Liveblog

Coronanieuws: 19.379 Brabantse besmettingen, ruim 100.000 in heel Nederland

1 februari 2022 om 12:33 • Aangepast 10 februari 2022 om 12:18
nl
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 19.379 besmettingen erbij in Brabant.
  • Kuipers wil meer onderzoek naar 2G.
  • 2G gaat het niet halen nu ChristenUnie steun intrekt.
  • Half miljoen Nederlanders verliezen coronapas.

Liveblog

22.45

Dit liveblog is afgesloten

17.15

Waar mensen besmet raken, wordt vrijwel niet meer vastgesteld

Op elke twintig mensen bij wie het coronavirus wordt vastgesteld, wordt van slechts een persoon vastgesteld hoe hij of zij besmet is geraakt. De overige negentien besmettingen blijven onopgehelderd, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De bron- en contactonderzoekers kunnen de hoge aantallen positieve tests niet verwerken. Zij zagen in de afgelopen week meer dan een half miljoen positieve tests langskomen in hun computersystemen. Bij iets meer dan 20.000 mensen werd de 'setting van besmetting' achterhaald.

De thuissituatie is nog altijd de belangrijkste plek waar mensen het virus aan elkaar overdragen. Iemand raakt buiten de deur besmet, neemt het virus mee tot achter de voordeur en steekt daar gezinsleden of huisgenoten aan. Meer dan de helft van de herleide besmettingen is zo gebeurd. Meer dan een kwart gebeurde op een school of kinderdagverblijf. Verder raakte iets meer dan 5 procent besmet op de werkvloer, het hoogste percentage sinds december.

16.20

Ruim 52.000 kinderen onder 12 hebben coronaprik gekregen

In de afgelopen weken hebben 52.047 kinderen onder de 12 een prik tegen het coronavirus gekregen. Dat is 4 procent van alle kinderen in deze leeftijdsgroep. 351 kinderen van 5 tot en met 11 jaar hebben ook al de tweede prik gehaald, waarmee ze volledig gevaccineerd zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt voor het eerst met cijfers over de vaccinaties onder jonge kinderen. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met medische risico's kunnen sinds half december worden ingeënt. Half januari volgden de kinderen zonder medische risico's.

16.00

Opnieuw meer dan 100.000 nieuwe coronagevallen in één dag

Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 105.840 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat aantal is mogelijk vertekend doordat er achterstallige registraties van positieve testuitslagen van afgelopen weken bij zitten.

Maandag werden ook al meer dan 100.000 nieuwe besmettingen gemeld. Dat aantal was mogelijk eveneens vertekend door het inhalen van de achterstand bij het RIVM.

Het dagelijkse aantal nieuwe coronagevallen was afgelopen weken zo hoog, dat er een achterstand ontstond in de registratie van alle positieve testuitslagen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

15.50

Opnieuw meer operatiekamers in gebruik

De ziekenhuizen in ons land hebben opnieuw meer operatiekamers in gebruik genomen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Was er vorige week maandag nog 19 procent minder aan operatiekamers open dan normaal, afgelopen maandag was dat 15 procent minder dan anders.

Ook kunnen weer iets meer ziekenhuizen alle zorg die binnen zes weken moet worden gegeven ook zelf in die tijd bieden. Vorige week konden zestig ziekenhuizen dat, nu 63. "Hoewel dus verbetering zichtbaar is, blijft het zorgelijk dat deze zorg in een aantal ziekenhuizen niet altijd binnen de norm kan worden geleverd", zegt de NZa.

En ook kunnen meer ziekenhuizen planbare zorg, zoals heupoperaties, weer deels of geheel geven. Er is nog maar een ziekenhuis dat helemaal geen planbare zorg kan leveren, tegen vorige week vijf. Veertien geven alle planbare zorg weer, een week geleden waren dat er zeven.

15.35

19.379 besmettingen erbij

In Brabant zijn sinds maandag 19.379 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Van zondag op maandag waren dat er ongeveer 500 meer.

Wachten op privacy instellingen...
15.20

Ruim half miljoen coronagevallen en ruim duizend nieuwe opnames

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 530.015 positieve coronatests geregistreerd. Het weekcijfer stijgt voor de vijfde week op rij en bereikt weer een nieuw record.

Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. In de afgelopen week waren de coronaklachten van 1056 mensen zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden. Een week eerder waren er na correctie 951 opnames, en de week daarvoor 770.

15.20

Ziekenhuis: door corona moeilijker medisch afval te verminderen

De coronapandemie maakt het lastiger om medisch afval in de ziekenhuizen te verminderen, meldt het Maasstad Ziekenhuis dinsdag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde eerder die dag voor de enorme hoeveelheid medisch afval die zich ophoopt tijdens de coronacrisis. De organisatie noemde injectienaalden, gebruikte tekstkits, lege vaccinflesjes en tienduizenden tonnen aan beschermende kleding.

15.15

Achterstand bij RIVM wordt snel kleiner

Nog altijd zijn er meer mensen positief getest dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreert, maar de achterstand wordt snel kleiner. Over de afgelopen vijftien dagen zijn er 81.000 positieve testresultaten, dus bevestigde besmettingen, die nog moeten worden doorgevoerd.

Op maandag stond de teller op 105.000 nog niet geregistreerde gevallen en op zondag op 131.000. Dat betekent dat er in twee dagen tijd ongeveer 50.000 achterstallige meldingen alsnog zijn binnengekomen.

15.05

Dagelijks honderden groepen in de kinderopvang dicht door corona

Door het hoge aantal coronabesmettingen blijven nu dagelijks honderden groepen in de kinderopvang noodgedwongen dicht. "Bij grotere organisaties zijn elke dag wel een of meerdere groepen gesloten", vertelt directeur Emmeline Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang. Exacte cijfers heeft de organisatie niet, maar het probleem is volgens de bestuurster wijdverspreid en groeiend.

15.05

CBR nam vorig jaar ondanks corona weer meer examens af

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft in vorig jaar ondanks de coronamaatregelen weer meer examens afgenomen. Het totaalaantal steeg met 20 procent naar 1,5 miljoen, het niveau van voor de coronacrisis.

Er zijn vooral meer theorie-examens afgenomen door het CBR. In 2020 waren dit er als gevolg van de coronamaatregelen nog 758.000, in 2021 ging het om 973.000 examens. Dit is volgens het CBR gerealiseerd door alle locaties zes dagen per week te openen "en ook in de avonduren theorie-examens mogelijk te maken".

14.30

Kamer stemt volgende week over motie om 2G in te trekken

De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over een motie om de wet die 2G-beleid mogelijk maakt definitief in te trekken. Eigenlijk stond het voorstel deze dinsdag al op de rol, maar indiener SGP wil graag dat er hoofdelijk wordt gestemd. Dat kan pas volgende week.

De motie kan naar verwachting rekenen op steun van vrijwel de hele oppositie. Ook de ChristenUnie stemt voor. Of de PvdA de motie zal steunen, moet nog blijken. Volgende week zullen alle Kamerleden individueel zich voor of tegen de motie moeten uitspreken.

14.15

237 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 237 nieuwe patiënten met corona opgenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen in één dag sinds 14 december.

In totaal liggen er nu 1137 coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Dat zijn er 102 meer dan maandag, de grootste stijging in de bezetting sinds 29 november. Dat getal is kleiner dan het aantal nieuwe opnames, doordat er ook mensen de verpleegafdelingen mochten verlaten.

Op de intensive cares nam het aantal patiënten met corona afgelopen etmaal af. Nog 206 bedden worden daar bezet gehouden door mensen met het coronavirus, 6 bedden minder dan maandag. Er werden 19 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen, maar doordat er ook mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, daalde de bezetting toch.

In totaal liggen er dinsdag 1343 mensen met corona in de ziekenhuizen.

13.50

Nachtclubs eisen perspectief met protest De nacht staat op

De nachthoreca wil ook graag zo snel mogelijk met het kabinet in gesprek. Sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn de clubs gesloten. Wat vooral steekt is dat er geen zicht is op wanneer de clubs weer open kunnen. Momenteel mag de horeca onder strenge voorwaarden tot 22.00 uur open. Verschillende uitbaters van clubs hadden eerder al aangegeven dat dit voor hen niet werkbaar is. Ze kiezen er daarom voor niet open te gaan.

13.10

België heeft omikronpiek achter zich, denken experts

België is het hoogtepunt van de omikrongolf voorbij, denken deskundigen. Na een wekenlange forse stijging van het aantal mensen dat de uiterst besmettelijke variant van het coronavirus opliep, daalt dat nu weer.

