Liveblog

Coronanieuws: NS laat minder treinen rijden door uitval personeel

27 januari 2022 om 17:13 • Aangepast 28 januari 2022 om 09:10
nl
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP
  • Nachthoreca en kabinet gaan in gesprek over '1G-beleid'
  • Vrijwel heel Europa kleurt donkerrood
  • Aantal coronagevallen stijgt te snel: 78.000 positieve tests niet gemeld
  • 13.158 besmettingen op donderdag, het hoogste dagaantal ooit
  • Ruim 5800 werkgevers moeten 160 miljoen euro aan loonsteun teruggeven

Liveblog

22.55

Dit liveblog is gesloten.

19.22

Gratis mondkapjes en zelftests voor mensen met laag inkomen

Gemeenten krijgen volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Er komen tot 1 mei ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen extra kapjes en tests.

Voor mensen met een laag inkomen worden tot 1 mei 10 miljoen mondkapjes en 10 miljoen zelftesten beschikbaar gesteld. De gemeenten met veel besmettingen en een lage vaccinatiegraad krijgen in die periode 5,5 miljoen maskers en 5,5 miljoen tests.

17.59

Steeds minder boosters gezet

Steeds minder mensen halen een boosterprik tegen het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen hebben iets meer dan 343.000 mensen een oppepprik gekregen. Dat is het laagste aantal sinds november, toen de boostercampagne nog op gang moest komen.

De boostercijfers worden twee keer per week bijgewerkt. Op dinsdagen meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de aantallen tot en met de zondag ervoor. Op donderdagen komen de cijfers tot en met de woensdag op het coronadashboard van de overheid te staan.

17.47

Poppodia nog amper open door maatrelen

Hoewel poppodia sinds afgelopen woensdag weer publiek mogen ontvangen en concerten kunnen organiseren, wordt dit vanwege de nog geldende maatregelen nauwelijks gedaan. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP onder poppodia in Amsterdam, Groningen, Venlo en Rotterdam. De podia hebben te maken met een verminderde capaciteit door onder meer de 1,5 meter afstand. Bovendien mag het publiek alleen zitten en hebben de podia een verplichte sluitingstijd van 22.00 uur.

17.25

RIVM mist nog 72.000 positieve tests

De achterstand in de registratie van positieve coronatests is iets gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt donderdag nog ongeveer 72.000 gevallen achter. De teller stond woensdag op 78.000 besmettingen die al wel bevestigd zijn, maar nog niet geregistreerd. Het RIVM zegt dat er aan een oplossing wordt gewerkt en dat die er waarschijnlijk volgende week is.

De achterstand komt doordat de computersystemen de hoge aantallen positieve tests niet kunnen verwerken.

17.11

NS laat minder treinen rijden door personeelstekort

De NS laat vanaf 7 februari minder treinen rijden omdat er steeds meer medewerkers thuiszitten door ziekte of omdat ze vanwege de coronaregels in quarantaine moeten. Op trajecten waar nu zes treinen per uur rijden, zullen dat er straks vier zijn, meldt de NS. Op trajecten waar de NS nu vier treinen per uur laat rijden, worden dat er twee.

"Door tijdelijk de dienstregeling af te schalen, creëren we meer ruimte om de oplopende ziektemeldingen op te vangen", stelt de NS.

Wachten op privacy instellingen...
17.00

KNVB vervroegt wedstrijd zodat er publiek kan komen

Voetbalbond KNVB heeft het aanvangstijdstip van de wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie tussen Excelsior en FC Emmen vervroegd van 21.00 uur naar 16.30 uur. Daardoor kan Excelsior zaterdag supporters ontvangen in het stadion in Kralingen. Het kabinet bepaalde eerder deze week dat bij sportwedstrijden tot 22.00 uur weer publiek is toegestaan.

De voetbalclubs mogen maximaal een derde van de capaciteit van hun stadion gebruiken. Dat betekent dat Excelsior zo'n 1500 supporters kan toelaten.

16.55

Weer polsbandjes voor de kroegen

Leeuwarden voert op vrijdag en zaterdag opnieuw het polsbandje in voor mensen die in de binnenstad naar de kroeg, een restaurant of het theater willen. Bezoekers krijgen het bandje wanneer ze een QR-code uit de CoronaCheck-app laten zien bij een controlepost. Op die manier hoeven ze niet meer hun code te laten zien bij elke voordeur. Meerdere gemeentes hanteerden het systeem toen de horeca eind vorig jaar weer openging.

