Coronanieuws : openhouden samenleving wordt uitgangspunt kabinet
De hoofdpunten:
- Na het wegwerken van de achterstand werden dinsdag 78.251 besmettingen gemeld.
- Het aantal mensen dat een boosterprik haalt, daalt verder.
- Kabinet wil nachthoreca weer openen, cultuursector verder van slot.
- OMT-lid vindt roep om versoepelingen terecht.
- 'Boosterprik voor jongeren is niet nodig.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Italianen hoeven minder vaak mondkapje op
Italianen hoeven minder vaak een mondkapje op in de strijd tegen het coronavirus. De verplichting in Italië om onder de meeste omstandigheden buitenshuis een masker te dragen wordt opgeheven omdat de coronasituatie verbetert.
Volgens de nieuwe regels is het van 11 februari tot ten minste 31 maart alleen nodig om beschermende maskers te dragen in een drukke omgeving en in openbare binnenruimtes.
De regering streeft er ook naar de bezoekerslimieten in stadions vanaf 1 maart te verhogen. Vanaf die dag mogen stadions buiten driekwart van de capaciteit vullen, arena's binnen 60 procent, is de bedoeling. De grenzen liggen nu op 50 procent van de capaciteit buiten en 35 procent binnen.
Het aantal nieuwe corona-infecties en ziekenhuisopnames in Italië nam de afgelopen weken geleidelijk af. Het dodental blijft hardnekkig hoog, met dagelijks meestal tussen de 300 en 450 slachtoffers.
Kabinet trekt geld uit voor scholing combibanen in zorg
Het kabinet trekt 4 miljoen euro uit om mensen op te leiden die op crisismomenten kunnen bijspringen in de zorg voor coronapatiënten, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
Een speciaal team boog zich over de vraag hoe in de toekomst het best nieuwe golven van het virus kunnen worden opgevangen. Een van de ideeën die de task force heeft aangedragen zijn zogenoemde combibanen waarbij zorgprofessionals die bijvoorbeeld in onderwijs- of onderzoeksfuncties werkzaam zijn, in crisistijd kunnen bijspringen.
Het kabinet neemt dat idee over en trekt dit jaar 4 miljoen euro uit om deze mensen te scholen "zodat ze direct inzetbaar zijn wanneer dat nodig is".
Het kabinet wil ook dat meer mensen die met het virus zijn besmet, thuis kunnen worden behandeld met zuurstof. De afgelopen tijd is al veel extra apparatuur gekocht, wat moet leiden tot een verdubbeling van de capaciteit van 2500 naar 5000.
Aantal coronagevallen in Nederland stijgt naar ruim 5 miljoen
Het aantal positieve coronatests in Nederland is dinsdag gestegen tot boven de 5 miljoen. De teller staat nu op 5.350.048 bevestigde besmettingen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had tot en met maandag 4.969.660 positieve tests geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend lukte het om honderdduizenden achterstallige uitslagen alsnog in te voeren, waardoor het totaal dinsdag ver boven de 5 miljoen uitkwam.
Het heeft ongeveer twee weken geduurd om er 1 miljoen positieve tests bij te krijgen. Dat is een record. Op 25 januari werd de grens van 4 miljoen positieve testuitslagen doorbroken. Het coronavirus werd op 27 februari 2020 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Patiënt 1 was een man uit Loon op Zand
Kabinet: openhouden samenleving wordt uitgangspunt coronabeleid
Het kabinet wil voortaan in het coronabeleid "het openhouden van de samenleving" als nieuw uitgangspunt hanteren. Dat schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin doet hij uit de doeken wat de doelen en de strategie worden in de komende maanden.
Het coronabeleid gaat straks uit van twee hoofddoelen: "de sociaal-maatschappelijke en economische continuïteit en daarnaast de toegankelijkheid van de gehele zorgketen voor iedereen". Deze twee doelen zijn gelijkwaardig, aldus de minister. Hiermee verschuift de aandacht meer van "de uitsluiting van risico's naar meer beheersing daarvan en naar een zo normaal mogelijke manier van leven".