Het dagrecord aan besmettingen was al een week geleden. Sindsdien daalt het aantal besmettingen iedere dag gestaag, en inmiddels is ook het weekgemiddelde gestokt. "De daling zou weleens heel snel kunnen gaan", zegt de Gentse datawetenschapper Bart Mesuere tegen omroep VRT. Zoveel mensen hebben volgens hem inmiddels een omikronbesmetting doorgemaakt dat het virus geen nieuwe prooien meer weet te vinden. Ook viroloog Marc Van Ranst ziet de piek achter zich, zegt hij tegen de krant La Meuse.

12.40

We gingen mee met het mobiele prikteam van de GGD Hart voor Brabant

GGD Hart voor Brabant in Veghel heeft een mobiel prikteam dat aan huis de boosterprik komt zetten bij mensen die zichzelf door medische redenen moeilijk kunnen verplaatsen. Eerst heeft het team de verpleeghuizen bezocht en nu zijn thuiswonende ouderen aan de beurt. En die zijn erg blij met deze prikservice aan huis, zo merkte onze verslaggever die vanochtend mee op pad ging.

LEES OOK: Wim krijgt boosterprik thuis: 'Wil lang van mijn achterkleinkind genieten'

12.30

Meer coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen zijn vanochtend 173 coronapatiënten opgenomen, dertig meer dan gisteren. Dat maakte het ROAZ zojuist bekend. De afgelopen 24 uur zijn 49 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 24 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Er werd niemand overgeplaatst en één coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in een ziekenhuis in onze provincie.

12.00

Coronavaccin Novavax op zijn vroegst in maart beschikbaar

Het nieuwe coronavaccin van Novavax is nog niet in Nederland beschikbaar. In de loop van maart kan het waarschijnlijk worden gegeven. De plannen daarvoor worden momenteel uitgewerkt. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.

Het vaccin is in december goedgekeurd door de Europese Commissie, op advies van toezichthouder EMA in Amsterdam. Omdat het Novavax-vaccin anders werkt dan de andere middelen, zou het vaccin misschien aantrekkelijk kunnen zijn voor mensen die zich tot nu toe niet hebben willen laten prikken. De Gezondheidsraad adviseert om het Novavax-vaccin voor die groep beschikbaar te stellen.

11.18

Kuipers schuift omstreden 2G-wet op de lange baan

De 2G-maatregel lijkt voorlopig van tafel. Zorgminister Ernst Kuipers laat nader onderzoek doen naar de 2G-maatregel. Hij vraagt de Tweede Kamer de wet waarin 2G wordt geregeld, nog even niet te behandelen.

"Dat betekent dat het op de korte termijn niet in de gereedschapskist zit", zegt Kuipers in een toelichting over het 2G-beleid. In december werd de behandeling van 2G al eens uitgesteld. Er is vanuit de Tweede Kamer veel kritiek op het voorgenomen 2G-beleid, waarin alleen mensen met een bewijs van een recente vaccinatie tegen of genezing van het coronavirus toegang krijgen tot bepaalde plekken. Vooraf testen, het huidige 3G-beleid, is dan niet meer voldoende.

09.45

Organisatie Spelen hoopt op 30 à 50 procent tribunebezetting

De organisatoren van de Winterspelen van Beijing hopen de tribunes op de verschillende accommodaties voor ten minste 30 procent te mogen vullen met toeschouwers. Dit ondanks de strenge maatregelen om coronabesmettingen te voorkomen. Er zijn geen tickets verkocht voor de verschillende onderdelen, wel zijn er groepen mensen aangewezen die sporten mogen bijwonen.

In september was al bepaald dat buitenlandse toeschouwers vanwege de coronasituatie niet welkom waren in China. De uitverkorenen die wel de verschillende accommodaties mogen bezoeken, dienen zich aan strikte regels te onderwerpen, voor, tijdens en na hun bezoek.

09.30

Seizoenkaarthouders PSV in de wachtrij voor kaartjes

Nu het kabinet heeft besloten dat voetbalstadions voorlopig maar voor 1/3 gevuld mogen zijn, is het dringen voor PSV-fans om een kaartje te bemachtigen. Met de huidige versoepelingen kunnen seizoenkaarthouders gegarandeerd één van de twee komende Eredivisie-duels aanbieden, zo laat PSV weten. Supporters kunnen kiezen voor PSV - AZ (op zaterdag 5 februari) of PSV - sc Heerenveen (op zondag 20 februari).