16.48

Artsen komen met plan voor coronapil in Nederland

Het is nu aan de huisartsen om te bekijken of en hoe de coronapil van Pfizer ingezet kan worden in Nederland. Experts zullen zich buigen over het medicijn waarvoor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) donderdag een positief advies heeft gegeven. Ze stellen dan een zogenoemde behandelrichtlijn op, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Op basis van die richtlijn wordt het middel voorgeschreven aan coronapatiënten.

Nederland heeft nog geen coronapillen besteld bij Pfizer. Afgesproken is om de inkoop Europees te regelen en de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Pfizer lopen nog. Hoeveel tijd daarvoor nodig is, durft het ministerie niet te zeggen.

16.14

Bezoekers weer welkom in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer laat weer bezoek toe, zij het nog wat beperkt wegens de coronaregels. Het parlement liet de afgelopen tijd even geen publiek toe, en debatteerde alleen fysiek als het echt noodzakelijk is. Vanaf maandag zijn dagjesmensen en belanghebbenden weer welkom en tot tien uur 's avonds kan een beperkt aantal bezoekers debatten in de plenaire zaal bijwonen met een mondkapje op.

15.29

Ruim 64.000 positieve coronatests erbij, achterstand onbekend

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 64.602 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een van de hoogste aantallen ooit. Twee keer eerder waren er zo'n 65.000 positieve tests.

Het is niet bekend hoeveel besmettingen in werkelijkheid zijn bevestigd. Er is al ruim een week een grote achterstand bij het doorgeven van de uitslagen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De teller stond woensdag op 78.000 gemiste uitslagen in een periode van 9 dagen. Sinds donderdag geeft het RIVM niet meer elke dag een update.

15.21

13.158 besmettingen in Brabant

Het afgelopen etmaal zijn 13.158 besmettingen geconstateerd in Brabant. Dat is het allerhoogste dagaantal in onze provincie sinds de start van de coronapandemie. Woensdag ging het nog om 7030 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

EMA positief over coronapillen van Pfizer

De Europese vaccinwaakhond EMA is positief over de coronapillen die Pfizer heeft ontwikkeld. De toezichthouder adviseert de Europese Commissie om het middel goed te keuren. Brussel neemt die adviezen doorgaans snel over. Nederland had de pillen al mogen gebruiken, maar wachtte daarmee tot de goedkeuring er was.

Paxlovid, zoals het middel heet, is al goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het coronavirus en die risico lopen er ernstig ziek van te worden. Het middel bestaat uit twee pillen. De ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere ritonavir. Ze moeten twee keer per dag samen worden ingenomen en dat vijf dagen lang.

13.00

'1G-beleid onder voorwaarden acceptabel'

Voor nachtclubs en andere nachthoreca zou het werken met 1G-beleid, waarbij alle bezoekers worden getest op corona, een uitkomst kunnen zijn. Maar dan moeten er wel een aantal zaken goed worden afgedicht. Verschillende nachtclubs geven aan alle mogelijkheden om open te kunnen toe te juichen.

Nachtbelang zegt dat er op een aantal vragen nog wel antwoord moet komen. Zo wil de belangenbehartiger van het nachtclubs af van jojobeleid. Ook is het lastig om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten nachthoreca. Verder wil ze niet dat Nederland 'het wiel opnieuw gaat uitvinden', terwijl in landen om ons heen zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk de coronamaatregelen in zijn geheel worden afgebouwd.

Horecabezoekers moeten momenteel een coronatoegangsbewijs laten zien op basis van 3G. Dat betekent dat ze moeten aantonen dat ze gevaccineerd, getest of genezen moeten zijn van corona. Daarbij geldt nu ook een sluitingstijd van 22.00 uur en verplicht zitten. Voor veel nachtclubs zijn de beperkingen te ingrijpend. Ze kiezen er daarom voor niet open te gaan. Het kabinet gaf wel aan over 1G in gesprek te willen.

12.16

Zwemorganisatie dreigt met zaken tegen gemeenten om QR-code

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) dreigt juridische procedures te beginnen tegen ruim driehonderd gemeenten in Nederland, tegen het gebruik van de QR-code bij zwemlessen. Volgens de belangenbehartiger worden er uiterlijk maandag sommaties gestuurd naar alle gemeenten om zich te houden aan een eerdere uitspraak over een individueel zwembad.

Eerder bepaalde de voorzieningenrechter Midden-Nederland dat zwembad t Gooische Bad in Hilversum voorlopig niet hoeft te controleren op coronatoegangsbewijzen voor ouders die meegaan naar zwemles van hun kind. De rechter oordeelde dat zwemles valt onder onderwijs en dat het zwembad daarmee geen binnensportlocatie is. Het controleren van coronatoegangsbewijzen is daarom niet verplicht.