Tot nu toe had het kabinet vier hoofddoelen: de belasting van de zorg beheersbaar houden, het beschermen van kwetsbaren, het zicht houden op het virus en de economische en maatschappelijke schade beperken.
Weer meer ziekenhuispersoneel ziek thuis, meldt NZa
Het ziekteverzuim in ziekenhuizen is afgelopen week verder gestegen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder noemt het "de grootste uitdaging voor de zorg op het moment". Op verpleegafdelingen is het verzuim opgelopen van 9 procent tot 10 procent. Van het personeel van de intensivecareafdelingen zit inmiddels 10,3 procent noodgedwongen thuis. Een week geleden was dat 9,7 procent.
"Ook in de rest van de keten, bijvoorbeeld bij de huisartsen en in de thuiszorg, is een hoog ziekteverzuim", voegt de NZa eraan toe. Het ziekteverzuim is de afgelopen weken flink opgedreven door het hoge aantal coronabesmettingen. Dat is voelbaar in diverse sectoren, ook buiten de zorg.
Pfizer vraagt goedkeuring vaccin als booster voor pubers
Pfizer en BioNTech hebben gevraagd of hun coronavaccin ook kan worden gebruikt om jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boosterprik tegen het coronavirus te geven in de EU. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, is daarom begonnen met de beoordeling van het middel. Er is nu nog geen boostervaccin goedgekeurd voor minderjarigen.
Als het EMA klaar is met de beoordeling van het vaccin, komt de organisatie met een advies. Het is nog niet bekend wanneer dat oordeel klaar is. Daarna is het aan de Europese Commissie om te beslissen of het vaccin daadwerkelijk mag worden gebruikt om jongeren een boosterprik te geven. De commissie neemt de adviezen van het EMA doorgaans over.
Het vaccin van Pfizer en BioNTech, dat Comirnaty heet, is al goedgekeurd voor de eerste prikken van iedereen van 5 jaar en ouder.
Veel nachthoreca al uitverkocht voor protestopening
Veel nachthoreca is al volledig uitverkocht voor de zaterdag geplande openingsactie De Nacht staat op. De clubs openen de deuren als protest tegen de coronamaatregelen, die de sector zwaar hebben getroffen.
De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). Inmiddels hebben clubs door het hele land zich aangesloten.
Zo heeft 013 in Tilburg in totaal 1400 kaarten verkocht, waarmee alle tickets op zijn. Ook Het Patronaat in Haarlem (700 kaarten) en De Helling in Utrecht (300 kaarten) zijn compleet uitverkocht. FLUOR in Amersfoort heeft in de voorverkoop al 300 kaarten aan de man gebracht en zal dinsdagavond de resterende 200 tickets te koop aanbieden.
Rouvoet: bron- en contactonderzoek is zinloos aan het worden
Bron- en contactonderzoek naar coronabesmettingen is met de huidige besmettingscijfers "volstrekt zinloos aan het worden", vindt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR Nederland. "Als de hele samenleving open is en wij gaan toch nog heel erg kijken: waar komt de bron van de besmetting vandaan? Met dit soort cijfers is dat volstrekt zinloos aan het worden", zei hij in een interview op BNR Nieuwsradio.
Het lukt nog maar bij een fractie van alle gemelde besmettingen om te onderzoeken waar iemand mogelijk het virus heeft opgelopen en met wie diegene allemaal in contact is geweest. Rouvoet wil "op korte termijn" over het nut van het bron- en contactonderzoek in gesprek met minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.
"We moeten erover praten of het in deze vorm nog zinvol is en of we die krachten beter kunnen inzetten in de virusbestrijding", aldus Rouvoet. Bijvoorbeeld bij het testen of in volgende boostercampagnes.