Wanneer je rond halftien hebt ingelogd dan moet je geduld hebben: er zijn ruim zevenduizend wachtenden voor je.

Beeld: PSV.nl.
Beeld: PSV.nl.

Sommige fans geven aan al zoveel geduld te hebben gehad:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Voor anderen is de missie inmiddels geslaagd:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
09.21

Oppositie wil debat over 'half miljoen' zonder groen vinkje

Een flink deel van de oppositie wil snel debatteren over de regels rond de coronapas, waardoor waarschijnlijk zo'n half miljoen mensen een coronapas op basis van vaccinatie verliezen. De nieuwe regels gaan vrijdag al in, waardoor volgens een "ruwe schatting" van zorgminister Ernst Kuipers maximaal 540.000 mensen een automatisch groen vinkje kwijtraken.

SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, FVD, SGP, JA21, Groep-Van Haga, DENK en BBB steunden een verzoek van de PVV en Kamerlid Pieter Omtzigt om de regels te behandelen tijdens het debat over de verlenging van de coronawet.

08.55

Experts: ’We gaan Denemarken achterna’

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen valt lager uit dan verwacht. Experts denken daarom dat het omslagpunt in de omicrongolf dichtbij is, mogelijk al binnen enkele weken. Bij voortzetting van deze trend moet het kabinet volgens hen snel verder versoepelen, zo stellen verschillende deskundigen in De Telegraaf: "Het beeld dat in andere landen als Denemarken en Groot-Brittannië al eerder duidelijk werd, komt hier nu ook.”

Denemarken heft vandaag vrijwel alle coronamaatregelen op, hoewel het aantal besmettingen nog stijgt.

08.24

2G gaat het niet halen nu ChristenUnie steun intrekt

Coalitiepartij ChristenUnie keert zich officieel tegen 2G, het beleid waarmee mensen alleen toegang krijgen als ze kunnen bewijzen recent gevaccineerd tegen, of genezen van het coronavirus te zijn. De kleinste coalitiepartij heeft zich nooit groot voorstander van dat beleid getoond, en zal dinsdag voor een motie stemmen om het 2G-wetsvoorstel van tafel te halen.

Wachten op privacy instellingen...

De SGP heeft die motie ingediend, samen met Kamerlid Pieter Omtzigt. Het 2G-voorstel is omstreden en weinig populair buiten de coalitie. Volgens het AD stemt niet alleen de ChristenUnie, maar ook GroenLinks voor die motie. De PvdA zal in haar fractievergadering nog een besluit nemen over de motie. De kans bestaat dus dat de motie om het 2G-wetsvoorstel in te trekken, dinsdag al een meerderheid haalt. Maar zonder steun van GroenLinks en ChristenUnie lijkt een meerderheid voor 2G in de Eerste Kamer sowieso ver weg.

08.15

Inmiddels 200 coronabesmettingen bij Winterspelen Beijing

Drie dagen voor de openingsceremonie van de Winterspelen in Beijing zijn opnieuw 24 betrokkenen positief getest op het coronavirus. De organisatie meldt dat het om achttien personen gaat die maandag arriveerden in China, onder wie elf sporters of begeleiders. Bij zes personen die zich al in de zogenoemde olympische bubbel bevinden, werd ook een besmetting geconstateerd. In totaal staat het aantal aan de Spelen gerelateerde coronagevallen sinds 23 januari nu op tweehonderd.

Bij de Nederlandse delegatie zijn nog geen coronagevallen gemeld. De meeste atleten zijn sinds donderdag in China. De laatste groep vertrekt woensdag. Vrijdag is de opening van de Spelen.

Foto: ANP / Koen van Weel.
Foto: ANP / Koen van Weel.
07.00

Half miljoen Nederlanders verliezen coronapas

Van ruim een half miljoen Nederlanders vervalt het coronatoegangsbewijs (CTB) op 4 februari omdat ze niet op tijd hun boosterprik hebben gehad. Het geldt naar schatting voor maximaal 540.000 mensen, schrijft minister Kuipers aan de Tweede Kamer.

