Jan (75) kan geen huisarts vinden: 'Echt niemand heeft plek'

6 februari 2022 om 16:26 • Aangepast 7 februari 2022 om 10:42
nl
Jan Opschoor (75) zoekt al een jaar lang een huisarts dicht bij huis, maar zonder succes. Vorig jaar verruilden Jan en zijn vrouw hun huis in Zaltbommel voor de nieuwe wijk Koningsoord in Berkel-Enschot. Er zitten vier huisartsen in de buurt van hun nieuwe appartement, maar toch is er geen plek.
Profielfoto van Edita SaakianProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door
Edita Saakian & Omroep Tilburg

Hij kan de spreekkamer zowat vanuit zijn woonkamer zien. Helaas blijft het bij kijken. De keuze voor Berkel-Enschot leek perfect voor het stel op leeftijd. "Mijn vrouw rijdt geen auto. Ik wel, maar ik weet niet voor hoe lang."

Na lang zoeken konden ze terecht bij een huisarts in de binnenstad van Tilburg. “Maar dat was nooit de insteek. Wij zijn hier komen wonen omdat Koningsoord ouderdomsproof is."

"Er zijn hier acht huisartsen en nergens komen we tussen. Dat geloof je toch niet?"

Jan krijgt van assistentes te horen dat hij moet blijven bellen. Dit doet hij dan ook, elke drie weken. “De huisarts zegt dat we bij de zorgverzekeraar moeten zijn. De zorgverzekeraar zegt dat we op een wachtlijst worden gezet, maar dat we daar niet veel van moeten verwachten.” Hij snapt niet hoe het kan. "Er zijn hier in totaal acht huisartsen en nergens komen we tussen. Dat geloof je toch niet?"

Toch is het realiteit voor huisartsen in Tilburg. Huisartsenpraktijk Binnenstad krijgt dagelijks de vraag of er écht geen plek is. “We helpen het liefst iedereen, maar dat gaat ten koste van onze eigen patiënten”, laat assistente Anne weten. Het ligt niet alleen aan het personeelstekort. “Er is letterlijk geen plek. We kunnen wel nieuw personeel aannemen maar dat heeft geen zin als er geen ruimte is voor een extra spreekkamer. We kunnen niet groeien.”

"We hebben nu 2500 patiënten, wat eigenlijk al te veel is voor ons."

Die conclusie trekt ook PrimaCura. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor huisartsen. "Soms gaat de groei van inwoners harder dan de capaciteit van huisartsenzorg," vertelt Herman Savelkouls, projectmanager bij PrimaCura. Samen met de gemeente, huisartsen en zorgverzekeraars proberen ze dit probleem bij te benen. "Het is tijd om meer huisartsen aan de regio te binden en samen met de gemeenten te zoeken naar oplossingen voor huisvesting."

Huisartsenpraktijk De Nijs en van Heugten begonnen om die reden in 2020 een nieuwe praktijk aan de Besterdring in Tilburg. In minder dan een jaar tijd zaten ze vol. “We hebben nu 2500 patiënten, wat eigenlijk al te veel is voor ons”, laat een medewerker van de praktijk weten. Bellers wordt daarom aangeraden om de website van de praktijk in de gaten te houden of de zorgverzekeraar te bellen.

"Ik denk soms: 'ik sla dit bezoekje aan de huisarts even over."

Dat het vol zit bij de huisartsen in Tilburg, merken de zorgverzekeraars ook. “We zien al een paar jaar dat het kwakkelt in Tilburg”, laat een woordvoerder van CZ weten. Verzekerden worden op een wachtlijst gezet als er geen huisarts in de buurt is. Volgens de woordvoerder neemt die wachtlijst sinds het begin van dit jaar snel toe.

Jan en zijn vrouw geven intussen niet op. Huisartsenpraktijken in Berkel-Enschot kunnen om de drie weken een belletje van hen verwachten. "Het is echt een vervelende situatie. “Ik denk soms: ‘ik sla dit bezoekje aan de huisarts even over.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.