Sluwe Marianne Vos wint haar achtste wereldtitel veldrijden

29 januari 2022 om 22:33 • Aangepast 30 januari 2022 om 22:48
nl
Acht jaar geleden won Marianne Vos haar zevende wereldtitel in het veldrijden. Daarna wist ze nog een keer zilver en twee bronzen medailles te winnen, maar een nieuwe wereldtitel kwam er niet. Tot vandaag. In het Amerikaanse Fayetteville maakte ze haar favorietenstatus waar en voegde Vos een achtste wereldtitel toe aan haar indrukwekkende palmares.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Vooraf werd er een tweestrijd verwacht tussen Vos en landgenote Lucinda Brand. Al snel werd duidelijk dat het ook een duel tussen die twee vrouwen zou worden.

Ceylin del Carmen Alvarado, in 2020 wereldkampioen, kon in de eerste anderhalve ronde nog bijblijven. Toen ze even moeite had op een bergje snelde Brand weg. Vos keek het even aan, maar ging er al snel voorbij en reed het gat met Brand dicht. Met nog vijf rondes te rijden zaten de twee favorieten samen op kop.

Het had heel anders kunnen zijn, want na een halve minuut lag Vos al bijna op de grond. In de tweede bocht kwam ze in aanraking met het achterwiel van Alvarado. Half vallend kwam Vos bijna in de hekken terecht, maar ze wist zich nog net staande te houden.

Wachten op privacy instellingen...

Frustratie
Met nog vier rondes te gaan zorgde Vos voor frustratie bij Brand. Meerdere keren gaf de regerend wereldkampioen aan dat de renster uit Babyloniënbroek over moest nemen. Vos bleef koel en reageerde niet. Vertrouwend op haar snelheid in het slot van de wedstrijd én in een eventuele sprint, liet ze liever rensters uit de achtergrond aansluiten dan aan kop te fietsen en te veel energie verspelen. Het zorgde voor zichtbare frustratie bij Brand.

Continu zat Vos in het wiel van Brand, die geen moment de ruimte kreeg om weg te rijden. Tegen het einde van de vierde ronde dwong Brand Vos dan toch op kop. Net voor de voorlaatste ronde vroeg Vos aan Brand om over te nemen, die dat op haar beurt weigerde. Niet veel later zat Brand toch weer op kop.

Beslissing
Met nog anderhalve ronde te rijden ging Vos op de heuvel even op de pedalen staan. Ze nam twee fietslengtes voorsprong op Brand, maar echt wegrijden deed ze nog niet. Het leek een speldenprikje, meer een test voor de laatste ronde. Er volgden nog een paar halve pogingen, maar iedere keer ging Vos weer net zo snel in het wiel van Brand zitten.

Vos vertrouwde volledig op haar snelheid in de sprint in duel met Brand. En terecht, zo bleek. Ze kwam sprintend als eerste over de meet en pakte zo - slim rijdend - haar achtste wereldtitel in het veldrijden.

Wachten op privacy instellingen...

Behalve Vos eindigden er nog twee Brabantse dames in de top tien. Yara Kastelijn kwam als vijfde over de finish, Inge van der Heijden werd negende.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.