Video

PSV'er Yorbe Vertessen vindt zichzelf misschien wel te lief als voetballer

5 februari 2022 om 09:00 • Aangepast 10 februari 2022 om 17:31
nl
Vlaming Yorbe Vertessen (21) speelt al dertien jaar bij PSV. Stap voor stap kwam hij dichter bij het eerste elftal. Nu zit hij bij de vaste kern en is hij met regelmaat belangrijk voor de ploeg. Het enige wat nog ontbreekt is een vaste basisplaats. Hoewel de jonge Belg weet dat hij er klaar voor is, blijft hij geduldig.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Hij is de clubtopscorer van PSV maar toch kan hij niet wekelijks rekenen op een basisplek. Het wringt bij Yorbe Vertessen die eigenlijk ook niet weet wat hij nog meer kan doen. “Sommige mensen zeggen dat ik bij de trainer aan moet kloppen, maar dat kan ook weer tegen je gaan werken. Ik vind het persoonlijk ook moeilijk om zoiets te vragen aan de trainer.”

Het siert de Belg die erkent dat hij misschien wel te lief is als voetballer. “Dat is ook het grote verschil tussen Brabanders en Belgen. Hier zegt iedereen waar het op staat. Ze zijn open en kunnen alles met elkaar bespreken. Dat is in België heel anders. Ik liet vroeger ook veel makkelijker over mij heen lopen. Ik kan nog wat leren van de mentaliteit hier.”

"Ik ben tegenwoordig ook wat sneller op mijn teentjes getrapt."

Maar in de afgelopen dertien jaar heeft Vertessen steeds meer geleerd voor zichzelf op te komen. En hoewel hij niet bij de trainer zou gaan klagen over zijn reserverol, kan de aanvaller er goed chagrijnig van zijn. “Ik ben tegenwoordig ook wat sneller op mijn teentjes getrapt. Als ik niet mag spelen terwijl ik het in mijn ogen wel verdien. Maar dan ga ik juist alleen maar harder werken.”

Het verhaal van de Belg is allesbehalve een klaagzang. Hij weet als geen ander dat er nog genoeg verbeterpunten zijn en is daarom ook geduldig. “Als ik vervelend ga doen of ongeduldig word, gaat het juist tegenwerken. Ik laat me niet gek maken.”

"Als ik hier weg zou moeten gaan, zou ik dat heel moeilijk vinden."

Iets wat bij zijn generatiegenoot Mohamed Ihattaren wel is gebeurd. “Dat is natuurlijk niet leuk om te zien. Maar wij waren in de jeugd al erg verschillend. Zowel qua karakter als type voetballer.”

Het geduld zal op termijn worden uitbetaald, dat weet Vertessen zeker. “Over een jaar ben ik hier basisspeler. Ik ben klaar om een volgende stap te zetten. Ik heb hier pas mijn contract verlengd en wil hier slagen. Eindhoven is mijn tweede thuis.”

Na dertien jaar PSV is de liefde tussen de Belg en de club nog lang niet bekoeld. “Ik voel mij hier thuis. Als ik hier weg zou moeten gaan, zou ik dat heel moeilijk vinden. In mijn geboorteplaats Rillaar is iedereen ook fan van PSV."

In de video geeft Yorbe Vertessen commentaar bij filmbeelden van zichzelf als jeugdspelertje in zijn geboorteplaats Rillaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.