Video

Freek (11) laat zien dat hij kan schilderen als Rembrandt

2 februari 2022 om 18:23 • Aangepast 3 februari 2022 om 18:58
nl
In het centrum van Eindhoven staat een container met daarin drie doeken met een tekening van een deel van Nachtwacht. Willekeurige voorbijgangers wordt gevraagd te komen schilderen. Zij kunnen zo eens voelen hoe het is om in de schoenen van Rembrandt te staan. Freek (11) is een van de eersten die met een penseel aan de slag mag: "Dit is zeldzaam. Ik denk dat ik niet zo geweldig ben als Rembrandt, maar ik denk dat er vast iets in zit."
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Het project is een onderdeel van het landelijke AVROTROS-programma ‘Het geheim van de Meester’ waarin topexperts het meesterwerk van Rembrandt van Rijn reconstrueren. Eindhovenaren kunnen mee te schilderen aan een publieksversie van een van de beroemdste schilderijen ter wereld en ontdekken of er wellicht een echte Rembrandt in hen schuilgaat.

De Eindhovense doeken vormen straks de helft van de publieksversie van het meesterwerk van Rembrandt van Rijn. De andere helft wordt door inwoners van Leiden geschilderd en zo ontstaat een ‘publieksnachtwacht’.

"We willen de liefde voor het schilderen en de kunst bijbrengen.

In het programma 'Het geheim van de Meester' is de reconstructie te volgen. Twee van de vier topexperts van het programma zijn ook in Eindhoven. Een van hen is kunstenares en onderzoeker Lisa Wiersma. Ze was maanden bezig met schilderen. In de container bekijkt ze vol belangstelling hoe de gewone Eindhovenaar het aanpakt.

"We willen de liefde voor het schilderen en de kunst bijbrengen. We hopen dat mensen ontdekken dat dat iets is wat je kunt leren. Dat je het kunt proberen. Freek had al bedacht wat hij wilde doen en hij begon er trefzeker aan."

"Eindhoven is een geweldige stad met veel mensen op straat."

Ook restaurateur en expert van het programma Michel van de Laar is in Eindhoven. “Freek doet het heel goed. Je ziet aan zijn houding dat hij het vaker doet. Eindhoven is een geweldige stad met veel mensen op straat. Ze staan in de rij om het penseel van Freek over te nemen, maar we laten hem nog even doorgaan."

Ook studenten van de creatieve vakschool SintLucas in Eindhoven willen graag meedoen. Elise Beenen greep haar kans: "Het is leuk om op zo'n groot doek te werken. Ik wil uiteindelijk schilderijen gaan restaureren."

Het eindresultaat van de ‘publieksnachtwacht’ komt later online. Wie wil, kan tot en met zondag tussen tien uur 's morgens en vijf uur 's middags op het 18 Septemberplein in Eindhoven komen schilderen. Op vrijdagavond kan dat tot acht uur 's avonds.

Twee studententen van SintLucas doen meteen de eerste dag mee.
Twee studententen van SintLucas doen meteen de eerste dag mee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.