Ranomi is een echte Brabander geworden: 'Haar deur staat altijd open'

27 januari 2022 om 18:56
nl
Zwemcoach Jacco Verhaeren en oud-topzwemster Maud van der Meer roemen Ranomi Kromowidjojo en vinden dat ze behoorlijk verbrabantst is. Bijna 14 jaar geleden kwam de toen 17-jarige zwemster uit het Groningse dorp Sauwerd naar Eindhoven. Tegenwoordig woont ze in Aalst bij Eindhoven. “En de deur staat altijd open, typisch Brabants”, zegt Maud van der Meer uit Uden.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Kromowidjojo legde in het zwembad in Eindhoven het fundament voor een fantastische carrière met drie gouden medailles op de Olympische spelen, 17 wereldtitels en 24 Europese titels en tal van andere prestaties en prijzen.

Toen ze in 2008 verhuisde werd Jacco Verhaeren uit Eindhoven haar coach. “Dat was voor haar best wel een stap, maar ik denk dat ze het goed opgepakt heeft en na al die jaren met heel veel plezier hier woont.”

Hoewel Kromowidjojo al zo lang in Eindhoven zwemt en in Brabant woont is aan haar tongval weinig Brabants te horen. “Maar haar mentaliteit, die ze van huis uit heeft meegekregen, past goed bij de Brabantse”, stelt Verhaeren die haar thuis vindt horen in het rijtje grootheden als Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn.

Vooral haar flexibele ‘mindset’ en het vermogen om zich makkelijk aan te passen, zijn volgens haar oud-coach typerend voor een Brabander. “Niet moeilijk doen en er gewoon voor gaan.”

"De deur bij Ranomi staat altijd open voor een kop koffie en om bij te praten."

Maud van der Meer zwom jaren met Ranomi Kromowidjojo en heeft haar zien veranderen. “Ze is in de loop der jaren een stuk losser geworden. Samen eten maken en altijd in voor een koffie om bij te praten. We hebben na wedstrijden ook een hoop afterparty’s bezocht, maar dat deed iedereen.”

De Udense stopte vorig jaar met topzwemmen, maar het contact is altijd warm gebleven. Achter haar huis hebben Kromowidjojo en haar partner oud-zwemmer Ferry Weertman een zwembad. “Ik mag daar gewoon gebruik van maken, net als straks van de in aanbouw zijnde fitnessruimte.”

De hamvraag is natuurlijk of Kromowidjojo ‘houdoe’ zegt. Volgens Jacco Verhaeren wel, maar niet dagelijks. Maud van der Meer moest lachen om de vraag. “Meestal niet, maar soms wel en dan op een soort van lacherige manier.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.