Overlast azc Budel: snellere procedures om veiligelanders uit te zetten

2 februari 2022 om 17:47 • Aangepast 3 februari 2022 om 16:14
nl
Meer beveiliging, hekken en versnelde procedures voor veiligelanders. Dat zijn de maatregelen waarmee staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie de overlast en criminaliteit in het asielzoekerscentrum in Budel te lijf wil gaan. "Het is volstrekt belachelijk dat de politie in drie maanden tijd tweehonderd keer moet optreden bij het azc", zei de staatssecretaris woensdag.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De politie moest in actie komen bij kleine zaken, maar ook bij misdrijven als steekpartijen. "Zeker als je weet dat het om een kleine groep overlastgevers gaat, is dat belachelijk", zegt de staatssecretaris.

Van der Burg sprak woensdagmiddag met burgemeester Roland van Kessel, Commissaris van de koning Ina Adema en vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het COA. De uitkomst van het gesprek waren hardere maatregelen om de overlast en de criminaliteit te beteugelen.

'Snel uitzetten'
"Mensen uit veilige landen zijn voor een deel verantwoordelijk voor de overlast en de criminaliteit. Die krijgen nooit een verblijfsvergunning, maar hebben wel recht op een procedure. De overlastgevers en de criminelen komen boven op de stapel te liggen zodat ze snel kunnen worden uitgezet", zegt de staatssecretaris.

"De andere mensen op het azc, de bewoners van het azc en de ondernemers in de gemeente Cranendonck willen snel van deze mensen af. Ze voelen zich niet veilig."

Hekken tegen illegalen
Er komen ook hekken rondom het asielzoekerscentrum in Budel. "De hekken zijn bedoeld om illegalen en andere mensen die hier niet thuishoren buiten het terrein te houden. Verder kijken politie en OM naar verboden wapenbezit en andere zaken die niet kunnen."

Het COA gaat bovendien extra beveiliging inzetten bij het azc voor de veiligheid van de bewoners van de opvanglocatie en de inwoners van Cranendonck.

LEES OOK: Drie aanhoudingen bij controles azc in Budel

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie.
Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!