RIVM: aantal nieuwe coronagevallen vlakt af op hoog niveau
De coronagolf heeft voorlopig zijn hoogtepunt bereikt, het aantal nieuwe gevallen vlakt af. Dat concludeert het RIVM. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vorige week belandden 1266 mensen die het coronavirus onder de leden hebben in een ziekenhuis, 7 procent meer dan de week ervoor. Van hen werden 118 mensen op de intensive care opgenomen en dat is een toename van 42 procent.
Bijna 395.000 coronagevallen in één dag na wegwerken achterstand
De positieve coronatests die in de afgelopen drie weken nog niet waren geregistreerd, zijn tussen maandagochtend en dinsdagochtend alsnog doorgegeven aan het RIVM. Dat kreeg daardoor maar liefst 394.759 meldingen van positieve tests. In Brabant kwamen er 78.251 besmettingen bij.
De achterstand stond maandag nog op 191.000 gevallen, maar die is dinsdag weggewerkt door een nieuwe manier van werken. De resultaten gingen vanuit de laboratoria naar de GGD'en, en daarna via de bron- en contactonderzoekers naar het RIVM. Die doorstroom stokte. Daarom gaan de uitslagen voortaan "rechtstreeks vanuit de teststraten naar het RIVM".
LEES OOK: Besmettingscijfers schieten mede door inhaalslag omhoog
Aantal mensen dat boosterprik haalt, daalt verder
Dat mensen die nog geen boosterprik tegen het coronavirus hebben gekregen misschien hun vaccinatiebewijs kwijtraken, leidt nog niet tot een run op de vaccinatielocaties. Iets meer dan 192.000 mensen haalden vorige week een boosterprik. Dat is het laagste aantal sinds november, toen de boostercampagne nog op gang moest komen.
Een week eerder waren er bijna 233.000 boosterprikken gezet, en ongeveer een maand geleden een recordaantal van bijna 1,9 miljoen in zeven dagen tijd.
De voorwaarden voor het vaccinatiebewijs in de app CoronaCheck zijn dinsdag aangepast. Als de laatste prik uit de eerste ronde langer dan negen maanden geleden was, is de QR-code niet meer geldig. In de komende maanden zouden in totaal ongeveer 2,6 miljoen mensen hun vaccinatiebewijs kunnen kwijtraken.
OMT-lid vindt roep om versoepelingen terecht
Dat mensen graag versoepelingen van de coronamaatregelen willen, vindt OMT-lid Menno de Jong terecht. "Er is een grote roep om versoepelingen en die begrijp ik volledig", zegt het hoofd medische microbiologie bij het Amsterdam UMC in een interview met de hoofdstedelijke zender AT5.
We zitten volgens De Jong momenteel in een gunstiger positie dan afgelopen december, voor de omikrongolf van het coronavirus. Zo verwijst hij naar de boostervaccinaties en het lagere aantal mensen dat met corona ligt opgenomen in de ziekenhuizen. De oproep om te versoepelen is daarom volgens hem terecht, maar toch moeten we volgens De Jong ook voorzichtig zijn.
"We zitten nu een beetje in een grillige fase", legt hij uit op de stadszender. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het virus steeds minder ziekmakend zal worden naarmate het verder evolueert. De omikronvariant kan een soort tussenstap zijn richting zo'n echt onschuldig virus. "In de tussentijd moeten wel een beetje op onze qui-vive zijn."
Het Outbreak Management Team (OMT) komt deze vrijdag weer samen om het te hebben over de staat van de pandemie en de vraag of er wel of niet verder versoepeld kan worden. Als de samenleving verder open kan, dan moet je denken aan bijvoorbeeld meer bezoekers voor de cultuursector en de uitbreiding van openingstijden, aldus De Jong. "Het hele menu ligt open."
