Video

'Mamma, wat doe jij eigenlijk om de wereld beter te maken?' Nou, dit dus

27 januari 2022 om 07:00 • Aangepast 29 januari 2022 om 08:36
nl
“Wij hebben het hier in Nederland zo goed”, zegt Ilse de Graaf uit Eindhoven als ze uitlegt waarom ze mee gaat helpen om een nieuw kamp voor vluchtelingen op te bouwen op het Griekse eiland Lesbos. Een directe vraag van haar tienerdochter gaf uiteindelijk de doorslag: “Mamma, wat doe jij eigenlijk om de wereld beter te maken?”
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

In de reiskoffer die Ilse op 4 maart meeneemt naar Griekenland zit bepaald geen vakantiekleding. De Eindhovense neemt vooral stevige werkkleding mee. Samen met zes vriendinnen gaat ze op het Griekse eiland Lesbos een nieuw kamp opbouwen, speciaal gericht op vluchtelingen met jonge gezinnen en zwangere vrouwen. “Het wordt echt handen uit de mouwen steken.”

"Ik wilde iets meer doen dan alleen geld doneren.”

“Om politieke redenen is er in het bestaande vluchtelingenkamp op Lesbos steeds minder mogelijk”, zegt Ilse de Graaf. “Vluchtelingen zitten daar feitelijk opgesloten, er is niets te doen en er is weinig uitzicht op een toekomst. Dat wil de organisatie ‘Because We Carry’ aanpakken door ergens anders op het eiland een soort dagbestedingskamp voor vluchtelingen mogelijk te maken."

Foto: Jorinde van Hooff Fotografie.
Foto: Jorinde van Hooff Fotografie.

Ilse hoorde van de organisatie via een collega van Afghaanse afkomst. “Ik wilde iets meer doen dan alleen geld doneren. Ik heb mijn gegevens achtergelaten op de website van die organisatie, maar toen er een mailtje kwam met de mededeling dat ik mee mocht, was het toch even schrikken.” Zes vriendinnen bleken meteen bereid om mee te gaan.

"We gaan iets heel moois neerzetten zodat die mensen straks een fijne plek hebben.”

De zeven vrouwen haalden in korte tijd het streefbedrag dat nodig is voor hun missie bij elkaar. “Dat geld gebruikt de organisatie onder andere voor voedsel- en kraampakketten. Het is zeker niet voor ons”, benadrukt Ilse de Graaf. “We betalen onze eigen reiskosten.”

Voorlopig weten ze alleen dat ze op Lesbos ingezet zullen worden voor de opbouw van het nieuwe kamp. “Misschien zien we de vluchtelingen zelf wel helemaal niet, maar gaan we wel iets heel moois neerzetten zodat die mensen straks een fijne plek hebben.”

Samen op avontuur.
Samen op avontuur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.