Twee Eindhovense skiërs (19 en 20) komen om door lawine in Frankrijk

7 februari 2022 om 20:35 • Aangepast 9 februari 2022 om 09:26
nl
De twee Nederlandse wintersporters die maandagmiddag om het leven zijn gekomen door een lawine in de Franse Alpen, komen uit Eindhoven. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze waren volgens reddingsdiensten buiten de bewaakte piste. Een was aan het skiën en de ander op een snowboard.
Profielfoto van Bert van DoornProfielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Bert van Doorn & Joris van Duin

Het gaat om twee mannen van 19 en 20 jaar. Hun families zijn ingelicht door het ministerie.

Rond een uur ’s middags zag een skiliftmedewerker van wintersportgebied Les Sybelles een sneeuwwolk op een van de hellingen van de Col de Bellard. Dit meldt De Telegraaf, dat mensen heeft gesproken die bij de reddingsoperatie waren betrokken. Volgens een skiliftmedewerker zijn toen twee patrouilles gaan kijken. Zij ontdekten voetsporen buiten de piste van skistation Saint-Colomban-des-Villards.

Heli's en speurhonden
"Zij waarschuwden direct de hulpdiensten”, zegt reddingswerker Thomas Maisonneuve van de politie tegen de krant. "We zijn met twee helikopters en drie honden op zoek gegaan. In totaal waren we met vijftien man.” De twee mannen lagen op 1 meter en 1 meter 50 onder de sneeuw. Zij werden gevonden met behulp van een hond en een lawinesonde, die kan meten hoe diep iemand onder de sneeuw ligt. Volgens het Franse FR3 was een van hen op ski's en de ander op een snowboard.

"We hadden twee artsen bij ons, die direct zijn begonnen met reanimeren. Ze zijn daarmee doorgegaan in de helikopter, op weg naar het ziekenhuis in Grenoble. Daar zijn de skiërs onderzocht en overleden verklaard”, vervolgt Maisonneuve tegen het dagblad.

Aanzienlijk lawinerisico
Het risico op lawines in dit deel van de Alpen gold maandag als aanzienlijk. Enkele dagen daarvoor was het raak in het Oostenrijkse Tirol. Daar vielen in korte tijd zeker acht doden te betreuren door lawines.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.