Ook ECDC adviseert: boosterprik jongeren nu niet nodig
Het is niet nodig om alle jongeren van 12 tot en met 17 een boosterprik tegen het coronavirus te geven, zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. In Nederland gaf de Gezondheidsraad vorige week precies hetzelfde advies.
Volgens het ECDC is het veel belangrijker om ervoor te zorgen dat mensen die nu nog niet gevaccineerd zijn een eerste en tweede prik krijgen. Daarnaast zou de boosterprik moeten worden gegeven aan meer mensen uit groepen die voorrang krijgen.
In de afgelopen maanden zijn veel jongeren positief getest op het coronavirus. Dat valt samen met de verspreiding van de delta- en omikronvariant. Maar het aantal gevallen in die leeftijdsgroep daalt de laatste tijd. Bovendien lopen jongeren weinig risico om in een ziekenhuis te belanden of te overlijden aan de besmetting. Daarnaast beschermen de eerste prikken nog heel goed bij tieners, zegt het ECDC.
Boosterprikken voor pubers heeft waarschijnlijk geen groot effect op de verspreiding onder de totale bevolking, berekent de gezondheidsdienst. Het zogeheten reproductiegetal zou er een fractie door kunnen zakken.
Landelijke ziekenhuiscijfers
Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opnieuw gestegen, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu in totaal 1580 coronapatiënten, 87 meer dan maandag. Dat is het hoogste aantal in ruim een maand. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1354 patiënten met corona, 75 meer dan een dag eerder. Op de intensive cares nam dit aantal toe met 12 tot 226.
Kuipers doet volgende persconferentie zonder Rutte
Premier Mark Rutte is volgende week dinsdag niet aanwezig bij de persconferentie van het kabinet. Hij zit in de Eerste Kamer voor een debat, dus zal zorgminister Ernst Kuipers het persmoment op zich nemen.
Mogelijk kondigt het kabinet op die persconferentie verdere versoepelingen aan, maar wat die precies inhouden en hoe ver het kabinet daarmee wil gaan, is nog niet bekend. Er worden nog tal van overleggen gehouden voordat er een besluit wordt genomen over de maatregelen.
Pfizer verwacht omzet van 47 miljard euro uit coronavaccins
De Amerikaanse farmaceut Pfizer verwacht dit jaar meer dan 47 miljard euro aan omzet te behalen uit de verkoop van vaccins tegen het coronavirus. Daarbij wordt 32 miljard dollar aan opbrengsten verwacht uit het coronavaccin Comirnaty en 22 miljard dollar aan inkomsten uit de coronapil Paxlovid van Pfizer. De totale omzet zou dit jaar moeten uitkomen op het recordniveau van 85 miljard tot 89 miljard euro. In 2021 werd een omzet behaald door het bedrijf van omgerekend 71,2 miljard euro, wat 95 procent meer is dan een jaar eerder.
Die groei is vrijwel volledig te danken aan de verkoop van Comirnaty, dat Pfizer heeft ontwikkeld in samenwerking met de Duitse biotechnoloog BioNTech. Het bedrijf produceerde vorig jaar 3 miljard doses van dat middel. Dit jaar wil Pfizer 4 miljard doses maken en minstens 120 miljoen coronapillen.
Kabinet wil ruime versoepelingen
Het kabinet wil de nachthoreca weer openen en de openingstijden van de horeca- en cultuursector verruimen. Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf en Nieuwsuur. Het land zou vanaf volgende week verder van het coronaslot gaan.
Alle opties voor versoepelingen liggen volgens De Telegraaf op tafel. Tot die opties behoren het verruimen van de openingstijden en bezoekersaantallen van de horeca- en cultuursector en dus de heropening van de nachthoreca. Een optie voor de opening van nachtclubs is het invoeren van 1G. Dan zou iedereen zich vooraf moeten laten testen, ook gevaccineerden.
