Video

Oudste Brabander Anneke (107) overleden, ze rookte nog elke dag een sigaret

7 februari 2022 om 20:15 • Aangepast 8 februari 2022 om 19:40
nl
De oudste inwoner van Brabant is afgelopen vrijdag overleden. Anneke Weterings-Maas werd 107 jaar oud. Ze overleed in haar slaap.
Profielfoto van Malini WitloxProfielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Malini Witlox & Tonnie Vossen

Toen zij in september de oudste van Brabant werd, was ze nog gezond. "Ze hoort niet meer zo goed en ze heeft een loep nodig bij puzzels maar daar hebben jonkies van 60 ook last van", zei haar jongste dochter Marian toen.

Ze woonde nog zelfstandig in een appartement in Dongen, dankzij haar dochters die de dagelijkse boodschappen in huis haalden, kookten en de was deden. Het ontbijt maakte Anneke zelf. Volgens haar dochters at ze ‘als een bootwerker’, ook toen ze de honderd al was gepasseerd.

Haar gezondheid ging de laatste week opeens achteruit, vertelt Marian. De ouderdom sloeg op deze respectabele leeftijd toch toe. "Vorige week zagen we dat ze kracht aan het verliezen was en achteruit ging. Op dinsdagavond kon ze niet meer. We hebben haar op bed gelegd en ze heeft met tussenpozen tot vrijdag geslapen."

"We hebben allemaal afscheid kunnen nemen."

Alle kinderen hebben tijd gehad om afscheid te nemen. "Bij momenten was ze helder en waren haar ogen open. We hebben alles kunnen zeggen wat we wilden zeggen. Mijn broers waren net naar huis en toen gebeurde het. Ik heb hen gebeld om te zeggen dat ze in haar slaap overleden was. Maar het is hartstikke fijn gegaan. Ze heeft niet hoeven te strijden, het was ook haar wens om in haar slaap te gaan."

107 is een mooie leeftijd, zegt Marian. "We hadden haar liever nog een poos bij ons gehad, maar als het op is, dan is het zo. Tot zaterdag blijft ze nog thuis."

In september bezocht Omroep Brabant Anneke. Toen vertelde ze dat ze nog iedere dag een sigaretje rookt:

Elf kinderen
Haar elf kinderen had ze grotendeels alleen opgevoed, nadat haar man, Jan Weterings, in 1963 aan een hartaanval was overleden. Anneke Weterings was toen 49 jaar. Breed hadden ze het daarna niet, maar het gezin kwam niets tekort.

Een grote moestuin en een paar varkens vulden de karige huishoudpot aan. En de positieve levensinstelling van Anneke hield de hele familie ook mentaal overeind.

Goede genen
Ook de moeder van Anneke werd oud, die overleed op 103-jarige leeftijd. Met plezier vertelde Anneke vorig jaar nog dat die hoge leeftijd van haar moeder de gemeente Dongen jarenlang parten had gespeeld.

Het ouderlijk huis van Anneke stond midden op een drukke weg, maar de gemeente kon daar niets tegen beginnen omdat beloofd was dat haar ouders er tot hun dood mochten blijven wonen.

LEES OOK: Anneke (107) is oudste van Brabant: 'Ik rook nog iedere dag een sigaretje'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!