11.59

140 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen, iets minder dan gisteren

Deze donderdag liggen 140 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er iets minder dan gisteren, blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg in onze provincie. 18 nieuwe coronapatiënten werden opgenomen, maar meer zieken mochten dus naar huis. Drie mensen overleden in het ziekenhuis als gevolg van COVID-19.

Ook op de intensive care-afdelingen daalde het aantal coronapatiënten. Dat zijn er nu 33, het laagste aantal sinds 3 november.

10.18

NAC 'teleurgesteld' over een derde bezetting, maar opent stadion wel

In tegenstelling tot FC Twente opent NAC het stadion wel voor publiek, met de geldende coronamaatregelen. Wel laat NAC teleurgesteld te zijn dat slechts een derde van het stadion gevuld mag zijn met publiek. Het gaat om 6250 mensen, die op anderhalve meter afstand van elkaar moeten zitten. Dat laat de club weten op haar site.

"Enerzijds zijn wij verheugd weer supporters en sponsoren te mogen ontvangen, anderzijds teleurgesteld in het aantal. NAC was, is en blijft dan ook sterk voorstander van minimaal een 2/3e bezetting, maar uiteindelijk natuurlijk een vol Rat Verlegh Stadion."

Veel NAC-supporters drinken bier tijdens de wedstrijden.
Veel NAC-supporters drinken bier tijdens de wedstrijden.
09.40

Engeland schrapt mondkapjesplicht en coronapas

Engeland heeft donderdag de coronamaatregelen verder versoepeld. Het is met uitzondering van het Londense openbaar vervoer niet langer verplicht een mondkapje te dragen en ook het gebruik van de coronapas komt te vervallen.

De versoepelingen werden vorige week al bekendgemaakt door premier Boris Johnson. Hij zei toen ook dat het thuiswerkadvies kwam te vervallen. Die wijziging is al eerder ingegaan. De drie regels werden in december ingevoerd vanwege de omikronvariant van het coronavirus. Er kan volgens de premier worden versoepeld vanwege de boostercampagne.

Engeland krijgt de komende tijd met nog meer versoepelingen te maken. Vanaf half februari gelden er minder inreisbeperkingen voor reizigers vanuit het buitenland. Daarnaast wil Johnson de wet voor verplichte isolatie bij coronabesmettingen in maart laten aflopen.

08.13

Ruim 5800 werkgevers moeten 160 miljoen euro loonsteun teruggeven

Duizenden werkgevers moeten de volledige steun terugbetalen die ze in het voorjaar van 2020 ontvingen om lonen door te kunnen betalen. Uitkeringsinstantie UWV stortte het geld als voorschot en wilde voor 10 januari een eindafrekening van werkgevers om te zien op hoeveel financiële hulp ze daadwerkelijk recht hebben. Naar nu blijkt hebben 5840 bedrijven dit niet gedaan, waardoor ze in totaal zo'n 160 miljoen euro terug moeten betalen.

De overheid zette na de invoering van de eerste lockdown wegens het coronavirus het eerste loket voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op. Werkgevers kregen loonkosten tussen maart en eind mei vergoed als ze veel inkomsten misliepen door de pandemie. Naarmate de gederfde inkomsten opliepen kregen ze meer steun, dat als voorschot werd uitgekeerd. Maar voor de bepaling van de definitieve steun moesten werkgevers de exacte cijfers over het omzetverlies aanleveren, vaak met accountantsverklaring.

07.10

Nachthoreca en kabinet gaan in gesprek over '1G-beleid'

Het kabinet gaat in overleg met de nachthoreca om te kijken of ze geholpen zouden zijn met 1G-beleid. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers toegezegd tijdens het coronadebat. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken had gevraagd of de sector misschien zou kunnen heropenen als alle bezoekers zich laten testen voordat ze naar binnen gaan, al vindt ze de oplossing 'niet ideaal'.

Horecabezoekers moeten momenteel een coronatoegangsbewijs laten zien op basis van 3G. Dat betekent dat ze moeten aantonen dat ze gevaccineerd, getest of genezen moeten zijn van corona. In de Kamer wordt ook gesproken over de mogelijkheid om 2G in te voeren, waardoor mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn niet meer naar binnen zouden kunnen. Bij 1G moet iedereen zich laten testen.

