Video

Gouden Ireen Wüst emotioneel na 1500 meter: 'Dit is niet normaal'

7 februari 2022 om 11:58 • Aangepast 7 februari 2022 om 16:46
nl
De tranen stonden na afloop van haar gewonnen 1500 meter in de ogen van Ireen Wüst. Voor de zesde keer pakte ze olympisch goud, drong langzaam tot haar door. Maar de tranen waren er ook om vrienden en familie die er niet bij konden zijn en vooral ook om haar vriendin Paulien van Deutekom, die drie jaar geleden overleed.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

"Ik zit vol emoties", begon Wüst haar verhaal bij de NOS. "Het komt langzaam binnen en dan besef je pas dat dit best wel uniek is."

De prestatie van Wüst is ronduit uniek. Ze won haar zes gouden medailles op vijf verschillende Olympische Spelen. Ze blikt terug op het begin. "In 2006 nog als 19-jarige broekie stond ik hier vol trots met mijn gouden medaille. Nu, als 35-jarige, sta ik hier weer. Het is toch ongelooflijk. Dit is niet normaal. Ik heb er geen woorden voor."

"Miho zat er eerst onder, toen weer boven. Van binnen ga je dan helemaal kapot."

Terugdenkend aan haar race reageerde ze kort maar krachtig. "Het was een toprace op het juiste moment." Toch moest Wüst nog een aantal ritten wachten, voor ze opgelucht adem kon halen.

Vooral spannend werd het toen wereldrecordhoudster Miho Takagi aan de beurt was. "Dat is rete-spannend. Miho zat er eerst onder, toen weer boven. Van binnen ga je dan helemaal kapot."

"Misschien viert Paulien hierboven wel een feestje."

De schaatsster uit Goirle was zielsgelukkig, maar toen gevraagd werd naar het gemis van vrienden en familie schoot ze vol. "Je mist je familie, vrienden, je vriendin en natuurlijk Paulien." Daarmee doelde Wüst op Paulien van Deutekom.

De oud-schaatsster en vriendin van Wüst overleed drie jaar geleden. "Ik mis haar nog elke dag. Op dagen zoals deze extra erg. Dit waren de momenten dat we naar elkaar zouden schreeuwen over de telefoon. Misschien viert ze hierboven wel een feestje."

De burgemeester van Goirle en Goirlenaren zijn trots op hun oud-dorpsgenoot.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.