebben ook overleg gehad met de kerken. Daarvandaan kwam ook de vraag: wat gaan jullie doen? Wat kunnen we doen tegen deze zondag openstelling?”

“Het is niet zo dat we zeggen koop niet bij de Jumbo, daar is geen sprake van”, aldus de SGP-voorman. “Wel vinden we het onze plicht om straks die ondernemers te steunen die wel gesloten blijven op zondag. Je kunt ook ergens anders je boodschappen halen dan bij de Jumbo, het is een overweging die ik vrijelijk uitspreek.”

De andere supermarkt in het dorp (PLUS supermarkt) wil zich absoluut niet mengen in de discussie over de zondagsrust in Sprang-Capelle.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.