Opwarmen voor PSV-NAC met drie bijzondere bekerduels uit het verleden

8 februari 2022 om 08:00
nl
PSV en NAC strijden dinsdagavond in Eindhoven om een plaatsje in de halve finale van de KNVB-beker. De thuisploeg is de grote favoriet, maar heeft voor de beker al lange tijd niet meer gewonnen van de Bredase tegenstander. Als opwarmertje vertellen de oud-spelers Willy van de Kerkhof (PSV) en Ati Graaumans (NAC), plus de huidige NAC-keeper Nick Olij over drie bijzondere bekeredities uit het verleden in Die Ploeg Van Toffe Jongen Podcast. Ze kijken ook vooruit naar dinsdagavond.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

1 mei 1974: PSV-NAC 6-0

Op deze dag werd de tot nu toe enige bekerfinale gespeeld tussen beide clubs. Hoewel NAC een jaar eerder de KNVB-beker nog won, walste PSV compleet over NAC heen. In het eentonige schouwspel werd het 6-0 door goals van Gerrie Deijkers, René van de Kerkhof, Willy van der Kuijlen (3x) en Ralf Edström.

"PSV won door een tactische vondst van coach Kees Rijvers."

"We hadden geen schijn van kans", weet oud-NAC'er Graaumans nog. "Dat kwam door een tactische vondst van PSV-coach Kees Rijvers. Hij had Gerrie Deijkers, die normaal back speelde, op het middenveld gezet. Die liep alles naar de nondeju."

"Kees was een tactisch fenomeen", beaamt Van de Kerkhof, die voor PSV in het veld stond. "Hij wist heel goed hoe NAC speelde en de omzettingen liepen wonderwel goed."

Willy van der Kuijlen (rechts) ontvangt de KNVB-beker uit handen van prins Claus (foto: ANP).
Willy van der Kuijlen (rechts) ontvangt de KNVB-beker uit handen van prins Claus (foto: ANP).

9 februari 1994: NAC-PSV 1-0

Een magische avond, zo is de herinnering aan deze kwartfinale in Breda. Na een flinke strijd pakte NAC in de verlenging de winst doordat spits Pierre van Hooijdonk een strafschop benutte. Het NAC-stadion stond in vuur en vlam en dat kwam vooral door een supportersactie voorafgaand aan de wedstrijd.

"Het vuurwerk zorgde ervoor dat PSV al met 1-0 achterstond."

"De nacht voor de wedstrijd hebben we een 250.000-klapper in de grond begraven bij het hek van de B-side", vertelt supporter John de Leeuw. "We hoefden niet over het hek te klimmen. Het stadion was altijd open, maar we moesten wel uitkijken voor de man met zijn bouvier die de boel bewaakte."

"Vlak voor de wedstrijd haalden we het vuurwerk uit de grond en staken het af", vervolgt De Leeuw. "Het gaf zoveel kabaal en rook dat de wedstrijd pas een kwartier later begon. Later schreef een PSV-fan in hun programmaboekje dat ze toen eigenlijk al met 1-0 achter stonden."

Pierre van Hooijdonk maakt in 1994 zijn beroemde buikschuiver (foto: ANP).
Pierre van Hooijdonk maakt in 1994 zijn beroemde buikschuiver (foto: ANP).

23 januari 2020: NAC-PSV 2-0

Ook in 2020 bekerde de Bredase ploeg verder. Dat was zeer knap, want het was de eerstedivisionist die de eredivisionist over de knie legde.

"Ik herinner me bovenal de sfeer", zegt NAC-keeper Nick Olij. "Het was een kolkend stadion dat negentig minuten lang tekeer ging. Alles klopte dan ook. Zij maakten de kansen niet af waarna wij er twee keer goed uitkwamen en wel scoorden."

NAC-keeper Nick Olij weet wat winnen van PSV is (foto: Orangepictures).
NAC-keeper Nick Olij weet wat winnen van PSV is (foto: Orangepictures).

8 februari 2022: PSV-NAC

In het bekertoernooi speelde vaker tegen NAC, maar kon eigenlijk na 1985 niet meer van NAC winnen. En zo is de Bredase club toch een beetje een angstgegner geworden. Dinsdag is het opnieuw een strijd tussen David en Goliath.

"Natuurlijk spelen we het liefste thuis", zegt NAC-doelman Olij. "Jammer, maar daar winnen is ook mooi. Laten we niet ineens angstig gaan doen en gewoon de kansen pakken die we krijgen."

"NAC kan zomaar voor een stunt zorgen tegen PSV."

"De basis voor succes ligt voor NAC in een gesloten verdediging", meent Graaumans. "Het eerste kwartier goed doorkomen en dan je kansen pakken. NAC hoeft niet te worden weggespeeld."

"Het kan alle kanten op, want PSV is niet allerbeste vorm", denkt Van de Kerkhof. "Het kan zomaar zijn dat NAC stunt, maar normaal gesproken haalt PSV de halve finale."

Beluister de volledige aflevering in Die Ploeg Van Toffe Jongen Podcast:

Wachten op privacy instellingen...
Ati Graaumans (r) in het NAC Museum tijdens opname van Die Ploeg Van Toffe Jongens Podcast.
Ati Graaumans (r) in het NAC Museum tijdens opname van Die Ploeg Van Toffe Jongens Podcast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.