Minister: verkiezingen in maart kunnen veilig verlopen
Kiezers kunnen op 16 maart veilig hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) meldt aan de Tweede Kamer dat de Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19 die voor de vorige verkiezingen was opgesteld, voldoende mogelijkheden biedt aan gemeenten en stemlokalen om de noodzakelijke maatregelen te nemen.
De minister denkt ook niet dat er minder mensen gaan stemmen in verband met de huidige coronagolf. Ze wijst op onderzoeken die zijn uitgevoerd onder niet-stemmers waaruit blijkt dat het coronavirus "geen overwegende reden was om niet te gaan stemmen".
CPC Loop in Den Haag verhuist van lente naar herfst
De CPC Loop in Den Haag verhuist van het voorjaar naar het najaar. De organisatie van het hardloopevenement heeft dit besluit genomen vanwege de onzekerheid over de coronamaatregelen. De oorspronkelijke datum was 13 maart, de nieuwe datum is 25 september. De CPC Loop hield rekening met 30.000 deelnemers. De startbewijzen blijven geldig.
RIVM-studie: booster halveert kans op omikron voor gevaccineerden
Gevaccineerden die een boosterprik laten zetten, halveren daarmee hun kans op een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor mensen die al eens eerder corona opliepen, is het voordeel van een booster kleiner: hun kans op infectie daalt met 38 procent.
De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim een half miljoen mensen die zich lieten testen bij de GGD. De uitkomst bevestigt het beeld dat vaccins en eerdere corona-infecties minder bescherming geven tegen de omikronvariant dan tegen de deltavariant. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat mensen die na hun eerste vaccinatiereeks toch besmet raakten en later een boosterprik kregen, het meest beschermd zijn tegen het virus. Voor deze groep is de bescherming tegen besmetting 76 procent. Mensen die (voor zover bekend) nooit het virus bij zich droegen, lopen 68 procent minder kans op corona na een boosterprik.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen liggen dinsdagmorgen 214 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er dertien meer dan een dag eerder. Tussen maandag- en dinsdagmorgen zijn 35 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen in Brabantse ziekenhuizen. Daarnaast werden 21 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis. Twee werden er overgeplaatst en één coronapatiënt overleed afgelopen etmaal.
Nog niet meer afspraken bij toegangstesten
Bij de commerciële teststraten is het nog niet drukker geworden nu het vaccinatiebewijs van veel mensen dreigt te vervallen. Er zijn nog niet meer testafspraken geboekt dan normaal, meldt Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang. Voor dinsdag staan momenteel zo'n 12.000 testafspraken ingepland. Dat aantal kan nog oplopen doordat mensen op het laatste moment een coronatest regelen. Vorige week dinsdag voerden de testlocaties zo'n 38.000 testen uit.
Voor mensen die negen maanden na de eerste coronavaccinatie nog geen boosterprik hebben gehaald, vervalt het coronabewijs. Dat zou dinsdag bij de eerste mensen kunnen gebeuren. In dat geval zouden mensen dus een toegangstest moeten laten doen om bij gelegenheden binnen te komen waar het coronatoegangsbewijs geldt.
Touroperator TUI merkt groeiend vakantie-optimisme
Reisorganisatie TUI verwacht ondanks de rondwarende omikronvariant van het coronavirus een sterke zomer te kunnen draaien. 's Werelds grootste touroperator merkt dat de boekingen voor komende zomer boven het niveau van voor de crisis zitten, nu de zorgen over het virus in Europa afnemen. Volgens topman Fritz Joussen is de vraag naar reizen op alle markten groot, ook omdat in zijn ogen 'de uitweg uit de pandemie steeds duidelijker wordt'.
Coronaregels houden baanploeg weg uit Portugal
De Nederlandse baansprinters bereiden zich voorlopig in Nederland voor op het aanstaande seizoen. Een trainingsstage in Portugal ging niet door omdat de coronaregels daar streng zijn. "Als er sprake zou zijn van een positief geval binnen de selectie, zouden ook alle 'close contacts' zeven dagen in quarantaine moeten", verklaarde bondscoach René Wolff, die vorige week na vijf jaar terugkeerde in zijn oude functie.