De geldigheid van het CTB wordt beperkt tot 180 dagen na besmetting en 270 dagen na vaccinatie. Volgens Kuipers kan de kortere geldigheidsduur ertoe leiden dat meer mensen een boostervaccinatie gaan halen.

Het coronatoegangsbewijs voor toegang tot onder meer horeca en culturele instellingen kan ook gekregen worden na een negatieve testuitslag of een coronaherstelbewijs.

06.00

Ongeveer een half miljoen coronagevallen afgelopen week

De corona-epidemie dendert onverminderd door. Het aantal positieve tests stijgt voor de vijfde week op rij en bereikt vandaag een nieuw record. Waarschijnlijk wordt de grens van een half miljoen bevestigde besmettingen in zeven dagen tijd doorbroken. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt vermoedelijk.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt vandaag met zijn wekelijkse overzicht. De cijfers worden voor de 83e keer gedeeld, in de 102e week van de coronacrisis in Nederland.

05.30

EU-coronareispas heeft nu geldigheidsduur van negen maanden

Het coronacertificaat is vanaf vandaag in de Europese Unie alleen nog geldig als reispas zonder aanvullende eisen voor wie korter dan negen maanden geleden volledig is gevaccineerd. Nederlanders die vóór 1 mei hun laatste COVID-19-prik hebben gehad, hetzij een prik van Janssen, hetzij twee prikken van de andere goedgekeurde vaccins, hebben een booster nodig om zonder poespas op vakantie te kunnen.

De regeling is het gevolg van overeenstemming tussen alle EU-landen over de geldigheidsduur van maximaal 270 dagen ofwel negen maanden voor het Europese vaccinatiebewijs en de afspraak de reisregels weer op elkaar af te stemmen. Ook landen als Oostenrijk en Italië, die eind vorig jaar extra eisen voor reizigers uit hoogrisicolanden als Nederland instelden toen de omikronvariant sterk opkwam, hebben daarmee ingestemd.

Wie een geldig Europees digitaal coronacertificaat (dcc) heeft, mag in principe niet worden onderworpen aan extra beperkingen, zoals tests of quarantaine, ongeacht de plaats in de EU waar hij vertrekt, staat in de nieuwe regels. Veel landen gebruiken het systeem met de QR-code ook voor toegang tot bijvoorbeeld de horeca, musea of het openbaar vervoer. Daarover bestaan geen Europese afspraken. Elke lidstaat staat het vrij voor binnenlandse doeleinden eigen regels te maken.

03.30

Denemarken neemt afscheid van coronamaatregelen

Denemarken heft vrijwel alle coronamaatregelen op, hoewel het aantal besmettingen nog stijgt. De mondkapjes kunnen af in het openbaar vervoer, winkels mogen onbeperkt klanten ontvangen en ook nachtclubs mogen open. Wel blijven nog regels gelden voor internationale reizigers. Denemarken is het eerste EU-land dat zo'n verregaande stap neemt.

COVID is geen gevaar meer voor de samenleving, meent de regering in Kopenhagen. "We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden", zei premier Mette Frederiksen vorige week. Zij ziet coronavaccins als "superwapens" tegen de pandemie.

03.30

Oostenrijk is eerste EU-land dat vaccinatie tegen COVID verplicht

Oostenrijk voert vandaag als eerste land in de Europese Unie de verplichting in ingeënt te zijn tegen COVID-19. De omstreden maatregel geldt voor alle ingezetenen ouder dan 17 jaar. Voor mensen die zijn genezen van COVID-19 geldt de verplichting niet. Volgens de officiële statistieken is 17 procent van de volwassen Oostenrijkers nog niet gevaccineerd.

00.00

CBS: Nog minder coronadoden in derde kwartaal 2021

Het coronavirus zorgde in het derde kwartaal van 2021 voor bijna drie keer minder doden dan een kwartaal eerder. In de maanden juli, augustus en september overleden 953 mensen aan COVID-19, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het kwartaal daarvoor overleden 2602 mensen aan COVID-19. Het is het tweede kwartaal op rij dat het aantal sterfgevallen veroorzaakt door corona hard daalt. In april, juni en juli vorig jaar was het aantal coronadoden ruim drie keer lager dan een kwartaal eerder. De vaccinatiecampagne kwam in diezelfde maanden steeds meer op gang.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!