Wildcrossers rijden natuurgebied aan gort: 'Ronduit asociaal'

26 januari 2022 om 12:40 • Aangepast 26 januari 2022 om 17:31
nl
‘Ronduit asociaal’ noemt boswachter Eric Schram het. Wildcrossers hebben een stuk nat hooiland in natuurgebied Sang en Goorkens bij Mierlo helemaal verwoest.
Profielfoto van Bas Crommentuijn
Geschreven door
Bas Crommentuijn

Dinsdagmiddag kwamen collega’s van Erik de vernieling tegen tijdens hun dagelijkse rondje door het natuurgebied. Ze zien steeds vaker bandensporen van wildcrossers die als hobby door het gebied rijden.

“Ik vind het nogal asociaal dat er zo met de natuur omgegaan wordt. Op de paden in dit natuurgebied mag sowieso niet gereden worden. De kwetsbare weides gebruiken als crossbaan is al helemaal niet de bedoeling”, vertelt de boswachter.

"We moeten het maar weer beter gaan afsluiten."

De boswachter vindt het heel vervelend dat hij nu maatregelen moet nemen: “We moeten het gebied maar weer beter gaan afsluiten. Hekken tussen de hooilanden en de paden plaatsen. En slagbomen om het verkeer uit het gebied te houden.”

Het vernielde hooiland is volgens Erik extra kwetsbaar. “We maaien dit stuk grond zelf en daar gebruiken wij speciale grasmaaiers voor die geen bandensporen achterlaten. Die sporen zorgen voor grote schade aan dit stuk natuur."

"Op de stukken waar gereden is groeit dit voorjaar helemaal niks meer."

"In de lente staan natte hooilanden in bloei met orchideeën en andere zeldzame bloemen. Dan zijn er ook veel verschillende soorten vlinders die genieten van de zoete nectar van de bloemen. Op de stukken waar gereden is, groeit dit voorjaar helemaal niks meer.”

Wandelaars laten weten dat zij even verderop twee 4x4 jeeps uit de bossen zagen komen. Mogelijk hebben zij de schade aangericht.

Hier zullen in de lente geen bloemen bloeien (foto: Erik Schram).
Hier zullen in de lente geen bloemen bloeien (foto: Erik Schram).
Bandensporen in natte hooilanden (foto: Erik Schram).
Bandensporen in natte hooilanden (foto: Erik Schram).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.