Neil Young roept Spotify-werknemers op ontslag te nemen
Zanger Neil Young heeft op zijn website werknemers van Spotify opgeroepen ontslag te nemen. "Vertrek van die plek voordat het je ziel opeet", schrijft de artiest. Young haalde vorige maand zijn volledige muziekcatalogus van het streamingplatform uit protest tegen afleveringen van de populaire podcastshow van Joe Rogan. Rogan verspreidt volgens Young desinformatie over de coronapandemie.
Diederik Gommers blijft voorlopig toch langer OMT-lid
Diederik Gommers blijft toch langer lid van het Outbreak Management Team, meldt de ic-arts aan NU.nl. Eerder zei Gommers dat hij deze maand zou stoppen als adviseur van het kabinet, omdat dan zijn voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care eindigt. Gommers blijft voorlopig lid van het OMT, omdat de coronacrisis zich op een 'kantelpunt' bevindt en niet helemaal duidelijk is welke rol het OMT krijgt in de volgende fase die de coronacrisis ingaat. "Het is op dit moment nog onduidelijk hoelang ik aanblijf. Dat hangt sterkt af van het verloop van COVID", hij weten.
Jelinkova enige sporter TeamNL met hoge ct-waarde
Van de 42 Nederlandse sporters die meedoen aan de Olympische Spelen, is alpineskiester Adriana Jelinkova de enige met een kritische ct-waarde. Dat zegt een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF. De ct-waarde is de waarde die aangeeft of iemand al dan niet besmet is met het coronavirus. Jelinkova, die dinsdag besloot de slalom van woensdag over te slaan en terug naar Nederland te reizen, had de voorbije week geen contact met de andere leden van TeamNL.
Skiester Jelinkova verlaat Spelen na eerdere positieve coronatest
Adriana Jelinkova verlaat de Olympische Spelen. De Nederlandse alpineskiester testte eerder deze week positief op het coronavirus en heeft nu telkens testwaarden rond de in China toegepaste grenswaarden. Jelinkova kreeg vanwege deze kritische ct-waarde, maandag op een laat moment te horen dat ze toch mocht starten op de reuzenslalom. Dit veroorzaakte veel stress bij de skiester en dat wil ze nu niet nog eens.
Meer dan vijf miljoen coronabesmettingen vastgesteld in Nederland
Het officiële aantal positieve coronatests in Nederland stijgt dinsdag tot boven de vijf miljoen. Die grens zal in werkelijkheid echter al gepasseerd zijn. Ongeveer 200.000 besmettingen uit de afgelopen drie weken zijn namelijk al wel bevestigd, maar die meldingen zijn nog niet aangekomen bij de centrale registratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Coronatoegangsbewijs is zonder boosterprik beperkt geldig
Vanaf deze dinsdag vervalt bij ongeveer een half miljoen mensen hun coronatoegangsbewijs, omdat hun volledige vaccinatie langer dan negen maanden geleden is en ze nog geen boosterprik hebben genomen. Ook mensen die zijn genezen van een besmetting krijgen geen groen vinkje meer als hun herstelbewijs ouder dan zes maanden is. Mensen kunnen zich in deze gevallen laten testen voordat zij bijvoorbeeld naar een restaurant of bioscoop willen. Of alsnog een booster halen.
Grote achterstand in cijfers vertroebelt zicht op corona-epidemie
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft hoger dan het ooit geweest is. Maar hoe hoog precies, is een raadsel. Nog altijd zijn er meer positieve tests dan de computersystemen kunnen verwerken. De achterstand wordt met de dag groter, en daarmee ook het verschil tussen de cijfers en de werkelijkheid. De achterstand steeg in een week tijd van minder dan 100.000 naar ongeveer 200.000.