Beroepsverbod voor internist na seksueel getinte appjes en opmerkingen

2 februari 2022 om 13:49 • Aangepast 10 februari 2022 om 13:49
nl
Een internist-oncoloog mag van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven zijn beroep niet meer uitoefenen, onder meer wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het ziekenhuis in West-Brabant waar de medicus werkte, diende een klacht in tegen de arts.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Ook een verpleegkundige diende de klacht in. De internist heeft zich volgens het tuchtcollege ‘structureel grensoverschrijdend gedragen tegenover verpleegkundige en andere collega’s’.

Hij ‘raakte hen ongewenst aan, stuurde seksueel getinte WhatsApp-berichten en maakte seksueel getinte opmerkingen’. De arts zei ook nog eens tegen een verpleegkundige ‘dat hij haar moest beoordelen, dat zij dus moest oppassen en dat het ziekenhuis altijd achter hem zou staan’, aldus het college. In welk ziekenhuis de man heeft gewerkt wordt niet bekendgemaakt.

‘Coachingstraject’
De dokter heeft een verpleegkundige ook zelfstandig consulten met patiënten laten houden en (slechte) uitslagen van scans laten mededelen, terwijl zij daartoe niet bevoegd was en dat eigenlijk meer zijn eigen taak was. De internist heeft verder enkele keren zonder toestemming het patiëntendossier van de overleden moeder van een verpleegkundige bekeken.

Hoewel de internist door zijn vakgroep en het ziekenhuis op zijn gedrag is aangesproken en zelfs een zogenoemd coachingstraject heeft gevolgd, is de internist ‘op verschillende fronten weer de fout ingegaan’, constateert het college. Tijdens de zitting heeft de internist ook ‘maar beperkt inzicht getoond in zijn gedrag’, oordeelt het gezelschap.

De Gazet van Antwerpen meldde donderdag dat de specialist in 2019 al een eerste keer onder vuur lag binnen het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ook het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft woensdag per direct de samenwerking met de internist-oncoloog beëindigd. Volgens de krant gaat het om een 56-jarige man.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.