Een discotheek.
Een discotheek.
06.58

Recordaantal infecties in Duitsland, twee jaar na eerste geval

Duitsland meldt donderdag een recordaantal van 203.136 besmettingen. Nog niet eerder werden er in het land zo veel gevallen binnen 24 uur geregistreerd. Het record komt precies twee jaar nadat de eerste coronabesmetting in het land werd vastgesteld.

Op 27 januari 2020 werd het virus voor het eerst geconstateerd bij een man in de Duitse regio Beieren. Sindsdien zijn er door het Robert Koch Institute (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meer dan 9 miljoen besmettingen gemeld. Meer dan 117.000 Duitsers overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

06.55

Alleen in energiesector vorig jaar meer faillissementen

Van alle sectoren zijn afgelopen jaar alleen in de sector energie, water en milieu meer bedrijven failliet gegaan dan een jaar eerder. Meerdere energiebedrijven zijn eind vorig jaar omgevallen nadat gas en elektriciteit veel duurder waren geworden. Verder daalde het aantal faillissementen volgens de Kamer van Koophandel (KVK) vergeleken met 2020 met 41 procent, een duidelijk sterkere afname dan in dat eerste coronajaar.

Als reden voor die terugloop worden de steunmaatregelen vanuit de overheid gezien. "We moeten wel ernstig rekening houden met een inhaalslag aan faillissementen in 2022", zegt honorair hoogleraar ondernemerschapsontwikkeling Josette Dijkhuizen aan Maastricht School of Management in een toelichting. "Uiteraard is dit afhankelijk van het verloop van de pandemie en de verdere economische ontwikkeling."

06.53

Vrijwel heel Europa kleurt donkerrood, omikrongolf zwelt verder aan

De omikronvariant van het coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden door Europa, het aantal besmettingen loopt overal fors op. Dat is donderdag ook te zien op de nieuwe coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vrijwel alle regio's staan dan op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau.

Mogelijk blijft een enkele regio nog net een treetje lager steken, op rood. Het is nog nooit gebeurd dat alle streken op het hoogst mogelijke niveau stonden. De coronakaart bestaat uit 211 regio's in dertig aangesloten landen. Behalve Nederland zijn dat de 26 andere EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Landen als Groot-Brittannië, Zwitserland, Rusland en Turkije doen niet mee. In de afgelopen week stonden 196 regio's op donkerrood. Vijftien regio's in Roemenië, Polen en Hongarije kwamen uit op rood.

06.48

Advies: stel kwaliteit leven burger centraal in visie op corona

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) hebben het kabinet donderdag opgeroepen om snel te komen met een langetermijnvisie voor corona. Hierin zou de kwaliteit van het leven van burgers centraal moeten komen te staan.

Volgens het SCP en de RVS heeft de pandemie onder meer de capaciteitsproblemen in de zorg en de kansenongelijkheid in het onderwijs blootgelegd. Juist dit soort maatschappelijke problemen moeten worden aangepakt in het toekomstperspectief, luidt de oproep. "Dat vraagt om politieke keuzes waar we naar toe willen als land, en hoe we daar komen."

06.45

Rotterdamse minima kunnen gratis zelftest krijgen

Als eerste grote stad in Nederland stelt Rotterdam vanaf donderdag zo'n 100.000 gratis zelftesten beschikbaar aan inwoners met een kleine portemonnee. De gemeente, die niet kon wachten en de testen alvast zelf ophaalde, loopt hiermee vooruit op de gratis zelftesten voor mensen met een laag inkomen die het Rijk beschikbaar stelt voor gemeenten.

Het kabinet zegde in december vorig jaar toe 10 miljoen gratis zelftesten voor corona te verstrekken aan minima in 352 gemeenten. Zij zouden deze vanaf medio februari onder meer via de Voedselbank en Leger des Heils kunnen krijgen. Maar omdat de nood in Rotterdam volgens de Rotterdamse wethouder Armoedebestrijding Michiel Grauss hoog is, heeft de gemeente een vrachtwagen gestuurd om de zelftesten alvast op te halen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
06.44

Kuipers: mogelijk extra booster na Janssen voor bezoek Duitsland

Zorgminister Ernst Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met Janssen gevaccineerd zijn een extra booster kunnen krijgen, zodat zij binnenkort wel welkom zijn in Duitsland. Voor het Janssen-vaccin volstaat een enkele prik voor een volledige vaccinatie, maar in Duitsland zijn één Janssen-prik en een booster niet voldoende voor een coronapas. Daar is in Duitsland een derde vaccinatie voor nodig. Kuipers vindt het jammer dat Duitsland hierin een andere afweging maakt dan de rest van de Europese lidstaten. "Helaas kunnen wij dat niet veranderen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!